Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

Groene daken op Apeldoornse bushokjes

Apeldoorn wordt steeds groener en duurzamer. Maar liefst 88 nieuwe bushokjes in de gemeente krijgen een groen dak. Wethouder Danny Huizer plaatste vrijdag 22 maart zelf een groen dak op een bushokje in de Koning Stadhouderlaan.

Bijna de helft van alle bushokjes in Apeldoorn krijgt een groen dak, vooral in gebieden met weinig groen. De sedum-vetplantjes helpen bij het verminderen van hittestress, houden water vast en nemen stikstof op uit de lucht. De levensduur van de daken verdubbelt door het sedum en het onderhoud is minimaal.

Danny Huizer plaatst groen dak
Wethouder klimaat en natuur Danny Huizer plaatste vrijdag de sedum-vetplantjes op een bushokje in de Koning Stadhouderlaan.

Subsidie groene dak
Heeft u ook plannen om een groen dak aan te leggen? Op de website www.apeldoorn.nl/groendak leest u de nieuwste informatie daarover. Woningen met een bouwjaar tot 2020 komen in aanmerking voor subsidie en het minimale groene dakoppervlak is 20 m².


 

Uddel breidt uit met 34 duurzame woningen


Apeldoorn is een groeiende gemeente. De verwachting is dat we in de toekomst zeker tot 180.000 inwoners groeien. Dat betekent dat er nieuwe woningen nodig zijn en niet alleen in het stedelijk gebied. Zo krijgt Uddel er 34 duurzame woningen bij.

Deze duurzame woningen worden gebouwd aan de Uddelse Enk en Heegderweg in Uddel. Deze woningen passen qua architectuur bij het nabijgelegen woningbouwplan Aardhuus.

Mix aan woningen

Er komen verschillende typen woningen, zoals rug-aan-rugwoningen, rijtjeshuizen, twee-onder-één-kap en vrijstaande huizen. De prijzen van de huizen verschillen per categorie en type. Geïnteresseerden met een sociale of economische binding krijgen voorrang bij toewijzing.

De verwachting is dat de woningen in het najaar van 2024 te koop worden aangeboden.


 

Scheve stoeptegel of zwerfvuil in uw wijk?

Ziet u buiten in uw straat of wijk iets wat kapot is, overlast geeft of voor een onveilige situatie zorgt? Meldingen en tips over de openbare ruimte geeft u aan ons door via de website www.apeldoorn.nl/meldingen.

Een schone, veilige en leefbare omgeving vindt iedereen fijn. Daarom is het belangrijk om schade of hinder op straat bij de gemeente te melden. Denk aan een kapot speeltoestel, een losse stoeptegel of een omgevallen boom.

Via de website www.apeldoorn.nl/meldingen kunt u eenvoudig uw melding doorgeven.


 

Landmachtceremonie op Marktplein

Op donderdag 28 maart is er een militaire ceremonie op het Marktplein. Er vindt dan een commando-overdracht plaats van het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL).

Brigadegeneraal Nicole de Wolf-Fabricius neemt tijdens de ceremonie het commando van het OOCL over van haar voorganger brigadegeneraal Roy Sillen. In de traditie van de Landmacht wordt deze wisseling van commandanten ceremonieel uitgevoerd.

Programma

Vanaf 08.00 uur ’s morgens zijn er militairen op het Marktplein aanwezig. Verschillende eenheden tonen hun voertuigen en materieel. U bent van harte welkom om te komen kijken en met de militairen in gesprek gaan over hun dagelijkse werk.

Rond 13.00 uur marcheert een groep militairen onder begeleiding van een militair muziekkorps vanaf de brandweerkazerne naar het Marktplein. Om 14.00 uur start de ceremonie die tot ongeveer 15.00 uur duurt.


 

Prijzen uitgereikt tijdens Sportgala

Apeldoorn vierde 20 maart de sport in onze gemeente met het Sportgala in Orpheus. Vast onderdeel is de Sportprijs en de prijzen voor Talent en Vrijwilliger van het Jaar. 

Winnaar van de Sportprijs werd baanwielrenner Harrie Lavreysen. Lavreysen is dertienvoudig wereldkampioen, waarmee hij recordhouder is in Nederland. Ook werd hij tweemaal olympisch kampioen, twaalfmaal Europees kampioen en won hij twee keer goud op de Europese Spelen.

Talent en Vrijwilliger van het jaar

Meerkamper Sytse Lutgendorff van AV’34 werd het Talent van het Jaar. Hij pakte afgelopen jaar naast de Nederlandse titel op de meerkamp bij de junioren ook een puntenrecord van 6161.

Riet Renting werd Vrijwilliger van het Jaar. Het bestuurslid van gymnastiekvereniging Novitas draagt als 78-jarige nog steeds zorg voor het geven van lessen ‘bewegen voor jong en oud’.

Verder zijn er 134 sportpenningen uitgereikt aan alle Nederlandse kampioenen 2023 uit Apeldoorn.