Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

Markthal bereikt hoogste punt

Op 16 oktober is Draisma begonnen met de montage van het bovengrondse deel van de Markthal. Vorige week is het hoogste punt bereikt en hees wethouder Nick Derks de vlag in de top. Maar de werkzaamheden gaan de komende weken nog door.

Vindt u leuk om van bovenaf te zien wat er precies gebeurt op de bouwplaats? Of wilt u misschien meer weten over de hal? Op woensdagmorgen 8 november tussen 10.30 en 11.30 uur bent u van harte welkom tijdens een van de twee korte kijkmomenten voor geïnteresseerden. Om 10.30 of om 11.00 uur ontvangen we u graag in de hal van het stadhuis met een kop koffie. Vervolgens gaan we naar het balkon op de 4e verdieping, waar u een mooi overzicht over de bouwplaats heeft. Vanaf hier vertellen wij u graag wat de uitvoerder precies aan het doen is en wat de planning is.

Aanmelden

Wilt u hierbij aanwezig zijn? Dan kunt u zich aanmelden via formdesk.com/apeldoorn/markthal. Er is plek voor 10 mensen per moment, dus wees er snel bij. Vol is vol.


 

Tweede Kamerverkiezing op 22 november

Op 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Deze dag mag u stemmen, als u 18 jaar of ouder bent en de Nederlandse nationaliteit heeft. Zo laat u weten welke politieke partij ú de komende vier jaar in de Tweede Kamer wil. En als de partij waarop u stemt genoeg zetels krijgt, komt die misschien ook in de regering.

Inmiddels zijn alle stempassen verstuurd. U ontvangt u stempas op het adres waar u op 9 oktober ingeschreven stond. De gemeente waar u op deze datum ingeschreven stond, is ook de gemeente waar u moet stemmen. Om uw stem uit te brengen is het belangrijk dat u straks uw stempas en een geldig legitimatiebewijs meeneemt naar het stembureau.

Stempas

Woonde u op 9 oktober in de gemeente Apeldoorn, maar heeft u geen stempas ontvangen? Of bent u uw stempas verloren? Vraag dan uw vervangende stempas online aan. Dit kan tot uiterlijk dinsdag 21 november 12.00 uur. Of maak online een afspraak om een (vervangende) stempas aan de balie aan te vragen. Ook dit kan tot uiterlijk dinsdag 21 november 12.00 uur.

Verhinderd

Wanneer u zelf niet kunt stemmen, zijn er verschillende opties om iemand anders voor u te laten stemmen. Zo kunt u iemand anders machtigen om voor u te stemmen. Ook is het mogelijk om een kiezerspas aan te vragen. Met een kiezerspas kan er gestemd worden in een andere gemeente dan waar u woont

Meer informatie

Ga naar de website www.apeldoorn.nl/verkiezingen voor alle informatie over de Tweede Kamerverkiezing. Hier vraagt u ook uw vervangende stempas of kiezerspas aan. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen via telefoonnummer 14055.


 

Apeldoorn zegt stop tegen straatintimidatie

Op straat uitgescholden worden, seksuele of vervelende opmerkingen krijgen of een tijdje worden achtervolgd. In Apeldoorn accepteren we niet dat mensen op straat worden geïntimideerd. Apeldoorn is een gemeente waar iedereen veilig en ongehinderd over straat kan. Daar hoort straatintimidatie niet bij.

In Apeldoorn maakt het niet uit wat u aan heeft of wie u bent. Zoekt een persoon of een groep op een vervelende manier contact met u waardoor u uw angstig of onveilig voelt? Dan hebben we het over straatintimidatie. Denk aan: naroepen, seksuele of vervelende opmerkingen, achternalopen, in het nauw drijven en ongewenst aanraken.

Mag u dan niks meer tegen iemand zeggen? Natuurlijk wel. We hebben het over intimidatie. Niet over flirten, een biertje aanbieden, voor laten gaan bij de deur of een complimentje geven over de outfit. Dat kan nog altijd.

Wat kan u hier tegen doen

Ziet u dat iemand lastig wordt gevallen, dan kunt u deze persoon op verschillende manieren helpen.

  • Door er wat van te zeggen.
  • Vraag aan het slachtoffer of diegene oké is.
  • Doe alsof u het slachtoffer kent en zorg voor afleiding.
  • Vraag iemand met gezag in te grijpen. Zoals een beveiliger, boa of politie.
  • Probeer de situatie vast te leggen. Dat kan door een foto of een video te maken. Breng u zelf niet in gevaar. Wat ook helpt is het kunnen geven van een duidelijke omschrijving van tijd, plaats, uiterlijke kenmerken of een kenteken.
  • Als omstander kan u ook (anoniem) straatintimidatie melden. Daarmee krijgt de gemeente beter inzicht in waar, wanneer en op welke manier straatintimidatie in Apeldoorn voorkomt.

Is er direct gevaar, denk aan vechten of aanranding? Bel dan direct 112 voor hulp en doe later aangifte bij de politie.  Kijk voor meer informatie op de website www.apeldoorn.nl/straatintimidatie.


 

Inspiratieavond ‘Help de Biodiversiteit!’

Wilt u meer weten over hoe u zelf in uw eigen omgeving kunt bijdragen aan een goede leefomgeving voor dieren en insecten? Denk bijvoorbeeld aan voldoende voedselaanbod voor wilde bijen, vlinders en schuil- en nestplekken voor vogels. Bezoek dan de inspiratieavond ‘Help de Biodiversiteit!’ op dinsdag 7 november.

Deze avond krijgt u informatie en tips over hoe u uw erf of tuin aantrekkelijker kunt maken voor verschillende soorten. De bijeenkomst start om 19.30 uur en vindt plaats in de De Hoge Weye aan de Dorpstraat 34 in Beekbergen. Inloop met koffie en thee is om 19.15 uur. Iedereen is uitgenodigd voor deze inspirerende bijeenkomsten.

Aanmelden

Voor meer informatie en om je aan te melden gaat u naar de website van SLG: www.slgelderland.nl. Deelname is gratis.