Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

Kom 15 maart ook stemmen

Woensdag 15 maart zijn de verkiezingen. Heeft u nog geen idee op wie u gaat stemmen? Doe dan snel de stemwijzer en kom uw stem uitbrengen! De stembureaus zijn deze dag open van 07.30 tot 21.00 uur. Neem uw stempassen en legitmatiebewijs mee wanneer u gaat stemmen.

Als u niet weet op wie u wilt stemmen, dan kunt u een stemwijzer invullen. Kijk op de websites www.mijnstem.nl of www.kieskompas.nl.

Stembureaus
Wilt u weten wat voor u het dichtstbijzijnde stembureau is? Ga naar onze website www.apeldoorn.nl/waar-kan-ik-stemmen. Op de dag van de verkiezingen kunt u hier online ook zien op welke stembureaus het druk is en op welke niet.

Royal light festival
De Grote Kerk is ook een stemlocatie. Vanaf 19.00 uur is er doorlopend een lichtshow in kerk in verband met het Royal Light Festival. Tijdens dit event kunt u gewoon uw stem uitbrengen. Vindt u dat vervelend? Kom dan voor 19.00 uur of maak gebruik van één van de andere stemlocaties in de buurt van de Grote Kerk.

Verhinderd
Kunt u plotseling op woensdag 15 maart niet zelf stemmen, omdat u bijvoorbeeld ziek bent geworden? Laat dan iemand anders voor u stemmen. Vul hiervoor de achterkant van uw stempas in. Geef de gemachtigde uw stempas en een kopie van uw identiteitsbewijs mee naar het stembureau. Dit mag ook een goed leesbare foto van uw identiteitsbewijs op een mobiele telefoon of tablet zijn.


VAN DE BURGEMEESTER

Licht

Ik ben zo blij dat er weer meer licht is. Dat het ’s ochtends vroeger licht wordt en ’s avonds later donker. Dat je de vogels weer hoort en de krokusjes boven het gras ziet uitpiepen. Maar het is nog maar maart. En dus sneeuwt het, terwijl ik deze woorden tik. En vriest het af en toe nog en zijn er nog steeds grijze en sombere dagen.

Maar deze week geen grijsheid en somberheid in Apeldoorn: deze week kleuren de Apeldoornse avonden door het Royal Light Festival. Begeleid door sfeervolle klanken zijn er langs een route tussen Paleis Het Loo en de Binnenstad prachtige lichtkunstwerken te zien. Die als kunstwerken op zichzelf  al de moeite waard zijn. Maar die ook nog eens de identiteit van onze stad, met haar koninklijke geschiedenis nog eens letterlijk in de schijnwerpers zetten. Die dubbele laag van dit moderne, kunstzinnige festival vind ik zo mooi!

Het is de eerste editie van een festival waarvan ik hoop dat het een vast onderdeel van ons culturele seizoen gaat worden. Het begint woensdagavond en gaat door tot en met zondag. Mocht u nog geen andere plannen hebben, dan nodig ik u van harte uit om de route te lopen.

En als u op woensdagavond nog wil gaan stemmen: het stemlokaal in de kunstzinnig verlichte Grote Kerk is die avond ongetwijfeld het allermooiste stembureau van Nederland.

Ton Heerts

 


Energiehulp op maat

De gemeente helpt huurders met een laag inkomen met de energiekosten. Naast de energietoeslag en bijzondere bijstand is er nu ook de Energiehulp. De gemeente betaalt 400 euro mee aan spullen die de energierekening naar beneden brengen. Vrijdag 3 maart ging wethouder Danny Huizer bij een inwoner langs die de Energiehulp heeft aangevraagd.

In deze woning waren warmtevasthoudende gordijnen een goede oplossing om tocht tegen te gaan. Samen met klushulp Jacob hing wethouder Danny gordijnen op.

De Energiehulp
De Energiehulp kijkt samen met u hoe u energie kunt besparen. De gemeente betaalt ongeveer 400 euro mee aan energiebesparende producten en materialen. Dat kan bijvoorbeeld een energiezuinige koelkast zijn of gevoerde gordijnen tegen de tocht. Als u in aanmerking komt voor deze Energiehulp, dan ontvangt u een brief van de gemeente.


Royal Light Festival in Apeldoorn

Van woensdag 15 tot en met zondag 19 maart is Apeldoorn het decor voor de eerste editie van het Royal Light Festival, een lichtfestival met zeven lichtobjecten van nationale en internationale kunstenaars. Vijf avonden lang zijn de lichtobjecten vanaf 19.00 uur te bewonderen. Daarnaast wordt de route van het Royal Light Festival aangevuld met diverse lokale events van culturele, toeristische en binnenstadondernemers.

Het Royal Light Festival combineert cultuur, vernieuwende kunst en het historisch verhaal van Apeldoorn. Deze verhalen zijn te bewonderen en te beluisteren op een route tussen Paleis Het Loo en de binnenstad. De route van het Royal Light Festival loopt onder andere langs De Naald, de Grote Kerk en de binnenstad.

Meer informatie vindt u op de website www.royallightfestival.nl.


Herdenking Woeste Hoeve

Op woensdag 8 maart vond de jaarlijkse herdenking bij Woeste Hoeve plaats. In 1945, op 8 maart, werden 117 mannen doodgeschoten door de Duitsers. Dit was een wraakactie voor een aanslag op Rauter, hoofd van de SS in Nederland. Twee leerlingen van basisschool Spreng Ugchelen legden woensdag samen met burgemeester Ton Heerts een krans bij het monument. Op het monument staan alle 117 namen van de omgekomen slachtoffers.


