Stedendriehoek
Goed idee? Doe er iets mee!
Heeft u wel eens gedacht aan een straatfeest of misschien een picknicktafel voor uw buurt? Of heeft u een ander idee om uw buurt leuker, mooier of socialer te maken? De gemeente Apeldoorn kan u hier mogelijk bij helpen!
Als u een idee heeft, kunt u een initiatievenmakelaar van de gemeente inschakelen. Deze helpt u bijvoorbeeld bij het aanvragen van subsidies of brengt u in contact met organisaties die kunnen helpen om uw idee werkelijkheid te maken.
Wilt u meer weten of een idee delen? Kijk dan op de website www.apeldoorn.nl/goedidee en neem contact op!
Op 5 mei vieren we 80 jaar vrijheid. Op deze dag wordt het ook nieuwe stadsgedicht over vrijheid bekendgemaakt. En misschien heeft u dit gedicht wel geschreven!
Vanwege het speciale jubileum van 80 jaar vrijheid organiseert de Commissie Stadsdichter, samen met CODA en de Gemeente Apeldoorn, een wedstrijd. Van 1 april tot 1 mei kunt u meedoen en het nieuwe stadsgedicht over vrijheid schrijven. De winnaar mag het gedicht voorlezen op 5 mei tijdens de vrijheidsmaaltijd bij Paleis het Loo en bij andere maaltijden die dag. Het winnende gedicht krijgt ook een plek in de openbare ruimte!
Heeft u zin om mee te doen? Wilt u uw gedicht delen met Apeldoorn? En weet u hoe u mooie woorden kunt gebruiken? Doe dan mee en misschien mag u het gedicht wel voordragen!
Voor meer informatie, de voorwaarden en het aanmeldformulier, kijkt u op de website www.apeldoorn.nl/stadsgedicht-vrijheid.
Koninklijke onderscheiding voor Kees en Meta Hop
Kees (71) en Meta (68) Hop hebben op donderdag 26 maart een koninklijke onderscheiding gekregen. Ze ontvingen het lintje uit handen van burgemeester Ton Heerts. Beiden zijn ze benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en kregen deze onderscheiding voor hun jarenlange vrijwilligerswerk in de Uddelse kerk en samenleving.
Kees Hop is van 1991 tot op de dag van vandaag kerkenraadslid voor de Gereformeerde Gemeente in Uddel. Hij was onder andere scriba van de diaconie en kerkenraad en werkt sinds 1991 mee aan de Gereformeerde Bijbel Stichting (GBS). Ook is hij betrokken bij de stichting Uddel Samen, die zorgt voor zorg, wonen en welzijn in het dorp.
Meta Hop is ook al jaren actief voor Uddel Samen. Van 2010 tot 2023 was ze coördinator van de kookgroep voor ouderen in de Wilhelminahof. Nog altijd helpt Meta mee in de kookgroep. Daarnaast werkte ze bij zorgorganisatie Adullam. Sinds 2009 helpt ze bij het schoonmaken van de kerk.
Kees en Meta Hop staan in Uddel bekend als betrokken en bescheiden mensen die altijd bereid zijn te helpen.
Bokashi voor een betere bodem
Misschien heeft u het al gemerkt: sinds 31 maart is de gemeente gestart met het verspreiden van Bokashi rond bomen, struiken en plantsoenen in Apeldoorn. Deze klus duurt vier tot zes weken.
Bokashi ondersteunt het bodemleven en bevordert de groei van bomen, struiken en planten. Het houdt ook vocht vast, wat vooral belangrijk is tijdens droge periodes. De bodemverbeteraar wordt gemaakt van verzamelde bladeren uit de wijk, waaraan micro-organismen worden toegevoegd. Het blad wordt gefermenteerd en zo ontstaat Bokashi. De geur kan in het begin sterk zijn, maar verdwijnt na een tijdje. Inmiddels is 3.000 ton blad verwerkt tot Bokashi.
Ieder kind verdient een veilige en fijne plek om op te groeien. Maar soms hebben ouders het zo druk of moeilijk dat dit even niet lukt. In zulke situaties kan een steungezin, pleeggezin of gezinshuis helpen. Zo krijgt een kind tijdelijk of voor langere tijd een warm thuis.
Wilt u meer weten over wat u kunt betekenen? Kom dan naar de informatieavond over InHuis. Ervaren pleeg- en steunouders delen hun verhalen. Ook krijgt u uitleg over de mogelijkheden.
De informatieavond is op dinsdag 22 april van 19.30 – 21.30 (inloop vanaf 19.15) in wijkcentrum De Stolp, Violierenplein 101.
Aanmelden is fijn, maar niet verplicht. U kunt gewoon binnenlopen. We hopen u te zien! Meer informatie leest u op de website www.samen055.nl/opvoeden
Niet moeten, maar willen
Er is bijna geen land ter wereld waar mensen zich zo massaal als vrijwilliger inzetten als in Nederland. Bijna de helft van de Nederlanders steekt weleens onbetaald de handen uit de mouwen. In andere landen is dat gemiddeld amper twintig procent.
Ook in Apeldoorn zetten veel mensen zich voor hun plezier in. In buurthuizen, bij sportverenigingen, in verpleeghuizen, bij natuuronderhoud, bij kringloopwinkels, in de kerk, op scholen, bij de opvang van dak- en thuislozen: overal zijn vrijwilligers actief. Soms af en toe, een paar uurtjes naast hun baan, studie en/of gezin. Voor anderen is het een zingevende dagbesteding als pensionado, omdat de kinderen de deur uit zijn of omdat betaald werk geen optie (meer) is.
Ik kom ze vaak tegen, die vrijwilligers. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk ze zijn, en met hoeveel toewijding ze hun werk doen. Vaak zijn het ook mensen die al de nodige levenservaring hebben. En ook daardoor van toegevoegde waarde zijn.
Maar wat ik ook heel graag wil benadrukken zijn de woordjes VRIJ en WIL, die samen het woord vrijwilliger vormen.
Want wat me de laatste tijd opvalt is dat er zo gemakkelijk over wordt gedaan. Personeelstekort in de zorg? O, dan moeten vrijwilligers maar in dat gat springen.
Tekort in het onderwijs? O, vraag maar een voorleesmoeder of -vader.
Kan een patiënt niet met taxi, bus of eigen vervoer naar het ziekenhuis? O, dan moet een vrijwilliger dat maar doen.
Dat is de wereld op zijn kop.
Een vrijwilliger is geen vrijwilliger meer als het MOET.
Vrijwilligers zijn superbelangrijk. Laten we dus ook superzuinig op ze zijn, voordat ze afhaken omdat ze niet meer willen, maar moeten. En we moeten al zoveel, met z’n allen.
Ton Heerts