Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

Apeldoorn steekt handen uit de mouwen tijdens NLdoet

Gemeente Apeldoorn – Wethouder Marco Wenzkowski helpen de tuin gezellig maken met bloemen en planten voor NL Doet. Foto Rob Voss

Vrijdag 15 en zaterdag 16 maart was het NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. In heel Nederland én in het Caribische deel waren er duizenden mensen vrijwilligerswerk aan het doen. Ook in Apeldoorn werden de handen uit de mouwen gestoken deze dagen.

Zo hielp wethouder Marco Wenzkowski mee om de tuin van verpleeghuis Heerenhof klaar te maken voor het voorjaar. Ook wethouder Anja Prins stak haar handen uit de mouwen om de tuin van Rosorum voorjaarsklaar te maken. Danny Huizer was te vinden bij buurthuis Maasstraat. Vrijwilligerswerk in Apeldoorn In Apeldoorn kunt u op veel verschillende manieren vrijwilligerswerk doen. Bijvoorbeeld als taalmaatje voor vluchtelingen en migranten om de Nederlandse taal te leren, of computerhulp bij ouderen of zelfs als biljartmaatje. Iets voor u? Kijk dan op onze website www.apeldoorn.nl/ vrijwilligers voor alle informatie rondom vrijwilligerswerk in Apeldoorn. Hier vindt u ook meer informatie als u juist op zoek bent naar vrijwilligers.

 

 

 

Inzameling snoeiafval

Ook aan de slag met het snoeien van bomen of struiken in uw tuin? U kunt snoeiafval laten ophalen door Circulus in april of zelf wegbrengen naar het Recycleplein in Apeldoorn. In april kunt u een kuub snoeiafval gratis bij u thuis laten ophalen. Hiervoor meldt u zich vooraf aan. Ophaaldagen De ophaaldagen zijn als volgt; maandag 8 april, woensdag 10 april, vrijdag 12 april, maandag 22 april, woensdag 24 april of vrijdag 26 april. Zelf wegbrengen U kunt ook zelf gratis uw snoeiafval naar het Recycleplein brengen. Dat kan iedere vrijdag van 1 april tot en met 1 december tussen 17.00 en 19.00 uur. Milieupas Vergeet niet uw milieupas mee te nemen naar het Recyleplein. In de bovengenoemde periode worden de kilo’s niet van uw saldo afgeschreven. Komt u buiten de aangegeven periode, dan wordt het wel van uw saldo afgehaald. Snoeiafval laten ophalen Voor het ophalen van het snoeiafval gelden bepaalde voorwaarden; – Takken mogen niet dikker zijn dan 15 cm en niet langer dan 1,5 meter. – Niet meer dan 1 kuub en niet zwaarder dan 25 kg. – Geen wortels en (boom-)stronken. – Bundel takken zodat ze hanteerbaar zijn voor één persoon. – Ander afval zoals dozen, zakken en grof vuil wordt niet meegenomen. Aanmelden Aanmelden kan tot een (werk)dag van te voren via de app van Circulus, via www.circulus.nl/apeldoorn of via het telefoonnummer 0900 9552. Meer informatie en alle voorwaarden leest u op de website www.circulus.nl/apeldoorn.

 

21 maart Dag tegen Racisme en Discriminatie

Afkomst, gender, kleur of overtuiging mogen niet bepalen hoeveel kansen iemand in onze samenleving krijgt, zegt Artikel 1 van de Grondwet. Toch kan het gebeuren dat kansen niet gelijk zijn. Ook in Apeldoorn zijn er mensen die racisme, discriminatie of uitsluiting ervaren. Daarom blijven we daaraan werken, zodat iedereen ertoe doet en iedereen mee kan doen in Apeldoorn. Wat we samen met partners in de stad doen, staat in het activiteitenoverzicht Inclusie. Deze staat op de website van gemeente Apeldoorn. Artikel 1 Op 21 maart is het de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Medewerkers van organisatie Artikel 1 (www.art1-nog.nl) gaan dan in het centrum van Apeldoorn met inwoners in gesprek over discriminatie en racisme. Ook brengen zij het meldpunt Discriminatie.nl onder de aandacht met een postercampagne in Apeldoorn en andere plaatsen in onze regio.

 

Fonteinen in Apeldoorn bruisen weer

De winter ligt achter ons en dat betekent dat de fonteinen weer in volle glorie kunnen schitteren. De fonteinen worden de komende tijd één voor één aangezet. In het Oranjepark kunt u het waterspektakel al bewonderen.

 

 

Noodopvang asielzoekers in Hoenderloo

De gemeente Apeldoorn werkt mee aan de noodopvang van 220 asielzoekers in Fletcher Hotel Victoria bij Hoenderloo, maar niet langer dan 1 jaar. Dat besluit is genomen na de informatiebijeenkomst van maandag 11 maart. Daar waren ongeveer zestig omwonenden en betrokkenen aanwezig.

 

Landelijke Opschoondag

Zaterdag 23 maart is het Landelijke Opschoondag. Dan organiseren mensen door het hele land leuke opschoonacties om samen hun buurt of straat schoon te maken. Meld u aan voor een van de vele opschoonacties in Apeldoorn. Zo kunt u in Apeldoorn afval prikken in de wijk of ploggen langs het Apeldoorns kanaal. Ook is het mogelijk om al suppend of roeiend afval uit het Apeldoorns Kanaal te vissen. Meer informatie en aanmelden leest u op de website www.zerowasteapeldoorn.nl. U kunt ook zelf een schoonmaakactie aanmelden via de landelijke website www.supportervanschoon.nl.

 

Expositie ‘Aut of the Box’ nu te zien in stadhuis

Van woensdag 20 maart tot maandag 15 april is de expositie ’Aut of the Box’ te zien in het stadhuis. De foto’s van ‘Aut of the Box’ zijn gemaakt door leerlingen van CSO De Zonnehoek. Op deze school zitten kinderen met een verstandelijke beperking en hebben veelal een vorm van autisme. Onder leiding van een fotograaf hebben leerlingen de afgelopen tien jaar foto’s gemaakt van veel verschillende onderwerpen. Het eindresultaat ervan is te zien in het stadhuis. U kunt tijdens openingstijden langskomen om de expositie te bewonderen. “Aut of the Box” is één van de activiteiten van stichting Inkluzie. Meer informatie over deze stichting leest u op de website www.inkluzie.nl Foto: Jet Bruinsma