Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

Nieuw kunstwerk aan de Loolaan

Gemeente Apeldoorn – onthulling kunstwerk ter ere van 50 jarig jubileum Midwintermarathon aan de Loolaan. Foto Rob Voss

De Loolaan is een kunstwerk rijker. Sinds deze week siert het beeld ‘The Smile of Victory’, een eerbetoon aan de Midwinter Marathon, één van Apeldoorns meest iconische lanen. Vrijdag 26 januari onthulden wethouder Cultuur Peter Messerschmidt, Midwintermarathon-voorzitter Frans Mulderij en kunstenaar Eveline Kieskamp de nieuwe aanwinst.

Het kunstwerk van de kunstenaar Eveline Kieskamp staat ter hoogte van de start/finish in de grindberm aan de Loolaan. Het beeld toont hardloopster die met vastberadenheid en vreugde richting de finish rent. De kraag en kleding verwijzen naar de koninklijke historie van Apeldoorn. De boomwortels onder haar voet verwijzen naar de natuurlijke omgeving en diepe wortels van de marathon in Apeldoorn. De kunstenaar wil met het beeld mensen inspireren om met vastberadenheid en doorzettingsvermogen de moeilijke dingen van het leven te overwinnen.

Enkele bewoners van het wooncomplex waar het beeld staat, een vertegenwoordiger van restaurant Bon Vivant en leden van de Stichting Midwinter Marathon hebben samen met Acec gekozen voor dit ontwerp.

Eerbetoon aan de Midwinter Marathon

Veel Apeldoorners namen en nemen deel aan dit geliefde evenement. In 2021 kwam op initiatief van de Stichting Midwintermarathon een gesprek op gang over de mogelijkheden voor een kunstwerk ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum in 2024. Op een plek die voor de deelnemers aan de Midwinter Marathon aansprekend is, maar ook voor al die duizenden lopers, trimmers en joggers die wekelijks in Apeldoorn de loopschoenen aantrekken.


 

Oplevering Markthal

Op vrijdag 2 februari vindt in de Apeldoornse binnenstad de jaarlijkse Night Run plaats. De start en finish van de Night Run vindt ook dit jaar weer plaats op het Markplein. Dit keer onder de gloednieuwe Markthal.

Dit is meteen een goed moment voor de oplevering van de hal. Om 18.55 uur is er een officieel moment door burgemeester Ton Heerts. Hierna gaat de Night Run als eerste evenement onder de Markthal van start. Met 1600 uitgedoste deelnemers, acts en optredens van o.a. Party Harry en DJ Chiel belooft het een mooie happening te worden! Bent u erbij?Koninklijke onderscheiding voor Maarten van de Beek

Maarten van de Beek uit Uddel heeft op 26 januari een koninklijke onderscheiding gekregen uit handen van burgemeester Ton Heerts. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg deze onderscheiding voor al zijn vrijwillige werkzaamheden bij verschillende organisaties binnen de Gereformeerde Gemeente in Nederland, in De Beek-Uddel en daarbuiten.

De heer Van de Beek nam op 26 januari afscheid van het schoolbestuur van de Rehobothschool in Uddel, waarvan hij 38 jaar deel uitmaakte. Sinds 1985 is hij actief als diaken en sinds 2006 als ouderling van de kerkelijke gemeente (Gereformeerde Gemeente in Nederland – De Beek Uddel). Van 2003 tot 2012 was hij bestuurslid van de VBSO, de Vereniging tot Bevordering van Schoolonderwijs op gereformeerde grondslag. En bij het daaraan gelieerde Dominee G.H. Kerstencentrum, een adviesdienst voor onderwijs en jeugdhulp. Vanuit de Gereformeerde Gemeente  in Nederland heeft hij van 2008 tot 2011 zitting gehad in het Deputaatschap Bejaardenzorg als lid van de Raad van Beheer en lid van de Identiteitsraad van Huize Winterdijk. Daarna heeft hij daar nog gewerkt als pastoraal medewerker (2011 – 2019), waarbij hij zich naast deze werkzaamheden ook nog vele uren vrijwillig inzette.


 

Kloppend hart

In vroeger tijden was de markt in iedere stad een van de hoogtepunten in de week. En daardoor het Marktplein een van de belangrijkste plekken. Het kloppend hart van de stad.

De tijden zijn natuurlijk wel veranderd, maar de aantrekkingskracht en de charme van de markt zijn er nog steeds. Wie brengt er in vakanties in binnen- of buitenland nu niet graag een bezoekje aan een markt? In de zuidelijke landen zijn die ook nog geregeld overdekt, in een markthal met vaak prachtig glas- en tegelwerk en stenen toonbanken.

Deze week wordt de Markthal op het Apeldoornse Marktplein opgeleverd. De afgelopen maanden heeft iedereen die wel eens in de Apeldoornse binnenstad komt, van dichtbij de groei van dit bijzondere bouwwerk kunnen meemaken. En ja, ik weet dat de meningen erover verdeeld zijn. Dat lot treft alle nieuwbouw, dus ook de Markthal.

Ik vind het prachtig. Het hout, de hoogte, de robuustheid, de vorm, de symboliek. Het feit dat de meerderheid van 25.000 meestemmende Apeldoorners dit ontwerp heeft gekozen als invulling van het Marktplein.
Voor mij staat dit stoere en fiere bouwwerk symbool voor de kracht van de markt, als plek van ontmoeting. Perfecte plek voor de warenmarkt, maar ook voor tal van evenementen.

De Apeldoornse binnenstad verdient een icoon als de Markthal. Bijzonder, eigentijds, symbolisch maar vooral ook lekker functioneel. Ik verheug me op alles wat hier georganiseerd gaat worden. Met om te beginnen de start van de Night Run en de Midwintermarathon, op 2 februari aanstaande. Voor Apeldoorn, door Apeldoorn. Passender kan haast niet.

Ton Heerts


 

Maatregelen natuurpark Berg en Bos

Natuurpark Berg en Bos is een thuis voor veel verschillende soorten wilde dieren, insecten, reptielen en vogels. De gemeente Apeldoorn vindt het belangrijk om het leefgebied van deze dieren te verbeteren. Door subsidie van de provincie kunnen we dit de komende twee jaar doen.

De gemeente gaat dingen veranderen in het park. We willen meer plaats maken voor hagedissen. Ook willen we ervoor zorgen dat mensen gelijkmatiger over het park verdeeld zijn. En de naaldbomen worden vervangen door loofbomen. Alle maatregelen gebeuren in fasen, zodat het bos zich na een ingreep weer kan herstellen.

Meer informatie

U leest alles over de maatregelen op de website www.apeldoorn.nl/maatregelen-natuurpark.