Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

Royal Light Festival

Van woensdag 13 tot en met zondag 17 maart kunt u naar het Royal Light Festival. Op verschillende plekken in de stad kunt u lichtkunst bewonderen van nationale en internationale kunstenaars.

De elf verschillende lichtkunstwerken staan op en aantal koninklijke locaties tussen Paleis Het Loo en de binnenstad. U kunt de kunstwerken dagelijks bewonderen van woensdag 13 tot en met zondag 17 maart van 19.00 tot 22.30 uur. Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart kunt u tot 23.00 uur genieten van het lichtspektakel. De route voert onder andere naar het Paleispark, de binnenstad en de Grote Kerk. De toegang is gratis

Verkeersmaatregelen

Het fietspad aan de noordzijde van de Loolaan wordt afgesloten voor fietsers, omdat hier een kunstwerk staat. Op verschillende locaties zullen verkeersregelaars bezoekers helpen met oversteken.

Meer informatie

Meer informatie over het festival leest u op www.royallightfestival.nl.


 

Alcohol-verbodsborden in Beekbergen

Sinds vrijdag 8 maart heeft Beekbergen alcohol-verbodsborden in en om het centrum staan. Het zijn de eerste in onze gemeente. Dit bijzondere bord vergroot de bewustwording van overmatig drankgebruik op straat. En het helpt bij het aanpakken ervan.

De reden voor het plaatsen van deze borden, was de toenemende overlast van alcoholgebruik in het centrum van Beekbergen. Het dorp heeft veel voorzieningen voor mensen die problemen hebben met alcoholgebruik. Het is belangrijk dat deze mensen worden geholpen en opgevangen. Alcohol drinken op straat en rommel achterlaten, zijn moeilijk onder controle te houden. De borden helpen bij het aanpakken hiervan.

In de Algemene Plaatselijke Verordening staan regels die gelden binnen de gemeente Apeldoorn. Afgelopen jaar is daarin opgenomen dat in Beekbergen geen alcohol in de openbare ruimte gebruikt mag worden. Dit geldt voor het hele gebied binnen de bebouwde kom van Beekbergen. De borden staan op acht plaatsen in en om het centrum van Beekbergen.


 

Kleurrijk ontmoeten in de Maten

Op zaterdag 9 maart werd voor de derde keer het multiculturele festival KOM! georganiseerd bij de Drie Ranken in de Maten. Mensen uit allerlei verschillende culturen ontmoeten elkaar die dag. De middag begon met een korte modeshow van kinderen uit verschillende culturen in traditionele kleding. Vervolgens opende wethouder Anja Prins de middag. Hierna konden bezoekers deelnemen aan een van de vele activiteiten zoals muziek, dans verhalen en kust.


 

Maakt u het verschil?

Bent u klaar om het verschil te maken? Wilt u uw ideeën omzetten in plannen met een sociale of duurzame impact op de Apeldoornse samenleving? Denk aan bijvoorbeeld ideeën over duurzaamheid, circulariteit en initiatieven voor buurtwerkplaatsen.

‘Impact ondernemen in Apeldoorn’
Maak dan kans om deel te nemen aan het start-up programma ‘Impact ondernemen in Apeldoorn’. Dit programma is speciaal ontworpen om startende ondernemers, organisaties en bewoners te inspireren en te begeleiden bij het ontwikkelen van hun plannen. Het eindresultaat is een goed onderbouwde businesscase. De beste drie plannen ideeën winnen een stimuleringsprijs.

Aanmelden
Klinkt dit als een kans die u niet wilt missen? Stuur snel een e-mail naar r.smit-veld@ondernemershuis-deventer.nl. Vermeld in de mail globaal wat uw idee is. Uit alle inzendingen kiest de gemeente de acht meest veelbelovende plannen. Deze deelnemers doen mee aan het start-up programma ‘Impact ondernemen in Apeldoorn’. De training begint op 12 april.

Meer informatie

Wilt u meer weten over deze start-up of benieuwd naar het programma van de training? U leest alle informatie op www.apeldoorn.nl/start-up-impact-programma.


 

Adempauze voor mantelzorgers

Als u als mantelzorger de zorg af en toe uit handen wilt geven dan kunt u in Apeldoorn contact opnemen met De Kap. Zo zijn er bijvoorbeeld logeerplekken om zelf even bij te komen en nieuwe energie op te doen.

Er zijn zeven vaste plekken beschikbaar voor inwoners die soms of met regelmaat komen logeren. Deze plekken zijn voor zorgvragers met een Wmo indicatie respijtopvang of een indicatie Wlz (logeren). Ook kunnen er mogelijkheden zijn vanuit de aanvullende verzekering van de ziektekostenverzekering.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij de mantelzorgmakelaars van de Kap. Zij zijn te bereiken op telefoonnummer 055 529 55 20 en de website is www.dekap.nl.


 

Samen055 op Apeldoornse warenmarkten

Deze week staat in het teken van de ‘Week van het Geld’. Steeds meer mensen hebben te weinig geld om van te leven. De energierekening is hoog, boodschappen worden duurder. Dat kan veel stress opleveren. Gelukkig is er in Apeldoorn hulp en advies voor iedereen die moeite heeft om rond te komen. Zo zijn er bijvoorbeeld allerlei regelingen waar u misschien recht op heeft.

Medewerkers van Samen055 en het Energiepunt van gemeente Apeldoorn, helpen u graag op weg. De komende tijd kunt u hen treffen op de Apeldoornse warenmarkten. Zij delen waardevolle tips over het bijvoorbeeld op orde brengen van uw geldzaken en over het besparen op energiekosten.

Samen055 op de markt
Wilt u één van de medewerkers spreken? U kunt hen de aankomende dagen vinden op de volgende markten:

  • Woensdag 13 maart op winkelcentrum ’t Fort, tussen 10.30 en 18.00 uur.
  • Donderdag 14 maart op winkelcentrum Anklaar tussen 08.30 en 12.30 uur.
  • Vrijdag 15 maart op het Schubertplein  van 08.30 tot 17.00 uur.

Loop binnen bij een van de Samen055 locaties

Wilt u iemand op een andere dag spreken? Kom dan langs bij Samen055 tijdens een van onze inloopspreekuren. De professionals en vrijwilligers staan klaar om al uw vragen over rondkomen te beantwoorden. Voor de specifieke inloopspreekuren per locatie kunt u terecht op de website www.samen055.nl.