Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

Samenwonen en een bijstandsuitkering? Doe mee aan de pilot!

Voor inwoners met een bijstandsuitkering is het soms spannend om te gaan samenwonen. Eén van de twee partners moet de woning opzeggen en ook moeten zij het inkomen gaan delen. De gevolgen voor de bijstandsuitkering zijn voor veel mensen redenen om niet te gaan samenwonen. Daarom start gemeente Apeldoorn de pilot ‘proef samenwonen in de bijstand’.

Inwoners van gemeente Apeldoorn die een bijstandsuitkering krijgen, kunnen voor maximaal zes maanden samenwonen op proef. Tijdens het proefsamenwonen blijft de bijstandsuitkering gelijk. Hierdoor kan de inwoner de dubbele vaste lasten blijven betalen. Als de inwoner en partner na zes maanden definitief gaan samenwonen, past de gemeente de uitkering aan.

De gemeente hoopt dat deze pilot ook een positief gevolg heeft voor de doorstroom van woningen. Wethouder Biharie: “Als inwoners definitief bij elkaar gaan wonen, komt er meestal een woning vrij. Daar kan dan iemand naartoe die geen woning heeft. Dat is natuurlijk een groot voordeel.” Er gelden een aantal voorwaarden om deel te kunnen nemen aan de pilot. Deze staan op www.apeldoorn.nl/proefsamenwonen. Aanmelden voor de pilot kan tot en met 31 maart 2025.


 

6 juni verkiezingen Europees Parlement

Op donderdag 6 juni mag u uw stem uitbrengen tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement. U mag stemmen als u op 6 juni 18 jaar of ouder bent en de Nederlandse nationaliteit heeft. Begin mei ontvangt u de stempas die nodig is om te stemmen.

Kunt u zelf niet stemmen?

Dan bestaat de mogelijkheid dat u iemand anders voor u gaat stemmen. Dat heet machtigen. De persoon die voor u stemt, moet zelf ook stemmen. U kunt een schriftelijke volmacht aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

Meer informatie

Meer over de verkiezingen en over stemmen vanuit het buitenland vindt u op www.apeldoorn.nl/verkiezingen.


 

Veilig Verkeer Nederland geeft opfriscursus Auto

Veilig Verkeer Nederland (VVN) organiseert een opfriscursus voor automobilisten van 65 jaar en ouder. Tijdens twee bijeenkomsten gaan deelnemers met een trainer en elkaar in gesprek over verkeersregels en -gedrag.

De cursus duurt twee dagen en is op donderdag 23 en 30 mei van 14.00 tot 16.00 uur. De cursus wordt gehouden bij De Weerd Rijopleidingen aan de Kayersdijk 141C, op de eerste etage. Er is geen lift aanwezig. Deelname is gratis, maar meld u vooraf aan.

Aanmelden

U kunt zich direct aan melden via de website vvn.nl/opfriscursussen of door een e-mail te sturen naar steunpuntoost@vvn.nl o.v.v. VVN Opfriscursus Apeldoorn. Vermeld in de e-mail uw naam, adresgegevens, geboortejaar en telefoonnummer. Bel voor meer informatie naar: 088 – 524 89 20.


 

Brandweer adviseert boeren bij voorkomen stalbrand

De kans op een stalbrand is klein, maar de gevolgen zijn vaak enorm voor mens en dier. Nederland telde in 2022 42 stalbranden, met bijna 130.000 dierlijke slachtoffers. Daarom adviseert de brandweer van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) boeren om stalbranden te voorkomen.

De oorzaak van een stalbrand is vaak niet te achterhalen. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door kortsluiting of oververhitting van een elektrisch systeem. Andere mogelijke oorzaken zijn broei, werktuigen die in de stal in brand vliegen, explosie van mestgassen of het gebruik van warmtelampen. Samenwerking tussen de brandweer, ondernemers, gemeentes, verzekeraars en vakorganisaties is belangrijk om de brandveiligheid te verbeteren.

Advies van de brandweer
Het advies ligt vaak op het verbeteren van de brandveiligheid in zowel nieuwe als bestaande stallen. Het blijkt namelijk dat ondernemers onbewust met regelmaat brandgevaarlijke situaties creëren. Zoals het opslaan van materialen tussen gebouwen en veestallen in, waardoor een brand makkelijk van het ene gebouw naar het andere kan uitbreiden.


 

Herdenken en vieren

Mei staat in het teken van herdenken en vrijheid vieren. Wilt u ook een herdenking bijwonen? Dat kan. Op 4 en 5 mei vinden er in de gemeente Apeldoorn verschillende bijeenkomsten plaats waar u oorlogsslachtoffers kunt herdenken, en de vrijheid kunt vieren.

 

Herdenking Ereveld Loenen

4 mei, 12.30 – 15.30 uur

Ereveld Loenen

 

Dodenherdenking Apeldoorn

4 mei, 18.30 – 21.00 uur

Grote Kerk/ Oranjepark, Apeldoorn

 

Dodenherdenking Beekbergen

4 mei, 18.30 – 21.00 uur

Teixeira de Mattospark en Kerk, Beekbergen

 

Bevrijdingsbijeenkomst Beekbergen

5 mei, 11.30 – 13.00 uur

Teixeira de Mattospark en Kerk, Beekbergen

 

Bevrijdingsfestival Apeldoorn

5 mei, 12.00 – 00.00

Zwitsalpark Apeldoorn