Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn: Foto-expositie in stadhuis

Foto-expositie in stadhuis

In het stadhuis is van 11 juni tot en met 30 juli een schoolproject van de Apeldoornse Fotovereniging de Veluwe (AFV) te zien. Voor het jubileumjaar van AFV de Veluwe is er een project voor basisschoolleerlingen georganiseerd: ‘Kijk op je omgeving’.

Leerlingen uit groep 5 en 6 van tien verschillende scholen kregen eerst de presentatie Fotograferen = Kijken te zien. Daarna zijn zij zelf aan de slag gegaan. Elke leerling heeft van tevoren bedacht wat, waar, waarom en hoe ze de foto wilden maken. Daarna moest het perfecte plaatje in één keer gemaakt worden. Vervolgens hebben ze zelf de 10 mooiste foto’s van hun school gekozen en deze zijn tot een collage gemaakt. De resultaten hiervan zijn in deze expositie te bewonderen. De expositie is gedurende openingstijden te zien op de eerste verdieping van het stadhuis.


 

Militaire oefeningen in Apeldoorn

Op 18, 19 en 20 juni zijn er diverse militaire oefeningen in en rondom Apeldoorn. Deze kunnen binnen de bebouwde kom plaatsvinden.

Mocht er onverhoopt schade door de oefeningen ontstaan, dan kunt u dit melden bij het Ministerie van Defensie. Vermeld gegevens zoals de eenheid, kenteken van het voertuig, datum en tijd, plaats, soort schade etc. U kunt mailen naar jdvclaims@mindef.nl. Of u stuurt een brief naar Ministerie van Defensie, CDC/JDV/Sectie Claims, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht.


 

Sam Warnaar nieuwe stadsfotograaf

Sam Warnaar wordt de nieuwe stadsfotograaf van Apeldoorn. Eind deze zomer neemt zij de rol over van Imca Schoot. Ze wordt de vijfde stadsfotograaf van Apeldoorn.

Wethouder cultuur Peter Messerschmidt: “Sam is een jong Apeldoorns talent dat zowel nationaal als internationaal aandacht trekt met haar beelden. Ze is een inspiratiebron voor andere jonge talenten. Ik kijk uit naar haar invulling van het stadsfotograafschap de komende twee jaar!”

Warnaar, opgeleid aan de Fotovakschool in Rotterdam, werkt als autonoom fotograaf. Haar werk, voornamelijk naaktfotografie en (zelf)portretten, is te zien in diverse galeries en was de afgelopen drie jaar onderdeel van exposities in Rotterdam, Amsterdam, Berlijn en Milaan.

Voor haar rol als Stadsfotograaf kiest Warnaar het thema ‘Thuis’ als vertrekpunt: “Apeldoorn is mijn thuis, net als voor bijna 160.000 andere mensen. Elk huis is uniek. Met mijn nieuwe serie ‘Thuis’ wil ik de diversiteit van huizen in Apeldoorn laten zien op een abstracte en kunstzinnige manier.”

In september kan Apeldoorn kennismaken met haar werk tijdens haar startexpositie. Tegelijkertijd presenteert de huidige Stadsfotograaf Imca Schoot haar eindexpositie in CODA.


 

Defensie houdt informatiebijeenkomst onderzoek nieuwe locatie 

Defensie heeft meer ruimte nodig om te werken en te oefenen om de veiligheid te kunnen waarborgen voor nu en in de toekomst. Daarvoor is ze op zoek naar verschillende nieuwe locaties. Eén van de locaties die Defensie onderzoekt is het gebied tussen de A50 bij Beekbergen en de Groenendaalseweg in Loenen. Donderdagavond 13 juni 2024 organiseert Defensie een informatiebijeenkomsten over hun groeiplannen.

Geïnteresseerden kunnen op deze bijeenkomst hun inzichten en zorgen delen. De bijeenkomst is van 19.15 uur tot 22.00 uur in Van der Valk Hotel Apeldoorn – De Cantharel, Van Golsteinlaan 20, 7339 GT Ugchelen. Vanaf 18:45 uur gaat de zaal open.

U kunt zich voor deze bijeenkomst aanmelden via defensie.nl/ruimtevoordefensie.

Planning

De opgehaalde informatie wordt meegenomen in de Nationale Beleidsvisie Ruimte voor Defensie. Het kabinet neemt hierover in 2025 een besluit. De opgehaalde informatie wordt meegewogen bij de inbreng van Defensie voor de Nationale Nota Ruimte. Het nieuwe kabinet neemt hier in 2026 een besluit over.