Hulp voor het openbaar vervoer

De drukte op de weg, de maartse buien en het vinden van een parkeerplaats maken het soms best lastig om met de auto naar het ziekenhuis te gaan. Het openbaar vervoer kan een mooie uitkomst bieden. Bussen stoppen voor de deur van het ziekenhuis. OV-ambassadeurs kunnen u hierover alle uitleg geven tijdens het inloopspreekuur op maandag 20 maart om 14.00 uur.

Heeft u vragen over het reizen met trein, bus of buurtbus? Of over de OV-chipkaart, een kaartje kopen of OVpay (betalen met uw bankpas)?  Stel ze dan aan een OV-ambassadeur tijdens het inloopspreekuur. Het spreekuur is op maandag 20 maart in CODA Bibliotheek De Maten aan Violierenplein 102, van 14.00 tot 15.30 uur.

Telefonische spreekuren
Wilt u liever telefonisch contact met een OV-ambassadeur? De OV-ambassadeurs zijn bereikbaar op 038 – 303 70 10 van maandag tot en met vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Op dinsdag- en donderdagmiddag van 13.30 tot 15.00 uur en maandag- en woensdagavond van 18.30 tot 20.00 uur.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u naar de website www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur.


Wethouders aan de slag tijdens NLdoet

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 10 en zaterdag 11 maart was NLdoet. Dit is de grootste vrijwilligersactie van Nederland die ieder jaar georganiseerd wordt door het Oranje Fonds. Tijdens deze dagen wordt vrijwilligerswerk in de spotlights gezet en iedereen uitgenodigd om een dagje het verschil te maken. Zo staken ook wethouders Anja Prins, Marco Wenzkowski en Danny Huizer de handen uit de mouwen.

Anja Prins zette vrijdagmiddag de bloemetjes buiten bij zorgvilla Rosorum. Hier heeft ze samen met bewoners de tuin opgevrolijkt met bloemetjes. Danny Huizer was zaterdag te vinden aan de Talingweg bij de Islamitische Stichting. Hier hielp hij mee met onderhoudswerkzaamheden en het opknappen van de keuken.  Marco Wenzkowski maakte zaterdagochtend samen met vrijwilligers van de Stadsakkers een hek.

Vrijwilliger worden?
Wilt u ook een steentje bijdragen aan de maatschappij en vrijwilliger worden? Bezoek de website www.apeldoornpaktaan.nl voor meer informatie.


Arie Kortleven ontvangt lintje

Arie Kortleven heeft zaterdag 11 maart een Koninklijke onderscheiding gekregen. Burgemeester Pieter van Maaren van de gemeente Zaltbommel speldde hem het lintje op. De heer Kortleven is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Kortleven was meer dan 20 jaar een van de vaste organisten van de Gereformeerde Gemeente in Apeldoom. Sinds 15 jaar is hij kerkorganist van de Hervormde Wijkgemeente Eben Haëzerkerk in Apeldoorn. Verder is hij dirigent van vier koren. Dat zijn christelijk mannenkoor Jeduthun uit Amersfoort, gemengd koor ‘Met Hart en Stem’ uit Veenendaal en het Gelders Mannenensemble en jong gemengd koor Laudate Deum, beide uit Apeldoorn. De heer Kortleven is ook actief als arrangeur. Hij schrijft bewerkingen die door veel koren in Nederland worden gezongen. Hij is niet alleen van betekenis voor de koorzang in deze regio, maar voor heel Nederland.


Kunstwerk Reizend Zand krijgt renovatie

Kunstwerk Reizend Zand op het Stationsplein wordt gerenoveerd. Het digitale kunstwerk heeft al lange tijd de lichten uit door technische problemen. Op de lichtinstallatie met zo’n 1,3 miljoen ledlampjes wordt een zandverstuiving uitgebeeld. Het kunstwerk is in 2008 geplaatst en is een belangrijk onderdeel van het ontwerp van het Stationsplein, geïnspireerd op het Veluwse landschap.

De renovatie die deze maand begint is nodig, omdat het kunstwerk al enige tijd storingen laat zien. De lichtinstallatie is inmiddels 14 jaar oud en toe aan vervanging. Door deze renovatie wordt de storing verholpen en het kunstwerk duurzamer, goedkoper in gebruik en onderhoudsarm.

Eind maart worden de panelen uit het kunstwerk gehaald. Voor het verwijderen van de panelen zal het werkgebied deels worden afgezet. Het station, de tunnel en de fietsenstalling blijven bereikbaar. Meer informatie over de renovatie is te vinden op de website www.apeldoorn.nl/reizendzand en via de QR-code op het kunstwerk.


Stoppen met roken

Zou u graag willen stoppen met roken maar lukt het u niet? U hoeft het niet alleen te doen. Kom woensdagavond 22 maart om 19.30 uur naar CODA. Tijdens deze avond kunt u hulp krijgen hoe u het stoppen met roken het beste aan kunt pakken. De avond wordt gehouden in CODA aan Vosselmanstraat 299 van 19.30 tot 21.30 uur. Zet nú de volgende stap en meld u aan via de website www.tinyurl.com/stoppen-met-roken.


18 maart Landelijke Opschoondag

Op zaterdag 18 maart is de Landelijke Opschoondag. Inwoners van heel Nederland kunnen aan de grote opruimactie meedoen. Ook in Apeldoorn steken mensen de handen uit de mouwen om zwerfafval op te ruimen. Wilt u een handje meehelpen? Aanmelden en meer informatie vindt u op de website www.zerowasteapeldoorn.com.