Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

Nieuw kunstwerk onthuld in Stadspark Berg en Bos

Stadspark Berg en Bos is een kunstwerk rijker, ‘De Worp’. Dit beeld is een eerbetoon aan de mannen die zich tijdens de crisisjaren 1932-1937 hebben ingezet voor het uitgraven van de bosvijver.

Het kunstwerk is vrijdag 9 februari onthuld. Daar bij waren aanwezig, wethouder cultuur Peter Messerschmidt, voorzitter van het Erfgoedplatform Apeldoorn Ben Mouw en kunstenaar Wouter Bloemendal.

Het kunstwerk

Tijdens de uitdagende tijd van werkloosheid in de crisisjaren was er grote behoefte aan werk. Maar liefst 500 mannen groeven vervolgens de vijver van Berg en Bos. De Worp is een werk van de Apeldoornse kunstenaar Wouter Bloemendal. Met dit kunstwerk eert hij deze mannen en brengt de fysieke inspanningen van toen op indrukwekkende manier tot leven. Het klassieke bronzen beeld is ontworpen met moderne technieken. Het laat een dynamische worp van zand zien waarmee verschillende fases van de schepbeweging worden vastgelegd.

Bewonersinitiatief

Het idee voor dit kunstwerk is een bewonersinitiatief en is ontstaan tijdens de Open Monumentendagen in 2021. Het Erfgoedplatform Apeldoorn omarmde dit bewonersinitiatief. In samenwerking met de Stichting ACEC en de gemeente heeft het geleid tot de realisatie van De Worp.


 

Het aanslagbiljet is naar u onderweg

In februari krijgt u het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen. Daarop staat hoeveel belasting u moet betalen. Op dit biljet staan onder andere de WOZ-beschikking, de onroerende-zaakbelastingen, rioolheffing en de afvalstoffenheffing.

Heeft u een account op de website www.mijnoverheid.nl? Dan ontvangt u vanaf dinsdag 20 februari  het aanslagbiljet in uw berichtenbox. Heeft u geen account op MijnOverheid? Dan ontvangt u vanaf donderdag 22 februari het aanslagbiljet via de post.

Aanslagbiljet vanaf volgend jaar digitaal ontvangen?

Wilt u het aanslagbiljet vanaf volgend jaar digitaal ontvangen? Dan kunt u dat zelf snel en gemakkelijk regelen via www.mijnoverheid.nl.

Vragen?

Neem gerust contact op met Tribuut belastingcentrum als u vragen heeft. U kunt van maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 17.00 uur en op vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur bellen naar 055 580 22 22. U kunt uw vraag ook mailen naar info@tribuut.nl.


 

Expositie van Adrien Jancsek in stadhuis

Van dinsdag 13 februari tot en met maandag 18 maart  is de expositie van kunstenaar Adrien Jancsek te zien in het stadhuis.

Adrien is een vierde generatie kunstschilder en heeft zich de schilderkunst dan ook al vroeg eigen gemaakt. De technieken die ze gebruikt zijn divers: olieverf, aquarellen, pastel, tempera, houtskool, Oost-Indische inkt, graveren en etsen. Voor deze expositie zocht ze werken uit die ze maakte over de energietransitie en over Paleis het Loo.

U kunt de expositie gratis bezoeken tijdens de openingstijden van het stadhuis, op de eerste verdieping. Meer informatie leest u op de website https://adrien-jancsek.jouwweb.nl.


 

Nieuwe stadsfotograaf gezocht

In september sluit Imca Schoots haar tweejarige periode als stadsfotograaf van Apeldoorn af. Gemeente Apeldoorn is daarom op zoek naar een opvolger. Kent u iemand? Meld deze persoon dan aan.

De stadsfotograaf is ambassadeur van de stad en draagt bij aan het bekendmaken van Apeldoorn als buitenstad. Maar in het bijzonder versterkt deze ambassadeur Apeldoorn als fotostad.

Nieuwe stadsfotograaf
De stadsfotograaf is iemand met ervaring en passie voor fotografie. Daarnaast moet deze persoon minimaal 18 jaar oud zijn en in Apeldoorn wonen of werken.

Aanmelden
Kent u de nieuwe stadsfotograaf? Stuur voor 28 februari de naam van deze persoon door naar mailadres cultuur-erfgoed@apeldoorn.nl. Vergeet niet een aantal beelden en/of een link naar de site van de fotograaf toe te voegen aan de mail. Laat in de mail ook weten waarom u denkt dat dit de nieuwe stadsfotograaf van Apeldoorn zou kunnen worden. U kunt uzelf niet aandragen als stadsfotograaf.

Meer informatie
Meer informatie over de stadsfotograaf leest u op www.apeldoorn.nl/stadsfotograaf. Benieuwd naar het werk van Imca Schoots en haar voorgangers? Kijk dan op het Instagram-account @stadsfotograafapeldoorn.


 

Opknapbeurt Gildenlaan van start

Op woensdag 21 februari begint de gemeente met het opknappen van de Gildenlaan. Het stuk tussen het winkelcentrum en de rotonde met de Heemradenlaan wordt aangepakt. De werkzaamheden duren ongeveer acht maanden.

Er wordt in fasen gewerkt. Zo blijven het winkelcentrum, de parkeergarage en alle aanwonenden bij de Eglantier altijd bereikbaar. De Gildenlaan is tijdens de werkzaamheden afgesloten voor doorgaand verkeer.

Meer informatie
Meer informatie vindt u op de website www.apeldoorn.nl/gildenlaan. Daar vindt u onder andere het definitieve ontwerp, een kaart met fasering en een link naar de bouwapp.