Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

40 jaar samenwerking IVN-Apeldoorn en gemeente Apeldoorn

Het is dit jaar 40 jaar geleden dat een bijzondere samenwerking begon tussen IVN-Apeldoorn en de gemeente Apeldoorn. Wat in 1984 begon als een deelname van IVN in het beheer van de nieuwe heemtuin, is inmiddels het langstlopende groen-participatieproject in Apeldoorn. Om dit bijzondere jubileum te vieren, werd er op 27 mei een speciaal informatiebord onthuld bij de Heemtuin in het Matenpark.


 

U heeft gestemd. Wat gebeurt er daarna?

Na 21.00 uur sluit de stemming en starten de leden van de stembureaus met het tellen van de stemmen.

Als eerste tellen de leden alle stempassen, kiezerspassen en volmachten. Zo stellen ze het aantal kiezers vast. Daarna openen de leden de stembussen en sorteren de stembiljetten per partij. En tellen ze de stembiljetten. De voorzitter van het stembureau rekent het totaal aantal uitgebrachte stemmen uit. Op het proces-verbaal noteert de voorzitter alle aantallen en eventuele bezwaren van kiezers. Het werk op het stembureau zit erop als de voorzitter het proces-verbaal inlevert in het stadhuis.

Stemmen tellen in het Mheenpark
Op vrijdag 7 juni start om 09.00 uur de telling van alle stembiljetten op partij- en kandidaatsniveau. Dit gebeurt op een centrale plek, namelijk in Sporthal Mheenpark. Het tellen wordt gedaan door leden van het stembureau en door tellers die zijn aangewezen door de gemeente. Als alles is geteld en de 88 stembureaus een proces-verbaal hebben opgemaakt, dan wordt de uitkomst bekendgemaakt.

Het tellen van de stemmen is openbaar. U bent welkom om te komen kijken. Ook de media is welkom. Wel gelden er regels. Deze vindt u op de website www.apeldoorn.nl/verkiezingen.


 

Snoei- en maaiwerkzaamheden van start

Het is weer die tijd van het jaar! De snoei- en maaiwerkzaamheden zijn van start gegaan. Na een periode van ideale groeiomstandigheden, waarin de zon en regen zich afwisselden, kunnen we zien dat al het groen in de gemeente flink uit de grond is geschoten. Met deze overvloed aan groen, is het ook belangrijk om te zorgen voor een veilige en verzorgde omgeving. Daarom zijn we in heel Apeldoorn druk bezig met het snoeien en maaien van gazons en bermen. Dit doen we onder andere voor de veiligheid van het verkeer.

Natuurlijk houden we ook rekening met de vogels die aan het broeden zijn. Als we vogelnestjes zien, laten we deze met rust. Daarnaast laten we het gras en de bloemrijke bermen, waar mogelijk, ook staan. Dit is niet alleen goed voor de bodem en natuur, maar ook voor de vele insecten, vogels en andere dieren die hierin leven. Deze biodiversiteit is belangrijk voor het bestuiven van planten en bloemen, waardoor ons groene landschap blijft groeien en bloeien.

Wilt u meer weten over ons maaibeleid? Lees dan verder op onze website apeldoorn.nl/maaien


 

Eikenprocessierups gezien? Maak een melding!

Ziet u een nest van eikenprocessierupsen in de boom en heeft de boom nog geen gele stip? Dan kunt u dit melden bij de gemeente via de website www.apeldoorn.nl/eikenprocessierups. Geef de locatie zo duidelijk mogelijk aan. Bomen met een gele stip hoeft u niet te melden.

Raak de rupsen niet aan en probeer deze niet zelf te bestrijden om klachten te voorkomen.


 

Denk vooruit

In Nederland zijn de hulpdiensten goed voorbereid op rampen en ongelukken. Daarom kunnen ze snel hulp bieden als het nodig is. Toch kan er altijd iets onverwachts gebeuren en dan kunt u zelf ook iets doen. Een langdurige stroomuitval, overstroming, extreme hitte of storm kan gevolgen hebben voor u en de mensen om u heen. Wees hiervan bewust en bereid u voor. Hoe zou u reageren in een noodsituatie? Wat heeft u in huis om uzelf een tijdje te redden?

De meeste spullen heeft u waarschijnlijk al in huis
Denk bijvoorbeeld aan flessen water, lang houdbaar eten, dekens om warm te blijven en een zaklamp. Check eens op www.denkvooruit.nl/noodpakket welke spullen nog meer van toepassing kunnen zijn.

Maak een pakket
U kunt van alle spullen samen eenvoudig een pakket maken. Bewaar deze vervolgens op een handige en goed bereikbare plek in huis. Gebruik een waterdichte verpakking zoals een rugzak of tas. Deze kunt u makkelijk meenemen als u plotseling uw huis moet verlaten. Controleer elk half jaar of de producten uit uw pakket nog houdbaar zijn. Kijk ook naar uw persoonlijke situatie, denk bijvoorbeeld aan babyvoeding, medicijnen en eten en drinken voor uw huisdieren. Verandert uw persoonlijke situatie? Vul dan het noodpakket hierop aan.

Maak je je zorgen?
Het is normaal dat u zich soms zorgen maakt over wat er allemaal in de wereld gebeurt. Het volgen van nieuws over dreigingen en rampen kan ervoor zorgen dat u zich machteloos voelt. Als u merkt dat u zich langere tijd zorgen blijft maken of wanneer het u beperkt in het dagelijks leven, dan kunt u daar zelf wat aan doen. Op de website van Denk vooruit vind u praktische tips: www.denkvooruit.nl.


 

12 juni nationale Buitenspeeldag

Op woensdag 12 juni is het nationale Buitenspeeldag. In verschillende straten en wijken in Apeldoorn zijn er activiteiten voor kinderen tot ongeveer 12 jaar. Op het Marktplein is dit jaar ook vanalles te beleven.

Onder de markthal kunnen kinderen meedoen aan verschillende sport- en spelactiviteiten. Er is een pannaveld voor een potje straatvoetbal, kinderen kunnen stoepkrijten, er is een Athletics Camp en het Nijntje Beweegplein. De activiteiten op het Markplein zijn geschikt voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar.

Wethouder Sunita Bihari opent de nationale Buitenspeelmiddag op het Marktplein om 14.30 uur. Daarna kunnen de kinderen tot 17.00 uur lekker buitenspelen.


 

De tegeltaxi gaat weer rijden

De gemeente helpt u graag met uw tuin groener maken. Daarom gaat de tegeltaxi deze zomer weer rijden. We komen door de hele gemeente Apeldoorn gratis tegels ophalen die u zelf uit uw tuin verwijdert. Voorwaarde is dat u uw oude tegels niet vervangt door tegels, maar door groen.

Wilt u gebruik maken van de tegeltaxi? Dan kunt u zich hiervoor aanmelden.

Aanmelden voor de tegeltaxi

U kunt zich tot en met zondag 23 juni aanmelden via de website www.apeldoorn.nl/tegeltaxi. Er zijn een aantal spelregels. De tegeltaxi haalt, zoals de naam al doet vermoeden, alléén tegels op. Overig materiaal als houten vlonders, grind, puin of groenafval kan niet mee. Een andere voorwaarde is, dat u uw oude tegels niet door nieuwe tegels vervangt. U maakt daarom een voor- en na-foto van uw tuin en mailt deze naar operatiesteenbreek@apeldoorn.nl.

Na aanmelding ontvangt u zo snel mogelijk de precieze planning. Het ophalen van de tegels start vanaf 8 juli.