Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

Spoortunnel Laan van Osseveld opent 12 mei

Goed nieuws voor Apeldoornse weggebruikers: de tunnel Laan van Osseveld gaat op vrijdag 12 mei open. De komende tijd staat in het teken van asfalteren, het laatste beton storten en belijning aanbrengen. In mei kunnen fietsers en automobilisten door de gloednieuwe tunnel rijden.

“Net als veel buurtbewoners, ondernemers en weggebruikers kijken we uit naar de opening van de tunnel. Maar we zijn er nog niet: ook de komende tijd wordt er hard gewerkt om op 12 mei open te kunnen. We doen dus nog even een beroep op ieders geduld”, aldus wethouder Marco Wenzkowski. Door de komst van de onderdoorgang verbetert de doorstroming aan de Laan van Osseveld aanzienlijk. Voorheen stond het verkeer er elk uur ongeveer twintig minuten stil bij de spoorwegovergang.

Op de website www.apeldoorn.nl/tunnelosseveld leest u het laatste nieuws over de werkzaamheden en feestelijke opening.


 

VAN DE BURGEMEESTER

Van goud

In de hoek van mijn werkkamer staan sinds een paar weken twee schoffels. Een gouden en een verroest exemplaar. Ik kreeg ze van demonstrerende actievoerders van de vakbond. De twee schoffels staan symbool voor het verschil in beloning tussen ambtenaren en mensen van de sociale werkvoorziening.

Niet lang daarna was ik op bezoek bij een aantal van onze fietsenstallingen. Die worden steeds belangrijker in onze binnenstad, want al die fietsen overal lukraak gestald was geen fraai gezicht. En dus hebben we de afgelopen jaren het aantal fietsenstallingen in het centrum flink uitgebreid. Goed voor de stad, goed voor de fietsers én goed voor de werkgelegenheid. Want de meeste beheerders werken vanuit werkbedrijf Lucrato.

Onze mensen in de fietsenstallingen zijn veel meer dan alleen beheerders. Ze zijn gastheer, conciërge, maatschappelijk werker, wegwijzer en beheerder tegelijk. Dat doen ze met veel plezier en inzet en dat merk je ook als je er bent. Supervriendelijk zijn ze, dat ondervond ik aan den lijve toen ik er was.

Meestal is ook iedereen aardig tegen hen. Maar helaas niet altijd. Toen ze dat vertelden, voelde ik de boosheid opkomen. En moest ik denken aan die gouden en verroeste schoffels in mijn werkkamer.  Voor mij zijn onze fietsenstallingmedewerkers van goud. En de mensen die hen uitschelden verroeste, botte schoffels. Zo, laat ik van mijn hart vooral geen moordkuil maken.

Ik nodig u uit gebruik te maken van één van onze fietsenstallingen, met onze 21 geweldige beheerders. En maak dan vooral een praatje met ze. Dat waarderen ze niet alleen, u zult merken dat u er zelf ook blij van wordt. Eén van hen zei laatst in een interview op onze website dat sommige vaste klanten hen dingen vertellen die ze niet aan hun partners hebben toevertrouwd….

Ik ga in ieder geval graag nog een keer langs.

Ton Heerts


 

Piet Polderdijk krijgt koninklijke onderscheiding

Piet Polderdijk (79 jaar) heeft donderdag 23 maart een Koninklijke onderscheiding gekregen. Burgemeester Ton Heerts spelde hem het lintje op dat hoort bij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dat gebeurde na afloop van de algemene ledenvergadering van muziekvereniging City of Apeldoorn Pipes and Drums, waarbij de heer Polderdijk afscheid nam als bestuurslid en oprichter van de muziekvereniging.

Piet Polderdijk heeft zich meer dan dertig jaar ingezet voor het herdenken en gedenken van oorlogsslachtoffers in Apeldoorn en veel andere gemeentes in ons land. Ook was hij actief als vrijwilliger bij diverse verenigingen en stichtingen. Bij doedelzakband de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums was hij penningmeester, Drum Major en bandmanager. Als vertegenwoordiger van die band was hij ook actief als bestuurslid van de Apeldoornse Muziek Federatie. Vanaf de onthulling van het Nationaal Canadees Bevrijdingsmonument in 2002 is Piet acht jaar lang als voorzitter van de werkgroep de trekker geweest van de organisatie van de ceremonie rondom Remembrance Day.

