Stedendriehoek

Nominatie voor Vertelgenootschap

Op 1 december reikt staatssecretaris Gunay Uslu de Erfgoedvrijwilligersprijs 2023 uit. Uit 57 aanmeldingen selecteerde de onafhankelijke jury onder leiding van Kathleen Ferrier (voorzitter Unesco Commissie) de afgelopen tijd drie finalisten. De vrijwilligersteams van Vertelgenootschap Apeldoorn, Drukkerswerkplaats Gouda en Museumbrouwerij de Roos uit Hilvarenbeek maken kans op de hoofdprijs van €10.000,-. Stemmen kan tot en met 30 november.

Jaarlijks schrijft het Vertelgenootschap Apeldoorn speciaal voor de Open Monumentendagen in Apeldoorn, na grondig historisch onderzoek te hebben gedaan, enkele boeiende verhalen passend bij de opengestelde monumenten. Verhalen over een aansprekend dilemma, een aangrijpende ervaring of een belangrijke ontdekking van de historische hoofdpersoon. Tijdens Open Monumentendag worden de – nooit eerder gehoorde – waargebeurde verhalen door de groep op een aantrekkelijke manier ten gehore gebracht, door ‘in de huid te kruipen’ van de hoofdpersoon. De vrijwilligers geven hiermee een extra dimensie aan de historische gebeurtenissen waardoor de geschiedenis echt tot leven komt voor de bezoekers.

Er kan gestemd worden op de drie finalisten. Kijk op de website www.erfgoedvrijwilligersprijs.nl/stemmen voor de video’s waarin de vrijwilligersteams zich voorstellen en breng een stem uit vóór 1 december.

De Erfgoedvrijwilligersprijs werd in 2020 in het leven geroepen door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap als waardering naar de grote groep vrijwilligers uit de erfgoedsector. Staatssecretaris Uslu: “Het is belangrijk dat steeds meer mensen zich herkennen in het cultureel erfgoed. En dat ze oog krijgen voor de vele, verschillende verhalen over onze geschiedenis. Daarbij zijn vrijwilligers onmisbaar. Zij maken erfgoed toegankelijk, beleefbaar en ook voor een nieuw publiek waardevol en herkenbaar. Dat is voor mij de betekenis van de Erfgoedvrijwilligersprijs.”