Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

Voorstellen voor wegennet Eerbeek-Loenen

Foto: gemeente Apeldoorn

De snelheid op de Kanaalroute wordt verlaagd naar 60 km per uur en ook op delen van de N786 in Loenen wordt voortaan langzamer gereden. Dat zijn voorstellen van de provincie en de gemeentes Apeldoorn, Brummen en Rheden om onder andere de verkeersveiligheid in het gebied Eerbeek-Loenen te verbeteren.

Deze voorstellen staan in een zogenaamde voortgangsnotitie over het wegennet rond Eerbeek-Loenen. De gemeenten en de provincie horen ook graag wat u van deze voorgestelde oplossingen vindt.

Uw mening telt

Op de website www.apeldoorn.nl/koersnota kunt u een enquête invullen waarin de voorstellen beschreven staan. U kunt reageren tot 25 februari.

Koersnota

De voortgangsnotitie is een tussenstap van de Koersnota. Rond Eerbeek en Loenen spelen verschillende verkeersveiligheids- en leefbaarheidsvraagstukken. Om daarvoor een oplossing te vinden werken provincie Gelderland en de drie gemeenten samen aan een Koersnota. Deze is vóór de zomer van 2023 klaar. Daarna moet het door de Provinciale Staten en de gemeenteraden worden vastgesteld. Dat gebeurd waarschijnlijk in het najaar van 2023.

Meer informatie

Wilt u meer lezen over dit onderwerp? Ga dan naar de website www.apeldoorn.nl/koersnota.


VAN DE BURGEMEESTER

Helaas geen mythe

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch gaat uitbreiden. Het kleine herinneringscentrum op het terrein van de voormalige joodse psychiatrische instelling wordt een volwaardig educatief centrum over de Jodenvervolging.

Vorige week herdachten we dat 80 jaar geleden ongeveer 1400 personeelsleden en patiënten van het Apeldoornsche Bosch naar Auschwitz werden afgevoerd. Geen van hen kwam levend terug. Tijdens die herdenking konden we melden dat het benodigde bedrag voor het educatief centrum in zicht is. De plannen kunnen doorgaan.

En dat is belangrijk. Het blijft nodig het verhaal over de Holocaust te vertellen. Want er zijn nog steeds mensen die niet weten dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog 6 miljoen joden om het leven kwamen. Mensen die niet weten dat er ook 101.800 Nederlandse joden zijn vervolgd , opgepakt en vermoord. Nog erger: er zijn mensen die niet geloven dat dat zo is. Mensen die de Holocaust een mythe noemen. Dat is gelukkig geen heel grote groep, maar het is wel verontrustend.

Bij de rest is het vast geen onwil of domheid. Maar via onbetrouwbare digitale media is desinformatie snel verspreid. En daar moeten we ons tegen weren.

En dus gaan we in Apeldoorn ons verhaal over de Jodenvervolging vaker en beter vertellen. En meer op jongeren toespitsen, op de volgende generatie. Hopelijk is de nieuwbouw op het Apeldoornsche Bosch eind volgend jaar al klaar. Dan kunnen er snel meer mensen terecht.

Want helaas is de Jodenvervolging geen mythe. Ze heeft zich onder onze neus afgespeeld. Gewoon hier, in Apeldoorn. Echt waar. En dus blijven we dat verhaal vertellen. Totdat iedereen het snapt.

Ton Heerts


Nieuwe Stadsdichter Peter-Jan is geïnstalleerd

Gemeente Apeldoorn – nieuwe stadsdichter en de gedichtenavond in CODA. Foto Rob Voss

De nieuwe Stadsdichter Peter-Jan de Wilde is begonnen. Wethouder Peter Messerschmidt verwelkomde hem donderdagavond 26 januari in de raadsvergadering. Hier droeg hij het gedicht Achisomog voor, dat hij schreef voor de herdenking van de gebeurtenissen in het Apeldoornsche Bosch. Een indrukwekkend begin. Daarna ging hij door CODA voor het begin van de Nationale Poëzieweek. Deze week begon zoals ieder jaar met Gedichtendag, een avond in het teken van (gesproken) poëzie. De vijf voorgaande Stadsdichters heette Peter-Jan deze avond welkom met gedichten.De Stadsdichter gaat de komende twee jaar gedichten maken voor en over Apeldoorn. Peter-Jan is liefhebber van het vastleggen van mensen, plaatsen en gebeurtenissen in verzen van zes regels.


Gratis workshop ‘Repareren kun je leren’

Op vrijdag 10 februari om 15.00 uur organiseren Foenix, Heel Apeldoorn Repareert en CODA de eerste workshop ‘Repareren kun je leren’.

Het repareren van een koffiezetapparaat, stofzuiger of kledingstuk is soms makkelijker dan u denkt. Kom ook, en leer repareren van de experts van het Foenix Repair Café of het CODA Experience Lab!

Dit is goed voor uw portemonnee én het milieu. Naast de reparatieworkshop is er informatie over duurzaamheid van De A en Zero Waste Apeldoorn. De workshop wordt gehouden op vrijdagmiddag 10 februari van 15.00 tot 16.30 uur en vindt plaats bij Foenix, Vlijtseweg 136 in Apeldoorn (Zwitsalterrein). Vergeet niet u kapotte elektrische apparaten of textiel mee te nemen. Voor meer informatie en aanmelden gaat u naar de website www.heelapeldoornrepareert.nl/events of kunt u een mail sturen naar heelapeldoornrepareert@apeldoorn.nl.


Nationale Voorleesdagen

Foto: gemeente Apeldoorn

Van 25 januari tot en met 4 februari zijn de Nationale Voorleesdagen. Tijdens de start van deze campagne lazen bekende en onbekende Nederlanders voor op scholen, kinderdagverblijven en bibliotheken. Burgemeester Ton Heerts bezocht basisschool De Bundel en las voor aan de kinderen van groep 1 en 2. Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt kleine kinderen veel plezier.

 


Royal Light Festival

Het duurt nog even maar van woensdag 15 tot en met zondag 19 maart vindt het eerste Royal Light Festival plaats in Apeldoorn. Dit is een gratis toegankelijk lichtfestival met zeven lichtobjecten van (inter)nationale kunstenaars. De route van drie kilometer voert u langs bijzondere lichtkunstwerken, vanaf Paleis Het Loo naar de Apeldoornse binnenstad.

Daarnaast wordt de route aangevuld met verschillende events in en rond de stad. Het thema van het Royal Light Festival is dit jaar ‘koninklijk’. Daarmee zet het Royal Light Festival Apeldoorn in de schijnwerpers als groene en royale hoofdstad van de Veluwe.


Planning bladafval opruimen

De gemeente is bijna klaar met het opruimen van blad. Op de website www.apeldoorn.nl/bladafval ziet u de laatste planning.

Tot en met 2 februari gaat de gemeente nog aan de slag in de Europaweg en de Kayersdijk. Ook in stadsdeel Noord West wordt er her en der nog bladgeruimd.