Stedendriehoek

‘Nieuwstraat is eigenwijs, authentiek en vernieuwend’

Binnenstadsmanager Peter Brouwer lovend over ‘kraamkamer voor beginnende ondernemers’

DEVENTER – “In Deventer kennen we een aantal begrippen die passen bij de stad: eigenwijs, authentiek en vernieuwend”, vertelt Peter Brouwer. “Als ik naar de Nieuwstraat kijk, zijn al deze begrippen hier van toepassing. Er zijn ondernemers die er al tientallen jaren een succesvolle zaak hebben zoals Dijk juwelier en slagerij Peter Nijenhuis. Je kunt hier zowel een atelier bezoeken als een smartshop, naar de Wereldwinkel of naar De Stoelendans, voor advies over het doelmatige gebruik van traditionele kruiden en paddenstoelen.”

“En als we het over vernieuwend hebben, noem ik de komst van een prachtige zaak van een goudsmid en diverse adviesbureaus. Ik noem de Nieuwstraat altijd de rafelrand van de binnenstad, omdat het winkelaanbod zo spannend is. Van mensen hoor ik vaak: ‘Ik kom er niet elke dag maar als ik er doorheen loop, word ik telkens weer verrast door het winkelaanbod’.”

Kraamkamer
“De straat fungeert ook als een kraamkamer voor beginnende ondernemers die hier vrij makkelijk kunnen instappen, proeven aan het ondernemerschap en daarna eventueel doorgroeien door het pand ernaast erbij te betrekken of naar een locatie elders in de binnenstad verkassen. En mocht het onverhoopt niet lukken, dan wordt de plek gevuld door iemand anders. De laatste jaren is er beperkte leegstand”, aldus Brouwer.

Eigen karakter
“Het is een straat met een heel eigen karakter waar een aantal ‘vaste’ ondernemers erg zuinig op is. Ze zijn er soms dag en nacht mee bezig en geven de straat letterlijk en figuurlijk kleur, samen met de bewoners. Enkele jaren terug is er bijvoorbeeld een prachtige groenvoorziening voor het oude postkantoor aangelegd die zorgt voor een mooie entree en er zijn er bloembakken geplaatst. Je kunt er ook de hele dag terecht. Bijvoorbeeld in de ochtend je nagels laten doen en ’s avonds kun je er naar een prachtig Thais restaurant. Hoewel de straat voor toeristen wat minder op de route ligt, weten Deventenaren en de mensen uit de wijde omgeving de straat uitstekend te vinden. Er ligt een grote woonwijk achter, er wordt gewoond achter en boven winkels in de Nieuwstraat en veel mensen gaan ook via deze straat naar de binnenstad en de bibliotheek”, besluit de binnenstadsmanager.

Deventer Shopping Night

Op vrijdag 24 november vindt de Deventer Shopping Night plaats. Dit evenement luidt de feestelijkste maand van het jaar in. De steegjes en straatjes in de binnenstad zijn mooi aangekleed en de gezellig versierde winkels presenteren hun koopwaar. Op zoek naar iets bijzonders? Sla dan de Nieuwstraat/T.G. Gibsonstraat niet over. In deze winkelstraat kom je nu eens niet de geijkte winkelketens tegen, maar volop authentieke middenstanders met een vaak meer dan origineel assortiment. De lijst met winkels waar je fantasie voor de decembermaand tot leven kan komen is lang: denk aan boekhandels, een zaak met tweedehands kleding, de Wereldwinkel, het uitgebreide aanbod van een Aziatische toko en een winkel die zowel sieraden, glaskunst, beelden en collectebles, geuren, tabakspijpen en kruiden in het assortiment heeft. Maar er is nog veel meer te ontdekken in de straat. Tijdens het shoppen wat eten of drinken? Er zijn natuurlijk ook restaurants, een snackbar en koffietentjes in de straat aanwezig. En de inmiddels aangebrachte sfeerverlichting maakt winkelen in de binnenstad juist nu extra aantrekkelijk. Daarom zeggen de ondernemers ook: “Graag tot ziens in onze Nieuwstraat!”

Kader:

De Nieuwstraat is de entree van Deventer vanaf de zogenoemde ‘Zwolsche kant’. De straat heeft een veelbewogen historie en bestaat al bijna zeven eeuwen. In 1331 werd ze voor het eerst genoemd in een document, maar toen onder de naam Platea Novea, wat zoveel betekent als opnieuw bestraat. Tot het midden van de vorige eeuw waren er meer woonhuizen en bedrijfjes dan winkels. De meeste kleine bedrijven waren gesloten woonhuizen, soms met een bijbehorend winkeltje. In de jaren vijftig en zestig ontpopte de Nieuwstraat zich als winkelstraat en eind jaren zeventig vond er een renovatie plaats waarbij de Nieuwstraat voetgangersgebied werd. Eind jaren 2018 was er sprake van lichtelijke paniek onder de ondernemers, omdat de gemeente plannen had om de leegstand die er destijds was, te lijf te gaan met bewoning. De winkeliers wisten het tij te keren en werden hierin gesteund door Stichting Deventer Binnenstadsmanagement (SDBM), die ook graag het karakter van de kleine winkelstraten, zoals de Nieuwstraat, in de binnenstad wilde behouden. Juist door de bijzondere winkels en straten onderscheidt Deventer zich van andere steden.