Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

Nieuwe fietsenstalling op het Marktplein

Sinds 2 januari is er een nieuwe fietsenstalling in het centrum geopend. Aan het Marktplein 42 is de nieuwe fietsenstalling in het voormalige Rabobankpand geopend. De stalling is open van maandag tot en met zaterdag van 08.00 tot 24.00 uur en zondag van 11.30 tot 24.00 uur.

Op de fiets naar de binnenstad is goed voor het milieu en u bespaart benzine- en parkeerkosten. De gemeente wil dat iedereen heerlijk kan winkelen, ronddwalen en genieten in de binnenstad. Daar passen geen fietsen bij die ingangen van winkels blokkeren. De stallingen zorgen voor een opgeruimde binnenstad met minder fietsen die op straat geparkeerd staan. Om het fietsen naar de binnenstad nog aantrekkelijker te maken, zijn er zeven fietsenstallingen. In deze stallingen staat uw fiets veilig en droog, voor niets!

Locatie en indeling
De nieuwe stalling in de oude Rabobank aan het Marktplein ligt op een ideale locatie, dichtbij winkels, horeca en de markt. In een deel van de ruimte staan fietsenrekken. Deze zijn speciaal aangepast naar de moderne fiets die soms net iets hoger en breder is dan de fietsen van vroeger. Een ander deel is leeg gelaten. Zo bieden we ruimte aan bakfietsen. In de fietsenstalling is een openbaar toilet, dat ook geschikt is voor minder validen. In de stalling is volop gelegenheid om elektrische (bak)fietsen en scooters op te laden. Tot slot komt er begin 2023 een muurschildering.

Openingstijden
U vindt alle fietsenstallingen en de openingstijden op de website www.apeldoorn.nl/fietsenstalling. Daar leest u ook meer over de parkeervakken op straat. Kijk voor meer informatie en het laatste nieuws over de binnenstad op de website www.apeldoorn.nl/binnenstad.

 

Hulp bij reizen met Openbaar Vervoer

Heeft u vragen over het reizen met trein, bus of haltetaxi? Stel ze dan aan een OV-ambassadeur tijdens het inloopspreekuur op maandag 16 januari.

OV-ambassadeurs zijn vrijwilligers die het reizen met het openbaar vervoer gewend zijn. Zij helpen u graag het gemak van het openbaar vervoer ervaren. Tijdens het spreekuur geven OV-ambassadeurs uitleg en helpen zij u op weg in het openbaar vervoer. Ook wanneer u al even niet meer met het openbaar vervoer heeft gereisd. Het inloopspreekuur op maandag 16 januari wordt gehouden in CODA Bibliotheek De Maten aan Violierenplein 102 in Apeldoorn. Het inloop spreekuur is van 14.00 tot 15.30 uur.

Telefonische spreekuren
Wilt u liever telefonisch contact met een OV-ambassadeur? Dan kunt u contact opnemen tijdens het telefonisch spreekuur. OV-ambassadeurs zitten dagelijks klaar om uw vragen te beantwoorden. Zij zijn bereikbaar op: 038 – 303 70 10. Ze zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Op dinsdag- en donderdagmiddag van 13.30 tot 15.00 uur en maandag- en woensdagavond van 18.30 tot 20.00 uur.

Meer informatie en alle activiteiten kunt u vinden op de website www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur.

 

Snoei-vrijwilligers gezocht voor behoud van hoogstamboomgaarden

Hoogstamboomgaarden horen thuis in ons landschap. In deze boomgaarden staan oude fruitrassen die belangrijk zijn voor de natuur. Het is belangrijk om deze boomgaarden te behouden door ze te snoeien. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) is op zoek naar vrijwilligers die zich hiervoor willen inzetten. SLG organiseert hiervoor een meerdaagse snoeicursus.

De opleiding start op woensdag 18 januari met een informatieavond bij de Wenumse Watermolen aan de Oude Zwolseweg 160 in Wenum-Wiesel. De avond is van 19.30 tot 21.00 uur met een inloop vanaf 19.15 uur met koffie en thee. Verder bestaat de cursus uit vier theorieavonden en vier praktijk-ochtenden. Deze dagen zijn verdeeld over de seizoenen. Na de opleiding vormen de deelnemers een zelfstandige Hoogstambrigade en gaan ze samen aan de slag.

Aanmelden
Heeft u belangstelling voor de informatieavond en deelname in de Hoogstambrigade, dan kunt u zich aanmelden via de website www.slgelderland.nl/projecten/hoogstambrigade-apeldoorn.

 

Nieuwe expositie in het Stadhuis

Tot en met 23 januari is de expositie van Ton van de Kraats te bewonderen in het stadhuis.

Op de eerste verdieping kunt u de portretten bekijken van de Apeldoornse kunstenaar Ton van de Kraats. De expositie is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van het stadhuis. Van de Kraats laat zich niet beperken tot één medium en toont een verzameling van collages, keramiek en schilderkunst. Hij is veelzijdig in het gebruik van verschillende technieken en thema’s en niet gebonden aan een specifieke stijl. Benieuwd? Kom dan snel kijken!

 

Planning bladafval opruimen

Op de website www.apeldoorn.nl/bladafval ziet u per twee weken waar de gemeente het bladafval opruimt. Van 9 tot en met 13 januari gaat de gemeente aan de slag in: Orden richting centrum (Witte dorp, Driehuizen en Brink), Staatsliedenkwartier, Vogelkwartier, Zevenhuizen, Gentiaan, Osseveld oost, Ossenveld west en de Matenhorst. Vanwege de weersomstandigheden loopt de gemeente iets achter. Op sommige plekken komt de gemeente nog terug. Dit zijn voornamelijk de plekken waar de gemeente al eerder is geweest en veel blad is gevallen sinds dit laatste bezoek.