Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

Actieplan moet verkeersveiligheid in Apeldoorn verbeteren

Ieder verkeersslachtoffer is er één teveel. Om de verkeersveiligheid in Apeldoorn te verbeteren heeft de gemeente een actieplan verkeersveiligheid gemaakt. Dat plan ligt nu ter inzage voor iedereen in Apeldoorn.

Het aantal verkeersslachtoffers in Nederland neemt toe. Hoewel die stijging in Apeldoorn nog niet terug te zien is in het aantal verkeersslachtoffers, wil de gemeente niet wachten. In Apeldoorn wonen en werken steeds meer mensen. Er komen steeds nieuwe vervoersmiddelen bij, zoals e-bikes, en het gedrag van mensen verandert. Daarom zijn er nu maatregelen nodig om meer verkeersslachtoffers te voorkomen. Dit betekent dat we de stad bereikbaar moeten houden en goede maatregelen moeten nemen. Zo zorgen we dat alle weggebruikers veilig mee kunnen doen aan het verkeer.

Wat staat er in het actieplan?
De snelheid op een aantal hoofdwegen in Apeldoorn wordt de komende jaren verlaagd. We beginnen met het verlagen van de snelheid op een aantal plaatsen binnen de bebouwde kom van 50 naar 30 km/h. Het gaat om de centrumring, een deel van de Sprengenweg en de Hoofdweg in Loenen. Buiten de bebouwde kom verlagen we de snelheid naar 60 km/u op Kanaal Zuid en de Zwolseweg. Belangrijk daarbij is de bereikbaarheid van de hulpdiensten en openbaar vervoer. Ook zet de gemeente in op gedragsbeïnvloeding. Doel is daarmee het bewustzijn van verkeersdeelnemers vergroten: welke invloed heeft hun gedrag op de verkeersveiligheid? Het plan ligt nu ter inzage en zal naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar vastgesteld worden door het college van burgemeester en wethouders.


 

Apeldoorn meest autismevriendelijke gemeente van Nederland

Apeldoorn is de meest autismevriendelijke gemeente van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Autisme Register (NAR) dat al 10 jaar onderzoek doet naar autisme.  

Aan de hand van onderzoek zoekt het NAR antwoorden op vragen die er zijn over autisme. Ook wordt onderzoek gedaan waarom mensen met autisme in de ene gemeente gelukkiger zijn dan in de andere gemeente. Vanuit de resultaten adviseert het NAR beleidsmakers bij het vormen van autismevriendelijk beleid.

Wethouder Anja Prins is blij met de prijs: “Als gemeente doen we ons best om ervoor te zorgen dat inwoners zich thuis voelen. Deze prijs laat zien dat we dat goed doen voor de inwoners met autisme. Dat is een mooie opsteker en een aanmoediging om ons blijvend in te zetten voor alle inwoners in onze gemeente.”

Meer informatie over de prijs en het Nederlands Autisme Register vindt u op de website: nar.vu.nl.


Koningsdag in Apeldoorn

Koningsdag wordt op verschillende plekken in Apeldoorn gevierd. Met een kleedjesmarkt, een koningskermis op het Marktplein en verschillende optredens is er genoeg te doen voor jong en oud!

Wilt u meer weten over Koningsdag in Apeldoorn? Kijk dan op de website www.koningsdagapeldoorn.nl.


 

Koninklijke Erepenning voor volleybalvereniging Alterno

Volleybalvereniging Alterno heeft zaterdag 13 april een Koninklijke Erepenning gekregen. Burgemeester Ton Heerts reikte de erepenning met een oorkonde uit voorafgaand aan een feestavond. Alterno bestond vorig jaar 50 jaar.

Sinds de oprichting in 1973 groeide Alterno uit tot de grootste volleybalvereniging van Apeldoorn en zelfs één van de grootste in Nederland. Een echte vereniging, waar verbinding en sporten hand in hand gaat. Het ‘groene hart’ van de leden is beroemd.

Er waren veel kampioenschappen op regionaal niveau, zowel van de jeugd, de heren en dames. De jeugdopleiding werd vier keer verkozen tot beste jeugdopleiding van Nederland. Volleybalvereniging Alterno blijft zich professionaliseren en speelt zowel lokaal als regionaal een belangrijke rol in de volleybalwereld.

De Koninklijke Erepenning is een bijzondere onderscheiding. Alleen de Koning kan een Erepenning toekennen. Het is een teken van het respect en de waardering die de Koning heeft voor de bijzondere verdiensten van een (sport)vereniging, stichting of instelling.6 juni: verkiezingen Europees Parlement

Van donderdag 6 juni tot en met zondag 9 juni mogen miljoenen Europeanen hun stem uitbrengen tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement. In Nederland stemmen we op donderdag 6 juni. U mag stemmen als u op 6 juni 18 jaar of ouder bent en de Nederlandse nationaliteit heeft. Begin mei ontvangt u de stempas die nodig is om op 6 juni te stemmen.

Ook als niet-Nederlander kunt u in Nederland een stem uitbrengen tijdens deze verkiezing. U moet dan de nationaliteit hebben van een van de landen die horen bij de Europese Unie. En u moet zich registreren bij de gemeente als kiezer voor het Europees Parlement. Dat kan tot en met 23 april.

In de Europese Unie werken 27 landen, waaronder Nederland, samen op onderwerpen als handel, economie, landbouw, migratie, milieu, reizen en onderwijs. Het Europees Parlement is de volksvertegenwoordiging op Europees niveau. Op 6 juni kiest u voor een Nederlandse vertegenwoordiger die in het Europees Parlement een rol speelt bij onder meer het maken van wetten. Die wetten gaan ons allemaal aan en hebben invloed op ons dagelijks leven. Dus gebruik uw stemrecht en kies op 6 juni.

Voor meer informatie: apeldoorn.nl/verkiezingen


 

Expositie “verbinding door verbeelding” in het Stadhuis

Van 16 april tot 7 mei is in het Stadhuis het werk te zien van de vorig jaar overleden Apeldoornse kunstenaar Dolf Kraft. De sociale en ondernemende Dolf was een bekend gezicht in Apeldoorn. Zijn werkzame leven was hij in dienst bij de Feluagroep en hij was 40 jaar lang ambassadeur van de Klub. Dolf hield van tekenen en schilderen en had daarin een eigen stijl, met een kleurrijk palet en veel gevoel voor kleur. Onder meer Picasso en Herman Brood zag hij als zijn inspiratie.

Dolf heeft heel veel verschillende werken nagelaten. Zijn familieleden hebben hieruit deze expositie samengesteld, als eerbetoon aan een kleurrijke man. De expositie is gedurende openingstijden te bewonderen op de eerste verdieping van het Stadhuis.


 

Zonnepanelenactie verlengd

Zonnepanelen zijn een goede investering. U bespaart geld op de energierekening en u wekt zelf duurzame energie op. Samen met het Regionaal Energieloket biedt de gemeente een makkelijke manier om zonnepanelen aan te schaffen. Denkt u erover om zonnepanelen te kopen, maar heeft u nog veel vragen? Of ziet u op tegen het uitzoekwerk? Dan is de zonnepanelenactie iets voor u. En goed nieuws: de actie is verlengd tot 18 mei. Meer weten? Kijk op www.energievanapeldoorn.nl/zonnepanelenactie