Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

Tegeltaxi: oude tegels gratis laten ophalen

De gemeente helpt u graag met uw tuin groener maken. Daarom gaat dit voorjaar de tegeltaxi weer rijden. De tegeltaxi komt door heel Apeldoorn gratis tegels ophalen die u zelf uit uw tuin verwijdert. Voorwaarde is dat u uw oude tegels niet vervangt door nieuwe.

 

 

De tegeltaxi rijdt in oktober. Aanmelden kan tot en met 21 september via www.apeldoorn.nl/tegeltaxi. De tegeltaxi haalt alléén tegels op. Overig materiaal als houten vlonders, grind, puin of groenafval wordt niet meegenomen. U maakt een foto
voor en na. Deze foto’s mailt u naar operatiesteenbreek@apeldoorn.nl.

Waarom vergroenen?
Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Dit kan wateroverlast en hittestress veroorzaken, omdat onze omgeving voor een groot deel uit steen bestaat. Stenen verkoelen niet als het erg warm is en laten geen water door als het regent. Dat regenwater kan het riool overbelasten of kelders inlopen. Meer groen helpt hiertegen. Als regenwater op beplante grond valt in plaats van op tegels, zakt het de grond in en hoeft het riool het niet af te voeren. Dit vermindert wateroverlast. Planten en bomen helpen ook uw tuin of terras af te koelen in hete periodes.


Hulp bij reizen met het openbaar vervoer

Wilt u graag met het openbaar vervoer (OV) reizen, maar kunt u wel wat hulp gebruiken? Kom op maandag 18 september naar het OV inloopspreekuur in CODA bibliotheek De Maten. U kunt ook mee op een proefreis op donderdag 21 september.

Heeft u vragen over het reizen met trein, bus of buurtbus? Of over de OV-chipkaart, een kaartje kopen of OVpay (betalen met uw bankpas)? Stel ze gerust aan de OV-ambassadeur tijdens het inloopspreekuur. Het spreekuur is op maandag 18 september van 14.00 tot 15.30 uur in CODA bibliotheek De Maten aan Violierenplein 102.

Ga mee met een proefreis

U kunt ook mee met een proefreis op donderdag 21 september. Tijdens de proefreis oefent u met reizen met de bus of de trein. OV-ambassadeurs helpen u hierbij. Op de stations krijgt u uitgelegd hoe u kunt in- en uitchecken met uw OV-chipkaart. Hoe de kaartautomaat werkt. En u oefent met het laden van reissaldo en het ophalen van verschillende producten. Onderweg ervaart u hoe het is om te reizen met bus of trein. U reist op eigen kosten. Neem daarom uw geldige OV-chipkaart mee, of koop tijdens de proefreis een kaartje op het station.

Aanmelden kan via de website www.ervaarhetov.nl/proefreis of door te bellen met 038 – 45 40 130. Na aanmelding wordt u telefonisch geïnformeerd over het exacte tijdstip en opstapplaats vanuit uw eigen woonplaats.


Samenwerking deA en Samen055 bij aanpak armoede

Aanpakkers van Samen055 en energiehulpen van energiecoöperatie deA gaan samen de wijken in. De energiehulpen gaan na of iemand in aanmerking komt voor producten om energie te besparen, zoals een energiezuinige koelkast of gevoerde gordijnen tegen de tocht. Ook geven ze advies hoe je het beste op je energierekening kunt besparen. Daarnaast kunnen de aanpakkers breder adviseren over andere regelingen die er zijn om armoede tegen te gaan.

Deze samenwerking is een onderdeel van de erop-af methodiek van het actieplan armoede van de gemeente Apeldoorn. Met 24 acties is Apeldoorn de strijd aangegaan tegen armoede. De aanpakkers van dit actieplan werken zoveel mogelijk samen met partijen in de stad om mensen te bereiken die de weg naar hulp nog onvoldoende kunnen vinden. Zij helpen de inwoner met het aanvragen van allerlei regelingen en gebruiken de ervaring die ze opdoen voor het opzetten van toekomstige acties. Wilt u ook contact met een van die aanpakkers kijk dan op: www.samen055.nl/hulpmetrondkomen.Open dag begraafplaats Soerenseweg

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 9 september is ook de begraafplaats aan de Soerenseweg geopend. Dit is een bijzondere plek, want het is een rijksmonumentale begraafplaats en het bestaat al bijna 125 jaar. Daar zijn er in Nederland slechts een paar van. U kunt de begraafplaats bezoeken tussen 13.00 en 17.00 uur. Er worden rondleidingen verzorgd en workshops gegeven.


9 en 10 september Open Monumentendagen

Zaterdag 9 en zondag 10 september zijn de Open Monumentendagen. Dit jaar is het thema ‘Levend Erfgoed’. Locaties die normaal niet te bezichtigen zijn, openen dit weekend hun deuren.

U kunt mooie monumenten bezoeken in onder andere de Parkenbuurt. Vroegere tijden herleven met oude ambachten, muziekinstrumenten, gerechten en kleding. Benieuwd naar het totale programma? Kijk dan op de website www.monumentendagenapeldoorn.nl.Van de burgemeester

In beweging

Ik hoop dat u een goede zomer heeft gehad en voldoende energie heeft getankt. Want nu is alles weer volop gestart en in beweging.

Eén van de dingen die in ieder geval weer volop in beweging zijn, is onze democratie. Over twee maanden mogen we weer naar de stembus. Voor de verkiezingen van de Tweede Kamer, deze keer. Het organiseren van verkiezingen is voor gemeenten altijd een enorme klus. En het zijn alweer de tweede dit jaar, na de verkiezingen voor de provincies en de waterschappen in het voorjaar.

Ik hoop dat ook alle kiezers in beweging komen, op 22 november. Nu is de opkomst bij Tweede Kamerverkiezingen meestal best hoog, gemiddeld zo’n tachtig procent. En er valt ook echt wel wat te kiezen, met alle ontwikkelingen van de laatste tijd.

Voor mij zijn en blijven verkiezingen een feestelijk moment, een terugkerend hoogtepunt van de democratie. Ongeacht de uitslag? Ja, ongeacht de uitslag. Want alleen al het feit dat we hier vrije verkiezingen hebben is reden voor een feeststemming.

Nu zijn er natuurlijk wel breed gedeelde zorgen over de democratie. Onderzoeken laten zien dat het vertrouwen in de politiek blijft dalen. Polarisatie en onvrede tekenen het politieke en publieke debat. Dat is allemaal minder vrolijk.

Maar toch. Ondanks dat tanende vertrouwen, is nog steeds ongeveer 70 procent van de Nederlanders tevreden met de manier waarop de democratie functioneert. En dan vooral over de vrije verkiezingen en de vrijheid van meningsuiting.

Ik geloof nog steeds in de kracht en de waarde van onze democratische rechtsstaat. In onze grondwet, ons parlement, onze regeringen, onze rechters. Natuurlijk, ze zijn niet feilloos. Maar wel het beste wat we hebben.

En het huidige rumoer in de huidige Nederlandse politiek hoort daar bij. Ja, er is onvrede. Maar deze onvrede getuigt van betrokkenheid. En ja, er zijn ondemocratische geluiden te horen, ook in ons land. Maar ik ben ervan overtuigd dat onze democratie die aankan. Zolang de betrokkenheid maar groter blijft dan de onverschilligheid. En stemmen is echt een vorm van betrokkenheid.

Ton Heerts