Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

Geef uw tuintegels gratis mee met de tegeltaxi

De gemeente helpt u graag mee om uw tuin groener te maken. Daarom gaat in mei de tegeltaxi weer rijden. De taxi komt door heel Apeldoorn gratis tegels ophalen die u zelf uit uw tuin verwijdert.

Wilt u gebruik maken van de tegeltaxi? Dan kunt u zich hiervoor aanmelden.

Aanmelden voor de tegeltaxi

U kunt zich tot en met zondag 21 april aanmelden via de website www.apeldoorn.nl/tegeltaxi. Er zijn een aantal spelregels. De tegeltaxi haalt, zoals de naam al doet vermoeden, alléén tegels op. Overig materiaal als houten vlonders, grind, puin of groenafval kan niet mee. Een andere voorwaarde is, dat u uw oude tegels niet door nieuwe tegels vervangt. U maakt daarom een voor- en na-foto van uw tuin en mailt deze naar operatiesteenbreek@apeldoorn.nl.

Vanaf begin mei rijdt de tegeltaxi rond.


 

Diamant

Een keer of vier per jaar nodigen we alle Apeldoornse echtparen uit die in die maanden zestig jaar zijn getrouwd. We trakteren ze op een High Tea in een Apeldoorns restaurant, waarbij we als college van burgemeester en wethouders ook allemaal aanschuiven bij één van de ronde tafels. En het is iedere keer weer supergezellig. Al die verhalen, al die persoonlijke geschiedenissen. Iedere keer weer bijzonder.

Niet alle echtparen gaan in op de uitnodiging, en dat hoeft ook niet. Maar de meeste mensen verheugen zich er op, horen we vaak.

Zo ook het echtpaar, over wie het in deze column gaat. Zestig jaar van gedeeld lief en leed, vreugde en verdriet. En altijd in voor een feestje. Dus onze High Tea lonkte.

Totdat een nare gebeurtenis roet in het eten gooide. Door allerlei omstandigheden waar hij volstrekt niets aan kon doen, moest mijnheer helaas verplicht worden opgenomen. En zo’n besluit moet door de burgemeester worden genomen. Door mij dus.

Wat een verdriet, voor iedereen. Gelukkig ging het al vrij snel beter. En gelukkig ook kreeg de oudste dochter een heel goed idee. Want, zo legde ze ons voor, misschien was het mogelijk om op een andere manier aandacht te besteden aan het diamanten huwelijk van haar lieve, dappere ouders?

Natuurlijk kon dat. Ik breng duizendmaal liever een felicitatie-bezoek aan mensen dan dat ik ze op laat nemen, neemt u dat maar van me aan. En dus toog ik met bloemen en een High Tea-pakket in mijn armen naar mevrouw en mijnheer.

Het werd alsnog een supergezellige middag. Met een opgewekt en vrolijk echtpaar en met opgeluchte kinderen die hun ouders alleen maar blij en gelukkig wilden zien. Het werd helemaal gezellig toen we het over voetbal kregen en bleek dat mijnheer en ik elkaar nog kenden van de voetbal.

Ik schreef het eerder op deze plek: soms komen de verschillende rollen van een burgemeester keihard met elkaar in botsing. In dit geval die van bewaker van ieders veiligheid versus die van burgervader. Ik ben dankbaar dat ik als burgervader de pijn heb kunnen verzachten.

Ton Heerts


 

 Marco Betman verrast met koninklijke onderscheiding

Marco Betman (56 jaar) werd op 2 april verrast met een koninklijke onderscheiding. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg deze onderscheiding voor zijn inzet voor kwetsbare jongeren in Apeldoorn. Burgemeester Ton Heerts mocht de onderscheiding aan hem uitreiken.

Marco werkt sinds 1997 als straatwerker en ondersteuner van dak- en thuislozen in Apeldoorn. En inmiddels is hij al 25 jaar  hulpverlener bij het Outreachend Team van Stimenz, wat vroeger IrisZorg heette.

