Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

Geef uw tuintegels gratis mee met de tegeltaxi

De gemeente helpt u graag uw tuin groener maken. Daarom gaat dit voorjaar de tegeltaxi weer rijden. We komen door heel Apeldoorn gratis tegels ophalen die u zelf uit uw tuin verwijdert.

U kunt zich aanmelden voor de tegeltaxi tot en met zondag 24 maart via de website www.apeldoorn.nl/tegeltaxi. Er zijn een aantal spelregels. De tegeltaxi haalt, zoals de naam al doet vermoeden, alléén tegels op. Overig materiaal als houten vlonders, grind, puin of groenafval nemen we niet mee. Uw vervangt u oude tegels niet door nieuwe en maakt een voor en na foto van uw tuin en mailt deze naar operatiesteenbreek@apeldoorn.nl.

Vanaf begin april rijdt de tegeltaxi rijdt rond.

Waarom een tegeltaxi?
Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Dit kan wateroverlast en hittestress veroorzaken, omdat onze omgeving voor een groot deel uit steen bestaat. Veel regenwater kan het riool overbelasten of kelders inlopen. Meer groen is een oplossing hiervoor. Als regenwater op beplante grond valt, zakt het de grond in en hoeft het riool het niet af te voeren. Dit vermindert wateroverlast. En in periodes van hitte bieden bomen en planten natuurlijke schaduw en verkoeling in uw tuin of terras.


 

Bokashi

Begin maart start de gemeente weer met het verspreiden van Bokashi rondom bomen, struiken en gazons. Dat doen we voor een gezonde bodem voor planten en dieren. Bokashi is een bodemverbeteraar gemaakt van bladeren uit onze gemeente. Kenmerkend  is de sterke boslucht die het met zich mee kan brengen.

Elk najaar haalt de gemeente bladeren van straten en stoepen bij u in de wijk. Van dit opgehaalde bladafval maken we een bodemverbeteraar: Bokashi. Daarvoor halen we eerst het zwerfafval uit het bladafval. Denk bijvoorbeeld aan blikjes. Door blad uit eigen wijken te gebruiken, houden we de kringloop zo klein mogelijk.


 

Waar staat een praatbank?

De komende maanden reizen kleurrijke bankjes door gemeente Apeldoorn. Deze bijzondere bankjes, nodigen u uit om te zitten en voor een gesprek over ‘de oude dag’. Met vragen, stellingen en dilemma’s. Want hoe wilt u oud worden? En wat kunt u doen voor uzelf en anderen?

De bankjes zijn onderdeel van de campagne ‘Praat vandaag over morgen’ van gemeente Apeldoorn en 19 Apeldoornse partnerorganisaties.

Bij de bankjes liggen kaartjes met vragen, stellingen en dilemma’s. Deze helpen bij het voeren van het gesprek. U bent van harte welkom om plaats te nemen op het bankje en met elkaar in gesprek te gaan. De komende tijd de praatbank op de volgende locaties: van 21 februari tot 13 maart bij Ontmoet&Co aan de Roggestraat 35. Van 13 maart tot 27 maart bij Talma Borgh aan de Fortlaan 47. Van 27 maart tot 10 april bij Stimenz aan de Prins Willem Alexanderlaan 1419. Van 10 april tot 24 april bij Kemi Ra aan de Jean Monnetpark 19.

Meer informatie leest u op de website www.apeldoorn.nl/praatvandaagovermorgen.


 

Fietsenstallingen eerder dicht op dinsdag 12 maart

Op dinsdag 12 maart gaan de overdekte fietsenstallingen in de binnenstad eerder dicht. De zeven stallingen van de gemeente sluiten die dag om 18.00 uur/ Op woensdag 13 maart zijn ze weer volgens de normale tijden open.

Kijk voor meer informatie over de fietsenstallingen op de website www.apeldoorn.nl/fietsenstalling.


 

Meld u aan voor de zonnepanelenactie

Denkt u erover om zonnepanelen te kopen, maar heeft u nog veel vragen? Of ziet u op tegen het uitzoekwerk? Dan is deze zonnepanelenactie iets voor u. Samen met het Regionaal Energieloket biedt gemeente Apeldoorn een makkelijke manier om zonnepanelen aan te schaffen. U krijgt duidelijke informatie over de voordelen en de nadelen zodat u makkelijk kunt beslissen.

U kunt rekenen op een aanbieding tegen een goede prijs-kwaliteitsverhouding. De zonnepanelen worden ook voor u geïnstalleerd. Een erkende installateur garandeert een betrouwbare installatie. Het Regionaal Energieloket en de installateur regelen alles samen met u. Zo kunt u zonder zorgen gaan genieten van duurzame energie.

De zonnepanelenactie loopt tot 18 april. Kijk voor meer informatie op de website www.energievanapeldoorn.nl/zonnepanelenactie of schrijf u direct vrijblijvend in voor een van de (online) informatieavonden via de website www.regionaalenergieloket.nl/acties.