Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

Zaterdagmarkt tijdelijk op andere plek

Op het Marktplein wordt gewerkt aan de markthal. Vanaf zaterdag 21 oktober verhuist de zaterdagmarkt daarom maximaal vijf weken van het Marktplein naar de Hofstraat, Kanaalstraat, Hoofdstraat Zuid en de Rosariumstraat. De maandagmarkt gaat door op het Marktplein.

Op de website www.apeldoorn.nl/marktverplaatsing kunt u zien waar uw favoriete marktondernemers staan. U kunt op zaterdag bij ze langs tussen 8.30 en 17.00 uur.

Parkeertips

Komt u met de auto naar de markt? Parkeren kan in de dichtbijgelegen parkeergarages Koningshaven, Brinkpark en Oranjerie. Komt u met de fiets, dan kunt u uw fiets stallen in een van de gratis overdekte stallingen. Fietsenstalling De Serre is het meest dichtbij.

Markthal krijgt vorm

Op maandag 16 oktober is Draisma gestart met de montage van de hal op het Marktplein. Dat gebeurt onder andere met een hijskraan. Winkels en bedrijven blijven voor zowel bezoekers als bevoorrading gewoon bereikbaar. Er wordt geen overlast verwacht voor de omgeving.

Meer informatie over de voortgang van de Markthal leest u in de gratis ‘Bouwapp’.


 

Jonge makers gezocht voor make-over van stroomkasten

Achttien stroomkasten, grijs en saai, wachten op een make-over; een mooi kunstwerk gemaakt door lokale jonge makers. Alle Apeldoorners tussen 14 en 27 jaar zijn uitgenodigd om vóór 13 november hun ontwerp in te sturen. Zo kunnen alle inwoners van Apeldoorn straks gratis genieten van dit buitenmuseum.

De achttien stroomkasten die in het voorjaar een make-over krijgen, staan verspreid door heel Apeldoorn. Middenin het groen, bij een druk fietspad of aan een lange weg.

Meedoen?

De gemeente roept jonge makers tussen de 14 en 27 jaar op, om mee te doen. Stuur voor dinsdag 14 november een ontwerp in via de website www.apeldoorn.nl/kunstkast. Uit de ingestuurde ontwerpen maken een vakjury en bewonersjury een selectie. De gekozen ontwerpen worden in het voorjaar van 2024 op een stroomkast gewrapt (gewikkeld met folie). Vanaf dan kan heel Apeldoorn ervan genieten.

Meer informatie

Met dit project ondersteunen gemeente Apeldoorn, Liander, CODA, ACEC en Gigant jonge makers in de gemeente. Kijk voor meer informatie op de website www.apeldoorn.nl/kunstkast. Daar staat bijvoorbeeld alles over de locaties van de stroomkasten, de historische plek, de spelregels en de vergoeding.


 

Paleisweekend

Na een grote verbouwing van vijf jaar heeft Paleis Het Loo op 22 april de deuren weer geopend en het schittert in volle glorie. We willen dit prachtige resultaat graag met u delen. Daarom bent u in het weekend van 3, 4 en 5 november als inwoner van Apeldoorn van harte welkom in Paleis Het Loo. Gratis, op uitnodiging van Paleis Het Loo en gemeente Apeldoorn. Er zijn per dag 5.000 tickets beschikbaar, dus voor 15.000 Apeldoorners in totaal. (Tickets zijn alleen vooraf en online te verkrijgen, dus ga om te boeken snel naar de website www.apeldoorn.nl/tickets.)

Ik hoop dat nu vooral óók mensen gaan komen die nog nooit op Het Loo zijn geweest. Omdat er eerder geen tijd, geen geld of geen gelegenheid was. Maar wie in Apeldoorn woont, moet eigenlijk toch wel een keertje in de tuinen en gebouwen van Het Loo zijn geweest…

Op de eerste plaats omdat het gewoon een prachtige plek is. Het paleis, de tuinen, het museum, de verschillende cafés en terrassen: je waant je in het 17de eeuwse Frankrijk. En dat gewoon om de hoek, in hometown Apeldoorn!

Maar ook omdat de geschiedenis van Apeldoorn hier begint. Paleis Het Loo is de bakermat van Apeldoorn. In 1684 aangekocht door stadhouder Willem III en zijn echtgenote Mary, later koning en koningin van Engeland. Zeker nadat Nederland in 1815 definitief een koninkrijk werd, werd het een geliefd buitenverblijf van de Oranjes.

En dus trokken ook de Nederlandse adel en de gegoede burgerij naar dit lustoord op de Veluwe om zich in de buurt van de macht te vestigen. Met in hun kielzog personeel, leveranciers en arbeiders. En zo werd de basis gelegd voor wat nu Apeldoorn is. Wij hebben als stad dan ook altijd een bijzondere band gehad met de koninklijke familie.

Reden genoeg om u uit te nodigen voor een bezoek aan Paleis Het Loo. Wees van harte welkom!

Ton Heerts