Met hart en ziel zet hij zich in voor de samenleving. In 2015 richtte hij bijvoorbeeld de Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn (SZA) op. Deze stichting ondersteunt mensen en organisaties die zich inzetten voor zwerfjongeren en andere kwetsbare jongeren in en rond Apeldoorn. Daarnaast schreef hij in 2018 ook mee aan de publicatie ‘Buitenspel en van de radar verdwenen’.

Hij heeft de (noden van de) doelgroep op de kaart weten te zetten in Apeldoorn, maar ook landelijk. Voor de jongeren is hij iemand die zonder te oordelen naast hen staat en voor hen opkomt. Onvoorwaardelijk. Voor andere hulpverleners, in het hele land, is hij een raadgever en adviseur.


 

Een hanger aan uw PMD container? Dit is wat het betekent

Gemeente Apeldoorn en Circulus starten een campagne gericht op PMD-afval. Naast uitgebreide voorlichting over wat wel en niet in de PMD-container thuishoort, voert Circulus tussen 8 april en 30 mei ook controles uit op de inhoud van de containers. Let daarom goed op wat u in het PMD-afval gooit.

In de gemeente Apeldoorn wordt veel PMD al goed gescheiden door inwoners, maar het kan nog beter. Elke inwoner kan het PMD gratis aanbieden. PMD staat voor Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drinkpakken. Dit zijn waardevolle materialen die kunnen worden gerecycled om nieuwe producten te maken. Als PMD niet goed wordt gescheiden, wordt het verbrand. Dat is slecht voor het milieu en kost ook meer geld dan nodig.

Daarom gaat Circulus controleren of het PMD goed gescheiden wordt. Dit gebeurt met speciale hangers. Een groene hanger betekent dat u het afval al goed scheidt. Als dank krijgt u een leuke kleine attentie en maakt u kans op een mooi cadeau. Een oranje hanger betekent dat het nog beter kan. De controleurs geven dan ook aan welk afval niet in de container thuishoort. U kunt ook een rode hanger vinden; deze geeft aan dat er afval gevonden is wat absoluut niet bij PMD thuishoort. De bak wordt dan niet geleegd.

Meer lezen over deze campagne en hoe u zo goed mogelijk kunt scheiden? Kijk op www.apeldoorn.nl/


 

Expositie ‘De Veluwe op haar mooist’ in Het Aardhuis

In Het Aardhuis in Kroondomein het Loo is van 6 april tot en met 31 mei een natuurexpositie te zien. Leden van Fotoclub AFV De Veluwe tonen hun mooiste foto’s van de Veluwe.

U vindt het Aardhuis aan de Aardhuisweg 1 in Hoog Soeren. De expositie is gratis te bezoeken van woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Een lift is aanwezig.


 

Reisplannen binnenkort? Aanvraag van paspoort of id-kaart kan langer duren

Loopt de geldigheid van uw paspoort of identiteitskaart binnenkort af? Van veel inwoners wel. Uw aanvraag voor een nieuw reisdocument en de verwerking van die aanvraag kan hierdoor langer duren.

Als uw reisdocument verloopt, krijgt u ruim op tijd een brief van de gemeente. Heeft u een brief ontvangen? Maak dan snel een afspraak. Vernieuw op tijd uw paspoort of identiteitskaart, zeker met een buitenlandse reis op komst.

Nog geen brief heeft ontvangen, maar u wil alvast uw reisdocument vernieuwen? Ook dan kunt u een afspraak maken. Dit voorkomt vakantiestress. Ga voor meer informatie over reisdocumenten naar de website www.apeldoorn.nl/reisdocumenten.


 

Veteranendag 2024 in Apeldoorn

De Veteranendag voor de veteranen uit Apeldoorn, Epe en Voorst is dit jaar op vrijdag 19 april. Met dit jaarlijkse evenement bedankt de gemeente alle militaire veteranen voor hun inzet, nu en in het verleden.

Heeft u als veteraan onverhoopt geen uitnodiging ontvangen voor de Veteranendag? U kunt zich alsnog aanmelden via telefoonnummer 14 055.

De Veteranendag wordt feestelijk gevierd onder de Markthal op het Marktplein. De Markthal is tijdens dit evenement aan de zijkanten afgeschermd en er worden heaters geplaatst. En natuurlijk is er voldoende plek om te zitten.