Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

Strooiwagens de weg op

Misschien heeft u ze al gezien op de weg; de strooiwagens van de gemeente. Omdat de temperatuur rond het vriespunt hangt, is het belangrijk dat u zo goed mogelijk en veilig mogelijk de weg op kunt. Daarom gaan de strooiwagens op pad wanneer het gaat vriezen of ijzelen.

De strooiwagens rijden een vaste route. Ze komen op wegen en fietspaden waar veel verkeer rijdt.

De strooiroute loopt door heel Apeldoorn en is in totaal 700 kilometer lang. Straten die buiten de route vallen, worden normaal gesproken niet gestrooid. Alleen als het voor langere tijd glad blijft, zet de gemeente extra mensen in. Dan wordt er ook in straten rondom bijvoorbeeld woon- en zorgcentra gestrooid.

Meer informatie en de strooiroutes kunt u vinden op de website www.apeldoorn.nl/gladheidsbestrijding.


 

Nieuw kunstwerk in fietsenstalling Paslaan

Wereldkampioen baanwielrennen Harrie Lavreysen en wethouder topsportevenementen Nick Derks onthulden donderdag 30 november een muurschildering in de overdekte fietsenstalling aan de Paslaan. Alvast een mooi aandenken aan EK Baanwielrennen van 10 tot en met 14 januari 2024 in Omnisport Apeldoorn.

Bij de onthulling waren de kinderen van groep 8 van basisschool de Eendracht aanwezig. Zij stonden klaar om een vuur aan vragen te stellen aan de wethouder en de wereldkampioen. Na de onthulling van het kunstwerk hielden de kinderen een spannende een slow bike race. Hierbij was de uitdaging wie zo langzaam mogelijk van punt A naar punt B kon fietsen. Dit zorgde voor een vrolijke afsluiting van een geslaagde onthullingsceremonie en een veelbelovende start van de aanloop naar het EK Baanwielrennen.

Veel activiteiten in aanloop naar het EK

Dit moment was een van de vele activiteiten in de aanloop naar het EK Baanwielrennen. Op verschillende basisscholen werden bijvoorbeeld ‘ukkie pukkie’ races georganiseerd, vonden fietsclinics plaats in Omnisport, en werd er een fotowedstrijd gehouden voor amateurfotografen. De winnaars van deze wedstrijd krijgen de unieke kans om tijdens het EK baanwielrennen foto’s te maken van de topsporters in actie.


 

Expositie ‘Apeldoorners van kleur’ in stadhuis

Tot en met maandag 15 januari 2024 is de expositie ‘Apeldoorners van kleur’ van kunstenaar Gerda Dapper te zien in het stadhuis.

In Kenia is de liefde van Gerda voor het portret ontstaan. En vooral het portret van mensen uit andere culturen. In de jaren 70 gaf ze les in art and crafts op een teachers training college in Kenia. Na in Kenia en Nicaragua te hebben gewerkt is ze in Nederland aan de slag gegaan als docent.

Gerda: “Er zijn wel degelijk Apeldoorners van kleur, maar te weinig zichtbaar in publieke ruimtes in deze stad.” Met haar portretten wil ze Apeldoorn opfleuren, meer kleur geven, deze inwoners zichtbaar maken.

U kunt de expositie gratis bezoeken tijdens de openingstijden van het stadhuis. Meer informatie over Gerda leest u op https://gerdadapper.weebly.com.


 

Bomen en struiken geplant in brongebied Grote Wetering

Op vrijdag 1 december was de plant-uitdeeldag in het brongebied Grote Wetering. Wethouders Danny Huizer en Bert Visser (gemeente Voorst) openden de dag door symbolisch een boom te planten. Deze dag is onderdeel van het beplantingsproject ‘brongebied Grote Wetering’ waarbij grondeigenaren 400 bomen en meer dan 12.300 struiken planten. Het doel is om de biodiversiteit van dit bijzondere gebied te versterken en op die manier dragen ze bij aan een beter klimaat.