Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

Herdenking Apeldoornse Bosch

HERDENKING HET APELDOORNSCHE BOSCH
Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven aanwezig bij herdenking Het Apeldoornsche Bosch
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en prof. mr. Pieter van Vollenhoven zijn maandagmiddag 23 januari in Apeldoorn aanwezig bij de herdenking van de ontruiming van de joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch. In de nacht van 21 op 22 januari 1943 zijn alle ruim 1400 patiënten en een groot deel van het personeel van de instelling naar Auschwitz gedeporteerd. Niemand keerde terug. Van aparte personeelstransporten via Westerbork kwam slechts een enkeling terug. Foto Rob Voss – www.robvoss.nl

Op maandag 23 januari vond de jaarlijkse herdenking van het Apeldoornse Bosch plaats. Burgemeester Ton Heerts hield een toespraak en legde samen met wethouder Peter Messerschmidt een krans namens de gemeente. Ook prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven waren aanwezig.

Op 21 januari was het 80 jaar geleden dat alle patiënten en personeelsleden van de Joodse psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch door de Duitsers op transport naar Auschwitz werden gezet. Niemand van hen keerde terug. Dit moment wordt jaarlijks herdacht. Deze herdenking vond dit jaar plaats  op maandag 23 januari in CSO De Prinsenhof. Voorafgaand aan deze herdenking werden in de ochtend alle namen voorgelezen van de ongeveer 1400 slachtoffers. Dat gebeurde in het Vierhuis op het terrein van het voormalige Apeldoornsche Bosch, het huidige ’s Heerenloo.

Uitbreiden

Sinds drie jaar is het herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch gevestigd in de oude directeurswoning. Dat centrum is inmiddels te klein geworden. De belangstelling is groot en de ruimtes voor tentoonstellingen en bijeenkomsten zijn klein. Daarom heeft het bestuur van de stichting vorig jaar een plan voor uitbreiding gemaakt. Met als doel van Herinneringscentrum het Apeldoornsche Bosch een volwaardig educatief centrum te maken over de Jodenvervolging. Het komende jaar worden de plannen uitgewerkt en de benodigde vergunningen aangevraagd. Het is de bedoeling het vernieuwde centrum in 2024 te openen.


De heer Van der Meulen krijgt een lintje

Sjirk van der Meulen heeft zaterdag 14 januari een lintje gekregen. Burgemeester Ton Heerts benoemde hem tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst bij muziekvereniging DAP Apeldoorn, dat 90 jaar bestaat.

De heer Van der Meulen is al ruim 52 jaar lid van de muziekvereniging en heeft verschillende blaasinstrumenten bespeeld. In al die jaren heeft hij veel betekend voor de vereniging. Ruim 25 jaar is hij in verschillende functies actief geweest binnen het bestuur. Hij was ook een tijd manager van DAP. In die rol heeft hij vooral een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes van de Show & Marchingband DAP.

De heer Van der Meulen was ook buiten DAP actief in de Apeldoornse muziekwereld. Hij werkte mee bij het organiseren van Taptoe Apeldoorn en was betrokken bij de Apeldoornse Muziek Federatie. Ook gaf hij gastlessen bij muziekgroepen en op basisscholen in Apeldoorn. De laatste jaren doet de heer Van der Meulen ook vrijwilligerswerk voor basisschool De Zonnewende.


Speeltuin ’t Loolaantje geopend

Foto: Rob Voss

Op zondag 22 januari was de feestelijke opening van speeltuin ’t Loolaantje. Dit is de vernieuwde speelplek in de buurt van de Hogeweg en de Middenhof. Buurtbewoners zijn met het idee gekomen om de speeltuin op te knappen. Dat lukte met behulp van een subsidieregeling van de gemeente en via crowdfunding.

De wens van de buurt was om een mooie uitdagende speeltuin voor de kinderen te maken. Deze wens is ontstaan in de coronaperiode toen veel gezinnen met kinderen thuiszaten. Het doel was om kinderen en ouders met elkaar te verbinden. In de wijk wonen ongeveer 265 kinderen die dolgraag samen buiten spelen. Uit een handtekeningenactie bleek dat dit een grote wens van 160 huishoudens.

Er is voor gekozen om de bestaande speeltuin uit te breiden en leuker te maken. Bewoners hebben via het initiatievenfonds van de gemeente geld gekregen. Ook maakten ze gebruik van crowdfunding, en met succes! Het streefbedrag via crowdfunding was 1.000 euro, maar het werd 4.000 euro. Ook meerdere bedrijven uit de buurt deden mooie donaties.

Zelf ook een goed idee?

De gemeente juicht het toe als inwoners zich inzetten voor Apeldoorn én voor elkaar. Heeft u een idee voor een initiatief waarmee we Apeldoorn een stukje mooier, leuker, beter of socialer maken? Dan komt u misschien in aanmerking voor subsidie. U kunt u plannen delen met de gemeente via de website www.apeldoorn.nl/inwonersinitiatieven.


Nieuwe expositie in het stadhuis

Foto: gemeente Apeldoorn

Van 24 januari tot en met 20 februari is de expositie “Een kleurrijke wereld” van Mieke Vloon te bewonderen in het stadhuis.

Op de eerste verdieping kunt u de schilderijen bekijken van Apeldoorns kunstenaar Mieke Vloon. De expositie is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van het stadhuis. Vloon is sinds 2012 creatief bezig en heeft sinds die tijd zeker niet stilgezeten. Expressie middels kleur is een de kenmerkende aspecten van haar schilderijen.

Benieuwd? Kom dan snel kijken!


Planning bladafval opruimen

Op de website www.apeldoorn.nl/bladafval ziet u per twee weken waar de gemeente het bladafval opruimt. Tot en met 27 januari gaat de gemeente aan de slag in: Kerschoten, Stadhoudersmolen, Westenenk, Kanaaloevers, Quarles van Uffordlaan, Osseveld oost, Ossenveld west en binnenring Matenhoeve en Gaarden.

Op plekken waar nog veel blad is gevallen komt de gemeente terug.