Stedendriehoek

Nieuws Gemeente Apeldoorn

Geslaagde Koningsdag in Apeldoorn

Dit jaar werd Koningsdag gevierd als vanouds. Er waren volop evenementen en feestelijkheden in het centrum en omliggende dorpen. 

De Prinsennacht op dinsdagavond 26 april werd uitbundig gevierd. Vanaf 23.00 uur werden de pleinen en straten in de binnenstad te vol en afgesloten voor nieuwe bezoekers. Het uitgaanspubliek mocht alleen nog van de pleinen af.

 

 


Column van de Burgermeester

Delen

Dit is een week van herdenken en vieren.
Op 4 mei herdenken wij alle slachtoffers van oorlogsgeweld sinds de Tweede Wereldoorlog, waar ook ter wereld. Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven, alweer 77 jaar lang.

Onze bevrijding vierden we uitbundig, in 1945. En op een goed feest is iedereen welkom.
We weten uit de geschiedenis dat dat helaas toen niet altijd zo was. Sommige mensen werden vergeten. Zo vergaten we de Joden. Velen van hen waren afgevoerd naar een concentratiekamp en keerden niet meer terug.

In Apeldoorn gold dat ook voor 1300 patiënten en personeelsleden van de Joodse psychiatrische instelling Apeldoornsche Bosch. In één nacht tijd, de nacht van 21 op 22 januari 1943, werden ze opgepakt en afgevoerd naar Auschwitz. Maar ook andere Apeldoornse Joden ondergingen dit lot.

Hun nabestaanden en de weinigen die het wel overleefden, voelden zich daarna hier niet welkom. Ze werden kil behandeld. Harteloos. Dat weten we uit recent onderzoek, maar we wisten het eigenlijk ook al uit verhalen.

Dat is pijnlijk. En beschamend. En ik denk dat we pas echt vrij zijn, als we dat onder ogen zien. Als we durven te zeggen: dat was niet goed. We hadden onze vrijheid moeten delen, met iedereen.

En dat betekent: mensen welkom heten. Mensen de aandacht geven die ze nodig hebben en verdienen. Zoals we in deze periode de vluchtelingen uit Oekraïne welkom heten, ook in Apeldoorn, dat is hartverwarmend.  Maar ook zoals we andere mensen op de vlucht voor oorlog welkom heten.
En zoals wij zelf graag welkom worden geheten.

Laten we niet dezelfde fouten maken als toen. Laten we leren van onze eigen Apeldoornse geschiedenis. We kunnen de klok niet terugdraaien. We kunnen wel nieuwe zwarte bladzijden voorkomen. Vrijheid in verbondenheid. Laat dat ons antwoord zijn: wees welkom.

(Op www.apeldoorn.nl kunt u meer lezen over het onderzoek naar de houding van de gemeente Apeldoorn jegens de Joodse inwoners, toegespitst op de rol in de handel van Joods vastgoed.)

Ton Heerts


 

Aanpak eikenprocessie rups van start

Vanaf mei kunt u de eikenprocessierupsen weer aantreffen in eikenbomen. De komende weken start de gemeente daarom weer met de preventieve bestrijding van de rups.

De eikenprocessierups is een rups van een nachtvlinder. Mensen en dieren kunnen ‘s zomers flink last hebben van de eikenprocessierups. De beestjes ontwikkelen naast de normale witte haren namelijk ook brandharen. Dit kan bij aanraking leiden tot jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. De gemeente probeert dat risico zo veel mogelijk te verminderen door een combinatie van preventieve bestrijding en het wegzuigen van nesten.

Preventieve bestrijding
De gemeente start de eerste helft van mei met het preventief bespuiten van eiken met het biologische middel Xentari. Dit middel wordt met een hogedrukspuit in de boomkronen gespoten. Zo wordt voorkomen dat de eitjes uitgroeien tot rupsen. De prioriteit ligt bij plekken waar veel mensen komen, zoals drukke fiets -en wandelpaden, maar ook schoolpleinen. Daarnaast worden locaties meegenomen waar voorgaande jaren veel overlast van eikenprocessierupsen was. Niet alle eiken zullen dus bespoten worden. De exacte locaties vindt u op de website www.apeldoorn.nl/gemelde-bomen.

Melding maken
Ziet u een nest van eikenprocessierupsen in de boom en heeft de boom nog geen witte stip? Doe dan een melding via www.apeldoorn.nl/ eikenprocessierups. Geef zo duidelijk mogelijk de locatie weer.


 

Benefietconcert voor Oekraïne

Zaterdagmiddag 7 mei is er een benefietconcert voor Oekraïne. Bij Het Vierhuis in Apeldoorn kunt u tussen 14.00 en 16.30 uur genieten van verschillende muzikale optredens. De inloop is vanaf 13.15 uur. Kaarten zijn minimaal 5 euro en alle opbrengsten gaan naar stichting WHOE ten behoeve van Oekraïne.

Er zijn optredens van de Amsterdam Klezmer Band, Roesalka (zang -en dansgroep uit Oekraïne), Oleg Lysenko (een Oekraïense accordeonist, bayon- en bandoneonspeler) en Veronika Morska (winnares Ukrainian Got Talent Kids 2017, finaliste Voice of Ukraine Kids 2019 en finaliste Oekraïense selectie Junior Eurovisie Songfestival 2021).

U kunt kaarten kopen vanaf 5 euro. Voor kaarten in de voorverkoop kunt u terecht bij Lookado, papierwinkel Groot Schuylenburg. Doneren vooraf is ook mogelijk via rekeningnummer NL53ABNA0432455094 t.n.v. St. WHOE, vermelden: Benefietconcert. Het benefietconcert is een initiatief van Gelre Regio Partners in samenwerking met Young Future.


 

Informatiebijeenkomst voor steun/pleegouders

Het project InHuis van Humanitas en Stimenz zoekt gezinnen die extra liefde en aandacht willen geven aan één of meerdere kinderen uit een ander gezin. Soms hebben ouders veel aan hun hoofd. Dan lukt het niet altijd om hun kinderen de aandacht te geven die ze nodig hebben. Andere gezinnen kunnen dan bijspringen als steun- of pleeggezin.

Hierdoor kunnen ouders even op adem komen. En de kinderen en jongeren? Die hebben een veilige plek die hen rust en gezelligheid biedt. Het project zoekt nog gezinnen. Of het nu één middag in de week is of eens in de twee weken een dag in het weekend: iedere plek helpt!

Informatiebijeenkomst
Maandag 16 mei is er van 19.30 tot 21.30 uur een informatiebijeenkomst op het stadhuis. Door ervaringsverhalen van steungezinnen hoort u wat het inhoudt om steun-  of pleegouder te zijn. Ook zijn er twee presentaties: één over pleegouders en één over steunouders. U kunt zich hiervoor aanmelden door een e-mail te sturen naar inhuis@apeldoorn.nl. Geef in de mail aan of u geïnteresseerd bent in de presentatie over pleegouders of over steunouders.

Meer informatie
Meer informatie vindt u op de website www.apeldoorn.nl/inhuis. Of neem telefonisch contact op met Ineke Springer op 06 511 04 998 of Petra Tromp 06 250 09 730 van InHuis.