Stedendriehoek
Street Parade veteranen in het zonnetje
Op zaterdag 3 mei vond in Apeldoorn een indrukwekkend eerbetoon plaats aan Canadese bevrijders. 21 hoogbejaarde veteranen namen deel aan de vijfjaarlijkse Streetparade ter gelegenheid van 80 jaar vrijheid. Ze werden welkom geheten door burgemeester Ton Heerts en geëerd in aanwezigheid van Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven. De parade, met doedelzakbands en historische voertuigen, benadrukte de bijzondere band tussen Nederland en Canada.
Foto: Rob Voss
Apeldoorn herdenkt massaal op 4 mei
De Dodenherdenkingen in Apeldoorn trokken dit jaar meer bezoekers dan ooit. In Loenen, Klarenbeek, Beekbergen en Apeldoorn stonden inwoners stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, oorlogssituaties en vredesmissies daarna. Bijzonder was de aanwezigheid van parachutisten in Klarenbeek en de indrukwekkende herdenkingen in het Oranjepark en op het Ereveld in Loenen. Burgemeester Ton Heerts en de Canadese burgemeester Marianne Meed Ward legden een krans.
Foto: Maarten Sprangh
Hulp bij reizen met het openbaar vervoer
Wilt u graag met het openbaar vervoer (OV) reizen, maar kunt u wel wat hulp gebruiken? Kom op maandag 19 mei naar het OV inloopspreekuur in CODA bibliotheek De Maten.
Heeft u vragen over het reizen met trein, bus of buurtbus? Of over de OV-chipkaart, een kaartje kopen of OVpay (betalen met uw bankpas)? Stel ze gerust aan de OV-ambassadeur tijdens het inloopspreekuur. Het spreekuur is op maandag 19 mei van 14.00 tot 15.30 uur in CODA bibliotheek De Maten aan Violierenplein 102.
Telefonische spreekuren
U kunt ook bellen met een OV-ambassadeur via het telefoonnummer 038 – 303 70 10. Meer informatie over het OV-inloopspreekuur en de openingstijden van het telefonische spreekuur kunt u vinden op de website www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur.
Herinneringsobject Joodse geschiedenis onthuld bij station Osseveld
Zeven Veluwse gemeenten, waaronder Apeldoorn, werken samen om verhalen over de Joodse geschiedenis te vertellen. Dat doen zij met speciale herinneringsobjecten. Deze objecten maken de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog zichtbaar én voelbaar. Op vrijdag 9 mei is een van deze objecten onthuld bij station Osseveld, aan de kant van het Ravelijn.
Een brug tussen toen en nu
In totaal komen er zeven interactieve herinneringsobjecten in de deelnemende gemeenten. Ze vertellen het verhaal van Joodse families in de oorlog. Elk object is verbonden met een tentoonstelling van het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch. Via beeld en geluid kunnen bezoekers meer te weten komen over het verleden én over de betekenis van vrijheid vandaag.
Voor jong en oud
Het project heet De Joodse geschiedenis op de Veluwe. Het wil mensen, vooral jongeren, laten nadenken over vrijheid. Scholen worden uitgenodigd om de herinneringsobjecten en exposities te bezoeken en hierover in gesprek te gaan.
Naast Apeldoorn doen ook Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Nijkerk en Putten mee. De provincie Gelderland en de gemeenten betalen samen het project.
Vanaf aankomende juni gebruikt Apeldoorn kentekenparkeren bij alle parkeerautomaten. Dit betekent dat u geen parkeerkaartje meer achter uw voorruit hoeft te leggen. U typt uw kenteken in bij de automaat en betaalt met pin of contactloos.
Controleurs scannen het kenteken om te zien of er betaald is. Dit gaat sneller en zorgt voor minder foutparkeerders. Ook helpt het om drukke plekken beter te verdelen. Vanaf begin 2026 rijdt er ook een scanauto in Apeldoorn. Deze auto controleert automatisch kentekens van geparkeerde auto’s.
Uw privacy is goed beschermd. De kentekens worden alleen gebruikt voor controle en anonieme statistieken. De gegevens worden niet gedeeld met anderen. Betaalt u liever op een andere manier? Dat kan. U kunt bijvoorbeeld nog steeds betalen met een parkeerapp. In de gemeentelijke parkeergarages kunt u ook contant betalen.
Het kentekenparkeren is onderdeel van de digitalisering van de gemeente. Zo kan Apeldoorn efficiënter werken en geld besparen. Wilt u meer weten over kentekenparkeren? Meer informatie en een handige lijst met veelgestelde vragen kunt u teruglezen op de website www.apeldoorn.nl/parkeren.
Dank u wel
Begin mei herdachten en vierden we 80 jaar vrijheid, met een uitgebreid programma.
Ik keek er al erg naar uit, had er hoge verwachtingen van. Eerlijk gezegd heeft die hele week mijn verwachtingen alleen maar overtroffen.
En ik voel de behoefte om te zeggen: dank u wel, inwoners van de gemeente Apeldoorn.
Want u heeft massaal meegedaan. Met de herdenkingen, met de vieringen, met de feesten. U was met velen bij de Taptoe op 2 mei, u zag prinses Margriet bij de Streetparade en u genoot van het grote Bevrijdingsconcert in Omnisport op 3 mei. U zwaaide de Canadese veteranen toe en luisterde naar de Pipers for Peace. U was 2 minuten stil bij alle herdenkingen in de stad en in de dorpen op 4 mei. U was bij het Bevrijdingsfestival op 5 mei. U schoof aan tafel bij één van de tien vrijheidsmaaltijden in onze gemeente. U bood onderdak aan onze gasten uit de Canadese partnerstad Burlington, waarmee we alweer twintig jaar een stedenband hebben. En wellicht was u ook vrijwilliger bij één de vele activiteiten.
U heeft niet alleen massaal meegedaan, u heeft ook een enorme indruk gemaakt op onze Canadese gasten. Op de hoogbejaarde veteranen, onze helden van toen, en hun familieleden. Ze waren tot tranen geroerd. Door de enthousiaste ontvangst. Maar zeker ook door de door u getoonde dankbaarheid, nog steeds, na 80 jaar.
De Apeldoornse ontvangst is niet onopgemerkt gebleven, er was veel aandacht voor in de media, in binnen- en buitenland. Dat is uiteraard geen doel op zich. Maar het is wel heel goed dat dankbaarheid en blijdschap om 80 jaar vrijheid breed gedeeld worden. Zodat iedereen ook kan zien dat we onze vrijheid niet als vanzelfsprekend moeten beschouwen, maar dat we die moeten vieren en koesteren.
We hebben herdacht. We hebben gevierd. En nu gaan we verder. Samen, in hoop en vertrouwen de toekomst tegemoet.
Ton Heerts
Veel belangstelling voor het graven naar de steentijd
Ongeveer 130 mensen bezochten op 9 mei de open dag van het archeologisch onderzoek op Ecofactorij II. Archeologen vertelden over hun werk en bezoekers mochten zelf meehelpen, bijvoorbeeld met het zeven van grond. Daarbij zijn houtskoolresten gevonden, mogelijk uit de steentijd. Ook zijn er onverwachts paalsporen ontdekt, vermoedelijk uit de middeleeuwen, en meerdere vondsten uit de midden-steentijd.