Hij was in 2003 ook een van de oprichters van de Nederlandse afdeling van het Royal Canadian Legion Ten slotte is Piet oprichter van doedelzakband City of Apeldoorn Pipes and Drums, die de muzikale ondersteuning verzorgt van veel herdenkingen. Ook bij deze band combineerde hij de functies van penningmeester, Drum Major en bandmanager.


Nieuw Samen055-gebouw voor Apeldoorn West

Op woensdag 5 april is de feestelijke opening van het nieuwe Samen055-gebouw voor Apeldoorn West. U bent van harte welkom tussen 16.00 en 18.00 uur aan de Dokter Rodbardlaan 5 (Julianakwartier). Wethouder Anja Prins opent het gebouw om 16.30 uur.

Heeft u vragen over geldzaken, zorg, opvoeden en werk? Loop dan gerust elke maandag binnen tussen 14.00 tot 16.00 uur bij de medewerkers van Samen055. Ze ontvangen u graag!

Samen055 is een samenwerkingsverband tussen het Centrum voor Jeugd en Gezin, Don Bosco, Mee Samen, Stimenz, Zuid doet Samen en gemeente Apeldoorn. De CJG-locatie Asselsestraat 280 is meeverhuisd naar de Dokter Rodbardlaan 5. Meer informatie vindt u op de website www.samen055.nl.


‘Apentrots’ over bewegen, voeding en apen

Vorige week zijn 25 verschillende groep 7 klassen in Apeldoorn gestart met het lesprogramma Apentrots. Dit is een lesprogramma wat in het teken staat van bewegen, gezonde voeding en apen.

Apentrots bestaat uit drie lessen: een gastles van het Centrum voor Jeugd en Gezin en Apenheul over voeding, een beweegles door Sportservice Apeldoorn en een les in Apenheul. De lessen bestaan uit allerlei leuke en leerzame oefeningen die bewegen en gezond leven stimuleren. De kracht van het programma zit in de koppeling van mens en aap. Van alle dieren lijken apen namelijk het meest op mensen. En een gorilla knabbelend aan een stuk paprika of een doodshoofdaap rennend over een touw zegt zoveel meer dan je uit de boeken leert!  Op woensdag 22 maart tekende Wethouder Anja Prins het convenant. Hiermee zorgt de gemeente samen met CJG, Apenheul en Sportservice Apeldoorn dat scholen de komende zes jaar dit lesprogramma kunnen blijven aanbieden.


Inspectie gasnet met ‘snuffelauto’

In de maand april gaat Liander ’s nachts op de openbare wegen met een speciale auto naar gas ‘snuffelen’. Dit gebeurt in De Maten, van Ugchelen tot het centrum van Apeldoorn en in een gebied tussen Apeldoorn en Vaassen. Deze auto heeft een Zwitsers kenteken en verschillende sensoren. Hij kan per nacht meerdere keren door een straat rijden.

Netbeheerder Liander controleert het gasnet continu op eventuele scheurtjes. Meestal gebeurt dit door een gasmonteur die met een ‘snuffelapparaat’ over de stoep loopt. Maar dat kost best veel tijd. Daarom voeren zij een proef uit met een speciale auto. Die speciale auto komt uit Zwitserland en heeft verschillende sensoren en apparatuur aan boord. Hij zuigt lucht aan en bepaalt direct of er gas in zit. Per nacht kan de auto zo’n twintig kilometer leidingnet inspecteren. Meer weten? Kijk dan op de website www.liander.nl/inspectie-gasnet.


Aanslagbiljet 2024 digitaal ontvangen

In februari verstuurde Tribuut belastingcentrum de jaarlijkse aanslagbiljetten voor de gemeentebelastingen. Wilt u vanaf volgend jaar het aanslagbiljet liever digitaal ontvangen? Geef dit dan aan via uw instellingen op de website www.mijnoverheid.nl.

Vragen?
Neem gerust contact op met Tribuut als u vragen heeft. U kunt van maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 17.00 uur en op vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur bellen naar 055-5802222. U kunt uw vraag ook mailen naar info@tribuut.nl.