Op defensie.nl/ruimtevoordefensie kunt u meer informatie vinden over het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie.


 

Versieringen tijdens EK voetbal

Het EK voetbal komt eraan en start 14 juni. Veel straten in Apeldoorn kleuren oranje. Dat ziet er heel gezellig uit, maar kan ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Gaat u uw huis of straat versieren? Houd dan rekening met een aantal spelregels.

Wees bijvoorbeeld voorzichtig met lantaarnpalen, bankjes, vuilnisbakken en bomen. Beschadig ze niet en gebruik geen verf of spuitbussen. 

Verkeer en hulpdiensten

Houd u rekening met de bereikbaarheid voor brandweerwagens en ambulances. Hang versiering op de openbare weg daarom hoger dan 4,5 meter en houd een breedte van 4,5 meter vrij. Straatnaamborden en huisnummers moeten zichtbaar blijven en brandkranen vrij van versiering. Deze liggen meestal in het trottoir en zijn afgesloten met een ijzeren deksel met daarop:  ‘brandkraan’ of ‘hydrant’.

Huisvuil

Vuilniswagens moeten door uw straat kunnen rijden om normaal het huisvuil op te halen. De vuilniswagens die ondergrondse containers legen, hebben veel hoogte nodig. Houd hier rekening mee bij het versieren van de straat.

Werkzaamheden

In verschillende straten zijn werkzaamheden tijdens het EK. Voor sommige van deze werkzaamheden zijn grote machines nodig. Bijvoorbeeld wanneer er nieuw asfalt komt. Let op dat versieringen machines niet in de weg komen te zitten.

Opruimen

Ruim aan het einde van de dag de rommel op. Na het EK voetbal verwijdert u de versieringen weer.

Brandveiligheid

Regels voor brandveiligheid gelden natuurlijk het hele jaar door voor iedereen. Denk aan uw veiligheid en die van uw omgeving. Voorkom brand en gebruik altijd brandveilige versiering. Tips:

  • Goede versiering brandt niet snel. Controleer op de verpakking of de versiering brandveilig is;
  • Niet alle rood-wit-blauwe of oranje vlaggetjes hebben de juiste brandvertragende kwaliteit. Vraag hiernaar bij aanschaf;.
  • Houd versiering op minimaal 50 centimeter afstand van lampen, spotjes en apparaten die warm kunnen worden, zoals televisies.

Schermen in de horeca

Tijdens het EK is het plaatsen van een scherm op het terras zonder vergunning toegestaan, zolang dit alleen voor de eigen gasten zichtbaar is. Dus niet richting de straatzijde. De ondernemer zal zich daarbij natuurlijk moeten houden aan de regels in de terrasvergunning. Zoals het vrijhouden van voldoende doorloopruimte en het voorkomen van overlast.


 

Zintuigen prikkelen op Zero Waste Zomer Week

Stichting Zero Waste Apeldoorn houdt van vrijdag 14 tot en met donderdag 20 juni voor de vierde keer de Zero Waste Week. Dit jaar is het thema ‘Prikkel je zintuigen!’. De week zit vol gratis activiteiten voor jong en oud in de hele gemeente, gericht op duurzaam, verspillingsvrij en afvalvrij leven.

Dat begint vrijdag 14 juni met het gratis toegankelijke plantaardig foodfestival in het Westenenkerpark. Tijdens dit festival vindt de ‘Heel Apeldoorn bakt vegan bakwedstrijd’ plaats. Kinderburgemeester Jahnaoh en wethouder Klimaat en Natuur Danny Huizer doen de opening en zijn mede-juryleden voor de beste taart.

Ontdek duurzame levensstijl

Tijdens de Zero Waste Week krijgt u door de hele gemeente de kans om te ontdekken hoe makkelijk het is om te delen, ruilen, repareren en lokaal (tweedehands) te kopen. Eén van de activiteiten is een wandeltour door de binnenstad, waarin wordt uitgelegd hoe u boodschappen kunt doen met minder (plastic) verpakking. Andere activiteiten zijn onder meer een online cursus over hoe u vakantie kunt vieren met zo min mogelijk negatieve impact op de natuur en een kledingruilparty waar u gratis een ‘nieuwe’ zomeroutfit kunt scoren. Het volledige programma is te vinden op www.zwwap.nl.