Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

Schipper Bosch gaat aan de slag met Zwitsalterrein

Foto: Rob Voss

Op 10 januari heeft de gemeente Apeldoorn officieel de sleutel van het Zwitsalterrein overgedragen aan ontwikkelaar Schipper Bosch. Samen met de ontwikkelaar heeft de gemeente de afgelopen twee jaar een plan uitgewerkt. Hierin staat hoe deze bijzondere Zwitsal-locatie vorm krijgt tot een unieke stadswijk. Waar wonen, werken, maken en beleven samenkomen.

De verkoop van het Zwitsalterrein laat zien hoe goed een samenwerking tussen publieke en private partijen kan werken. Bijna twee jaar werkten gemeente Apeldoorn en familiebedrijf Schipper Bosch samen om de doelen van de gemeenteraad verder te brengen. De gemeenteraad is eind 2023 akkoord gegaan met de ontwikkelvisie Zwitsal. Lees de ontwikkelvisie op de website www.apeldoorn.nl/zwitsal.


 

Kunstwerken Anita Huernink in stadhuis

Van woensdag 17 januari tot en met dinsdag 13 februari is de expositie van kunstenaar Anita Huernink te zien in het stadhuis.

Het werk van Anita Huernink bestaat met name uit realistische tekeningen en schilderijen. In eerdere jaren schilderde de kunstenaar alleen met olieverf. Tegenwoordig maakt ze ook uitstapjes naar andere technieken, zoals acryl, potlood en pastel. En af en toe neemt ze het paletmes ter hand, wat totaal tegengesteld is aan het fijnschilderen. Naast het schilderen geeft Anita ook les aan kleine groepen cursisten.

U kunt de expositie gratis bekijken tijdens de openingstijden van het stadhuis op de eerste verdieping. Meer informatie over deze expositie leest u op de website www.anitahuernink.wordpress.com.


 

Verwarm veilig, voorkom koolmonoxidevergiftiging

Het zijn donkere dagen en buiten is het koud. Tijd om de verwarming weer aan te zetten. Omdat je meer stookt in de winter, is het risico op een CO-vergiftiging groter in deze periode. De symptomen lijken erg op een griepje en worden daardoor vaak te laat herkend.

CO-vergiftiging voorkomen

Koolmonoxide is een levensgevaarlijk gas. Het is vooral zo gevaarlijk omdat het niet te ruiken, proeven of zien is. Als u het inademt, kunt u ernstige gezondheidsklachten krijgen en zelfs overlijden. Daarom is het belangrijk om een aantal maatregelen te treffen. Zo blijft u gezond en voorkom je CO-vergiftiging:

  • Hang een CO-melder op. Een CO-melder koopt u bij een bouwmarkt.
  • Laat ieder jaar uw cv-ketel, gashaard of geiser onderhouden door een erkend installateur. Zo voorkomt u dat uw verwarmingsbron koolmonoxide lekt.
  • Zet altijd een raam op een kier of ventilatieroosters open. Zo zorgt u voor voldoende frisse lucht, ook in de winter

Herkent u een CO-vergiftiging?
Bekende symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en wazig zien. Een zeer ernstige vergiftiging kan leiden tot een hartstilstand of zelfs coma. Herkent u symptomen, maar twijfelt u of het een CO-vergiftiging is? Dan kunnen een paar simpele vragen helpen. Worden de klachten minder als ik buiten ben? Waar zijn de klachten begonnen? Bij twijfel, raadpleeg dan altijd uw huisarts.

Wat doet u bij een mogelijke CO-vergiftiging?
Vermoed u dat er koolmonoxide in een ruimte is? Neem dan de volgende stappen:

  • Stap 1: Vermoed u dat er koolmonoxide vrijkomt? Twijfel niet en waarschuw direct alle aanwezigen.
  • Stap 2: Ga zo snel mogelijk naar buiten.
  • Stap 3: Bel altijd 112.

Doe de CO-test!
Meer informatie over een CO-vergiftiging, CO-melders en de oorzaken van een CO-vergiftiging vindt u op de website www.co-wijzer.nl. U kunt hier ook een gratis test doen om te bepalen hoeveel CO-melders u nodig heeft in huis.


 

Open dagen middelbare scholen Apeldoorn

Voor kinderen in groep 8 is het bijna tijd om een middelbare school te kiezen. Om een goede keuze te kunnen maken is het belangrijk om sfeer te proeven op verschillende scholen. Daarom zetten een aantal middelbare scholen in Apeldoorn de deuren weer wagenwijd open voor bezoekers. Een goed moment om te ervaren wat middelbare scholen te bieden hebben.

Een overzicht van alle data en deelnemende scholen is te vinden op de website www.vo-apeldoorn.nl.


 

Bewonersavond Sprengenweg op 23 januari

Op dinsdagavond 23 januari houdt de gemeente een bewonersavond over de Sprengenweg. De avond wordt gehouden in het schoolgebouw UDO/Sprengeloo.

De Sprengenweg tussen de Prinses Beatrixlaan en Bartelsweg is in slechte staat en moet worden vernieuwd. Naast het vernieuwen van een deel van deze weg, is verkeersveiligheid ook een belangrijk onderdeel. Vooral voor fietsers. Op dit moment is de combinatie van een smalle weg, de grote snelheidsverschillen tussen bijvoorbeeld auto’s, bussen en fietsers niet ideaal.

Meer informatie en aanmelden

Op de website www.apeldoorn.nl/sprengenweg kunt u zich aanmelden voor de informatiebijeenkomst. Ook leest u hier meer over de nieuwe plannen.