Stedendriehoek

Nieuws van de centrummanager | September; nazomer en cultuurmaand

door Marco Bod, centrummanager (a.i.)

“In september bloeit het culturele leven in de Apeldoornse binnenstad weer volledig op. De culturele instellingen bieden een breed programma en zo is er voor ieder wat wils. De start van het culturele seizoen, aangevoerd door september cultuurmaand, werd afgelopen weekend trouwens opgesierd met de onthulling van een kunstwerk genaamd de Notenkrakerrrr. Een iconisch beeld bij de entree van het uitgaans- en cultuurgebied van de binnenstad, het Caterplein. Een relaxed liggende, haast mythisch ogende eekhoorn met een jongensachtig onderlichaam ligt er ontspannen bij en accentueert zo de sfeer van dit deel van de binnenstad. Sinds de plaatsing op zaterdag 12 september is er al menig foto van en selfie met Apeldoorns meest recente kunstwerk gemaakt. 

Maar laten we ook niet vergeten dat de laatste weken van september nog prachtig weer in petto hebben. Heerlijk dus om een cultuur- of winkelbezoek te combineren met een lekker hapje of drankje op één van de talrijke terrassen. En hoe lekker is het dat je lekker in het nazomerzonnetje op de fiets je boodschappen in de binnenstad kunt doen. Vanzelfsprekend staat je fiets veilig in één van de vele overdekte fietsenstallingen. Maar voor een snelle boodschap parkeer je ook net zo gemakkelijk je fiets binnen de wit-omlijnde pop-up fietsenstallingen.

Wist je trouwens dat veel winkels in de binnenstad zijn gevestigd in oude panden, voorzien van Jugendstil? Een kunststroming die ontzettend populair was in de periode van 1890 tot 1914. De belangrijkste inspiratiebron van deze kunststroming is de natuur en dat zie je terug in alle details. Zouden ze toen al geweten hebben dat Apeldoorn de hoofdstad van de Veluwe is?”

Uittips uit de Apeldoornse Binnenstad

Do 24 t/m zo 27 september: The Big Draw Festival

Tekenen, tekenen en nog eens tekenen: van donderdag 24 t/m zondag 27 september staat de binnenstad volledig in het teken van de tekenkunst. De stichting P-Art uit Nijmegen organiseert in samenwerking met culturele spelers CODA, ACEC en GIGANT The Big Draw Festival, met als doel iedereen op laagdrempelige manier kennis te laten maken met kunst. Op donderdag 24 en vrijdag 25 september is er een educatief programma voor scholen. Op zaterdag 26 en zondag 27 september vinden er tekenactiviteiten in de binnenstad plaats, waar iedereen aan mee kan doen. Voor de meeste activiteiten is reserveren noodzakelijk.

Za 26 t/m zo 27 september: Buitenmuseum 75 jaar Vrijheid

Op 17 april van dit jaar was het precies 75 jaar geleden dat Apeldoorn door de Canadezen bevrijd werd. Met tanks kwamen ze over de Deventerbrug, op weg naar het centrum alwaar ze feestelijk en uitgelaten werden onthaald. In de tentoonstelling ‘Buitenmuseum 75 jaar vrijheid’ ontdek je de verhalen die verbonden zijn aan de bevrijding van Apeldoorn. Op zo’n 40 locaties in de stad is de bevrijding in beeld gebracht met historische foto’s uit het CODA Archief. Leuk om eens te combineren met een bezoek aan de binnenstad!

Voor meer informatie en overige uittips in de binnenstad: apeldoorn-binnenstad.nl