Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

Verwarm veilig, voorkom koolmonoxidevergiftiging

De dagen worden korter en de temperaturen gaan omlaag. Tijd om de verwarming weer aan te zetten. De meeste huizen in Nederland hebben een cv-ketel, geiser, gashaard of gaskachel.

Als deze installaties niet goed zijn geïnstalleerd of niet goed worden onderhouden, is er een groter risico op koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide is een levensgevaarlijk gas. Het is vooral zo gevaarlijk omdat het niet te ruiken, proeven of zien is. Als u het inademt, kunt u ernstige gezondheidsklachten krijgen en zelfs overlijden.

Laat uw cv-ketel, haard of geiser daarom elk jaar controleren door een erkend bedrijf. U herkent zo’n bedrijf aan het CO-vrij-logo. Meer informatie is te vinden op de website www.co-wijzer.nl.

Veilig stoken

Maakt u gebruik van een kachel of openhaard? Het stoken van een vuurtje is gezellig, maar kan overlast geven voor uw buren of uzelf. Check eerst de Stookwijzer op de website www.atlasleefomgeving.nl/stookwijzer. Laat het vuur uit bij windstil of mistig weer. Bij dit weer blijft de rook namelijk lang hangen waardoor de lucht om uw huis erg ongezond wordt.

Schoon stoken met weinig overlast

  • Laat u schoorsteen vegen door een erkend schoorsteenveger
  • Plaats een CO- en rookmelder
  • Gebruik schoon en droog hout
  • Stook luchtig, stapel uw hout van dik naar dun en kruislings. Steek het hout van bovenaf aan
  • Ventileer uw woning

Kijk voor meer informatie en tips op de website www.vnog.nl/veiligewarmewinter.


 

Planning bladafval opruimen

Op de website apeldoorn.nl/bladafval ziet u per twee weken waar de gemeente het bladafval opruimt. Van 8 tot en met 12 januari gaat de gemeente aan de slag in: Sprengenweg, Asselsestraat, Rivierenbuurt, Gentiaan, Kruizenmunt, Buitenring va de Matenhoeve.EK baanwielrennen in Apeldoorn

Van woensdag 10 tot en met zondag 14 januari vindt het EK Baanwielrennen plaats in Omnisport Apeldoorn. In de aanloop naar dit EK Baanwielrennen vonden er verschillende activiteiten plaats. Op verschillende basisscholen werden bijvoorbeeld ‘ukkie pukkie’ races georganiseerd, er vonden fietsclinics plaats in Omnisport, en werd er een fotowedstrijd gehouden voor amateurfotografen. In de overdekte fietsenstalling aan de Paslaan is een muurschildering te vinden die in november werd onthuld als aandenken aan het EK Baanwielrennen.

Het programma en tickets voor het EK zijn te vinden op www.ekbaanwielrennen.nl.


 

Militaire oefening

Van 15 tot en met 18 januari vindt er een militaire oefening plaats in het gebied tussen Arnhem,

Apeldoorn, Hengelo en Groenlo. De oefening start maandag 15 januari op het militair oefenterrein

de Scherpenberg bij Apeldoorn. Vanaf hier verplaatsen ze zowel lopend als met zogenaamde wielervoertuigen. Tijdens deze oefening wordt er in principe alleen gebruik gemaakt van openbare wegen, paden en terreinen.

 

Als er, ondanks voorzorgsmaatregelen, door deze oefeningen toch schade ontstaat, kunt u hier een melding van maken. Vermeld hierbij zoveel mogelijk gegevens, zoals: kenteken(s), datum, tijd en soort schade. U kunt de schade melden bij het Ministerie van Defensie, CDC/JDV/Sectie Claims, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Of u mailt de informatie naar jdvclaims@mindef.nl.


 

Hulp bij reizen met het openbaar vervoer

In de winter zijn de dagen korter en is het eerder donker. Als u liever niet in de auto stapt wanneer het begint te schemeren of al donker is, kan het openbaar vervoer een oplossing bieden. Wilt u graag met het openbaar vervoer (OV) reizen, maar kunt u wel wat hulp gebruiken? Kom op maandag 15 januari naar het OV inloopspreekuur in CODA bibliotheek De Maten.

Heeft u vragen over het reizen met trein, bus of buurtbus? Of over de OV-chipkaart, een kaartje kopen of OVpay (betalen met uw bankpas)?  Stel ze gerust aan de OV-ambassadeur tijdens het inloopspreekuur. Het spreekuur is op maandag 15 januari van 14.00 tot 15.30 uur in CODA bibliotheek De Maten aan Violierenplein 102.

Telefonische spreekuren

U kunt ook bellen met een OV-ambassadeur via het telefoonnummer 038 – 303 70 10. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Op dinsdag- en donderdagmiddag van 13.30 tot 15.00 uur en maandag- en woensdagavond van 18.30 tot 20.00 uur.

Meer informatie 

Voor meer informatie kunt u naar de website www.ervaarhetov.nl/ov-ambassaeur.