Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

De Markthal is klaar voor gebruik!

Op vrijdag 2 februari vond in onze binnenstad de jaarlijkse Night Run plaats. Deze startte en eindigde dit jaar onder onze gloednieuwe Markthal. Dit was dan ook meteen een goed moment voor de oplevering van de hal.

Burgemeester Ton Heerts stond daar even bij stil, samen met Tom Draisma, eigenaar van bouwbedrijf Draisma Bouw. Met een druk op de knop was de Markthal officieel klaar voor gebruik. Dit was ook meteen het startschot voor de 1600 uitgedoste lopers. Na een route van 4 kilometer dwars door de binnenstad werden de lopers feestelijk ontvangen onder de Markthal. Hier kregen de lopers een medaille van wethouders Sunita Biharie, Peter Messerschmidt, Anja Prins en Marco Wenzkowski.

Evenement onder de Markthal organiseren?
Nu het eerste evenement onder de hal een feit is, is de Markthal klaar voor gebruik. Heeft u interesse om iets te organiseren onder de Markthal? Op www.apeldoorn.nl/evenementenvergunning vindt u alle informatie over de nodige vergunningen. Voor aanvragen kunt u contact opnemen met markthal@apeldoorn.nl.


 

Apeldoorn past bomenbeleid aan

Bomen zijn belangrijk voor Apeldoorn. Niet alleen omdat ze bijdragen aan de groene identiteit van Apeldoorn en mooi zijn. Ze leveren ook een belangrijke bijdrage aan onze gezondheid, biodiversiteit en klimaatadaptatie. Daarom heeft gemeente Apeldoorn een nieuw bomenbeleid opgesteld. Met nieuwe regels voor kapvergunningen. U kunt tot 5 maart reageren op dit nieuwe beleid.

Dit nieuwe beleid staat in de zogeheten Bomennota. We willen aan de hand van dit beleid de regels rondom bomen bijwerken en versimpelen. Dat doen we in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Een belangrijke verandering is het opheffen van gebieden waarvoor de kapvergunningplicht niet geldt. U heeft straks voor iedere boom met een stamomtrek vanaf 65 centimeter een kapvergunning nodig. Ook wanneer deze in uw eigen tuin staat. In uw eigen tuin beoordelen we of u na de kap een nieuwe boom moet planten.

Meer informatie

Reageren kan op zowel de Bomennota als de aanpassing van de APV. Op de website www.apeldoorn.nl/bomennota leest u hoe u dit kunt doen. Hier leest u ook meer informatie over het nieuwe bomenbeleid.


 

Dinsdagmarkt verhuist naar het Violierenplein

De dinsdagmarkt verhuist vanaf dinsdag 13 februari naar het Violierenplein in de Maten. Voorheen was de markt te vinden aan de Eglantierlaan.

De markt is van 8.30 tot 12.30 uur. De omgeving rondom het Violierenplein blijft goed bereikbaar. Het opbouwen is vanaf 5.30 uur in de ochtend en de afbouw is naar verwachting rond 14.00 uur klaar. Op deze dag moeten de parkeerplaatsen, inclusief de plekken met laadpalen, vrijgehouden worden. De gemeente vraagt uw begrip en hulp om ergens anders in de buurt een parkeerplek te vinden.


 

Laag inkomen? Vraag dan energietoeslag aan

Had u in 2023 recht op energietoeslag, maar heeft u dit nog niet aangevraagd? Dit kan nog steeds.

Huishoudens met een inkomen tussen de 130% en 140% van het sociaal minimum over 2023 kunnen eenmalig energietoeslag aanvragen. Deze huishoudens krijgen een energietoeslag van 350 euro.

Huishoudens met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum kunnen een energietoeslag van 800 euro per huishouden krijgen.

Let op! Gemeente Apeldoorn kijkt bij het beoordelen van uw aanvraag naar uw (gezamenlijk) inkomen van november 2023.

Aanvragen
U kunt de energietoeslag nog steeds aanvragen via de website www.apeldoorn.nl/energietoeslag. Hier vindt u ook meer informatie en de inkomensgrenzen.

Moeite met aanvragen?

Heeft u hulp nodig met aanvragen van de energietoeslag? Bel dan met Samen055 via telefoonnummer 055 580 1140. Of loop binnen bij een van de Samen055 locaties. U vindt ze op de website  www.samen055.nl/samen055-contact.


 

Koninklijke Erepenning voor Brandweerkorps Ugchelen

Brandweerkorps Ugchelen heeft vrijdag 2 februari een Koninklijke Erepenning gekregen. Burgemeester Ton Heerts reikte de erepenning met een oorkonde uit.

Het brandweerkorps Ugchelen, dat vorig jaar 125 jaar bestond, heeft een indrukwekkende staat van dienst. Al die jaren heeft de brandweer onvermoeibaar gestreden tegen branden en hulp verleend bij verschillende incidenten.

Door activiteiten die door de brandweer georganiseerd worden, zoals open dagen, is de verbinding tussen de brandweer en het dagelijks leven in Ugchelen, sterk

De Koninklijke Erepenning is een bijzondere onderscheiding. Alleen de Koning kan deze toekennen. De erepenning symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor de bijzondere verdiensten van een (sport)vereniging, stichting of instelling.


 

Werkzaamheden aan de Kayersdijk

Vanaf maandag 12 februari starten er werkzaamheden aan de Kayersdijk. De gemeente voert hier een noodreparatie aan de riolering uit. Daarom is het nodig om een deel van de Kayersdijk af te sluiten voor het verkeer. Het gaat om het stuk tussen de Marchantstraat en Colijnstraat.

Tijdelijke omleiding

Het verkeer richting het centrum wordt met borden omgeleid richting de Arnhemseweg en de Laan van Maten. Het verkeer komend vanuit het centrum rijdt tijdelijk om via de Matenpoort en de Arnhemseweg. Naar verwachting duren de werkzaamheden drie weken, afhankelijk van het weer.


 

Werkzaamheden aan de Kayersdijk

Vanaf maandag 12 februari starten er werkzaamheden aan de Kayersdijk. De gemeente voert hier een noodreparatie aan de riolering uit. Daarom is het nodig om een deel van de Kayersdijk af te sluiten voor het verkeer. Het gaat om het stuk tussen de Marchantstraat en Colijnstraat.

Tijdelijke omleiding

Het verkeer richting het centrum wordt met borden omgeleid richting de Arnhemseweg en de Laan van Maten. Het verkeer komend vanuit het centrum rijdt tijdelijk om via de Matenpoort en de Arnhemseweg. Naar verwachting duren de werkzaamheden drie weken, afhankelijk van het weer.


 

EK Volleybal voor mannen tot 22 jaar in Apeldoorn

Deze zomer wordt het EK Volleybal voor spelers tot 22 jaar gespeeld in Nederland. En Apeldoorn is één van de speelsteden voor dit event. Het toernooi wordt gehouden van 9 tot en met 14 juli. De halve finale op 13 juli en de finale op 14 juli worden gespeeld in Omnisport.

Maandag 29 januari was de loting in het stadhuis. Het Nederlandse team is ingedeeld in een poule met Polen, Hongarije en Spanje.


 

Opruimen bladafval

Op de website apeldoorn.nl/bladafval ziet u per twee weken waar de gemeente het bladafval opruimt. Van 5 tot en met 9 februari gaat de gemeente aan de slag in: Kerschoten, Vogelbuurt en Kruizemunt.