Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

Expositie ‘Bomen voor jou’ te zien

Foto: Rob voss

De expositie ‘Bomen voor jou’ is dit najaar op reis door de gemeente Apeldoorn. Vrijdag 22 september is de expositie in de openlucht afgetrapt bij de Bronkerk in Ugchelen.

Wethouder Peter Messerschmidt opende de tentoonstelling. Het unieke kunstproject met vijf houtkunstwerken is het resultaat van de fotowedstrijd ‘Bomen voor jou’. Inwoners konden hun favoriete boom en het persoonlijke verhaal daarbij delen.

Van de 100 inzendingen die daaruit voort kwamen, is ongeveer de helft uitgekozen voor de expositie.

Locaties
De tentoonstelling blijft steeds een paar weken op een locatie staan, voordat het weer verder reist. Kijk op de website www.apeldoorn.nl/bomenvoorjou voor de meest actuele informatie.


 

Zet u uw ‘Tuin in de Kijker?

Bent u trots op uw tuin en wilt u ontdekken of u nog iets kunt verbeteren op het gebied van klimaat en natuur? Is uw tuin een bron van inspiratie en een voorbeeld voor andere bewoners in Apeldoorn?  Dan nodigt de gemeente u graag uit om deel te nemen aan de actie ‘Tuin in de Kijker’.

Met deze actie willen we Apeldoorners en hun klimaatadaptieve en natuurvriendelijke tuin in het zonnetje zetten. Hierdoor komen we eracht welke natuurvriendelijke en klimaatvriendelijke tuinen zijn er al zijn in Apeldoorn. En hoe deze als voorbeeld kunnen dienen voor anderen.

Een professionele jury beoordeelt de inzendingen. De winnaar wordt op 1 november, tijdens het tweede Klimaatcafé bekend gemaakt. Dit is een van de activiteiten in Apeldoorn tijdens de Nationale Klimaatweek. Die vindt plaats van 30 oktober tot en met 5 november.

Meedoen
Doet u mee aan ‘Tuin in de Kijker”? Meedoen is makkelijk! Op de website www.apeldoorn.nl/tuinindekijker vindt u meer informatie en de spelregels voor deze actie.


Vrijwilligers in het zonnetje

De gemeente Apeldoorn is trots op inwoners die zich belangeloos voor een ander of voor de stad inzetten. Daarom deelt de gemeente 7 oktober aan hen de vrijwilligerswaardering uit in Orpheus: een cadeautje als dank voor hun inzet. Die dag is ook de Vrijwilligersmarkt. 

De gemeente nodigt vrijwilligers uit om hun cadeautje in ontvangst te nemen. Dit kan 7 oktober tussen 12.00 en 14.00 uur in Orpheus. Het uitdelen van de vrijwilligerswaardering vindt gedeeltelijk vóór aanvang van de Vrijwilligersmarkt plaats. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Vrijwilligersmarkt

Om 13.00 uur opent wethouder Anja Prins de Vrijwilligersmarkt. Deze duurt tot 16.00 uur. Tijdens deze markt vertellen organisaties en verenigingen bezoekers over de verschillende vormen van vrijwilligerswerk. Een aanrader voor inwoners die al aan de slag zijn als vrijwilliger of van plan zijn vrijwilligerswerk te gaan doen.

Meer informatie over vrijwilligerswerk in Apeldoorn vindt u op www.apeldoorn/vrijwilligers.


 

Nieuwe expositie stadhuis

Tot en met maandag 30 oktober zijn er meerdere fototentoonstellingen te zien in het Stadhuis.

Op de eerste verdieping is een aantal exposities te zien als onderdeel van het Apeldoorn Fotofestival 2023. Onder andere de fotografen Chantal Zoutman-Balk en Bianca Pauline laten hier hun werk zien.

In de Burgerzaal staan de winnende foto’s van het project ‘bomen voor jou’, dat de gemeente in nauwe samenwerking met Stadsfotograaf Imca Schoots organiseerde. Inwoners werden uitgenodigd hun favoriete boom en hun persoonlijke verhaal hierbij te delen in de vorm van een foto met bijbehorende tekst.

Meer informatie

De expositie zijn gratis te bezichtigen tijdens de openingstijden van het stadhuis. Meer informatie over de exposities leest u op de website www.apeldoorn.photo en www.apeldoorn.nl/bomenvoorjou.


 

Geslaagde burendag 2023

Verschillende buurten en straten in Apeldoorn organiseerden een burendag dit jaar op 23 september. Ook de burgemeester en wethouders trokken er deze dag op uit.

De burgemeester bracht een gezellig bezoekje aan de Moeestuin in Havenpark. Wethouder Danny Huizer bracht eerst een bezoek aan de Kraaienweg waar gegeten werd en spelletjes gespeeld. Hierna bezocht hij de Hezeweg waar een gezellige buurtBBQ georganiseerd was. Wethouder Sunita Biharie bezocht de Steenmarter, ook hier werden er spelletjes gespeeld en gegeten. Wethouder Anja Prins bezocht de Sprengendorp. Hier ontving ze een boekje over 100 jaar Sprengendorp. Hierna ging ze door naar het buurtfeest aan Mercuriuslaan en het straatfeest aan de Hoefweg. Anja eindigde haar dag met een bezoek aan het buurtfeest aan Frederikslaan. Wethouder Marco Wenzkowski bezocht het AZC. Hierna vertrok hij naar het buurtfeest aan de Bloemheuvellaan/ Oud Veldzichtlaan.

 


4 oktober: bijeenkomst voor slachtoffers toeslagenaffaire

Woensdag 4 oktober van 19.30 tot 21.30 in Buurthuis Maasstraat is een bijeenkomst voor ouders die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire. Dit keer is het thema ‘werkelijke schade’. Als het bedrag dat ouders hebben ontvangen van de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen niet voldoende is om de werkelijke schade die zij hebben geleden te vergoeden, kunnen ouders zich aanmelden bij de Commissie Werkelijke Schade (CSW). Het CWS is aanwezig op 4 oktober en geeft dan antwoord op vragen, bijvoorbeeld over het verloop van het proces na een aanmelding en wat ouders van de CWS kunnen verwachten. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie samen055.nl/kinderopvangtoeslagaffaire