Stedendriehoek

Nieuws Gemeente Apeldoorn

Burgemeester verwelkomt kermisondernemers

Welkom voor kermisexploitanten door burgemeester Ton Heerts op het marktplein. Foto Rob Voss – www.robvoss.nl

 

Na twee pittige coronajaren is de Koningskermis terug op het Marktplein.

De kermisondernemers en vertegenwoordigers van de kermisbranche werden zaterdagochtend 23 april warm welkom geheten door burgemeester Ton Heerts. Samen gingen ze in gesprek over de Koningskermis, die inmiddels een traditie is in Apeldoorn. De kermis biedt vertier voor jong en oud. De kermis is dagelijks geopend van 13.00 tot 23.00 uur, op Koningsdag van 09.30 tot 24.00 uur en op de slotdag zondag 1 mei tot 18.00 uur.Herdenkingen in Apeldoorn op woensdag 4 mei

Op woensdag 4 mei worden de Nederlandse slachtoffers van oorlogsgeweld herdacht. Ook in Apeldoorn staan we hierbij stil.

In de grote kerk wordt op 4 mei om 18.45 uur een herdenkingsbijeenkomst gehouden, de deuren gaan om 18.30 uur open. De bijeenkomst wordt gevolgd door een stille tocht van De Grote Kerk naar het Oranjepark. Burgemeester Ton Heerts zal hier een toespraak houden, gevolgd door het leggen van kransen en bloemen door de burgemeester, nabestaanden, vertegenwoordigers van groeperingen en individuele deelnemers.

Herdenking Beekbergen
In Beekbergen wordt een openbare Herdenkingsbijeenkomst gehouden in de Hervormde Kerk aan de Kerkweg, gevolgd door een Stille Tocht naar het oorlogsmonument in het Teixeira de Mattospark aan de Loenenseweg. Aanvang van de plechtigheid in de kerk is 19.00 uur. De stille tocht start om 19.40 uur.

Meer informatie
Meer informatie over de herdenkingen vindt u op de website www. apeldoornendeoorlog.nl/activiteiten.Informatiepunt Digitale Overheid

Tegenwoordig gaat bijna alles via de computer. Ook dingen die u moet regelen voor de overheid. En dat kan soms best lastig zijn. Het informatiepunt Digitale Overheid helpt u graag bij alle zaken die u online moet regelen voor de overheid.

Denk bij deze hulp aan alles rondom DigiD, zorg, corona (booster)prik, belastingen en toeslagen. U vragen worden hier beantwoord. U kunt tips en hulp krijgen bij het zoeken naar de juiste informatie. Of ze vertellen u welke persoon of instantie u verder kan helpen.

Gratis, zonder afspraak binnenlopen
U vindt het informatiepunt op de volgende locaties.
• CODA De Maten (Violierenplein 102, Apeldoorn) op maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur.
• CODA dok Zuid (1e Wormenseweg 460, Apeldoorn) op maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur.
• CODA Centrale Bibliotheek (Vosselmanstraat 299, Apeldoorn) op dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. Op donderdag in de ochtend van 10.00 tot 12.00 uur en in de avond van 18.30 tot 20.30 uur.
• Samen055 (Zilverschoon 4, Apeldoorn) op de vierde donderdagmiddag van iedere maand van 14.00 tot 16.00 uur.
• Stichting Uddel Samen (Uttilochweg 15, Uddel) op de tweede woensdagochtend van iedere maand van 10.00 tot 12.00 uur.
Iedereen is van harte welkom! Ook mensen zonder bibliotheekabonnement. Meer informatie vindt u op de website www.coda-apeldoorn.nl/ido.Energietoeslag voor inwoners met een laag inkomen

De prijzen van energie zijn de afgelopen maanden hard gestegen. Voor mensen met een laag inkomen is er daarom extra geld om de energiekosten te betalen. Dat is een eenmalige energietoeslag van 800 euro. Inwoners met een bijstandsuitkering zijn bij de gemeente bekend en hebben de toeslag al automatisch ontvangen.

De gemeente kent niet iedereen met een laag inkomen. Als u de toeslag niet vanzelf krijgt, kunt u deze zelf aanvragen.

U heeft recht op een toeslag als u:
• en uw eventuele partner 21 jaar zijn;
• energiekosten heeft;
• een laag inkomen heeft (maximaal 120% van de bijstandsnorm);
• in de gemeente Apeldoorn woont en zelfstandig woont;
• een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning heeft.

U heeft geen recht op de toeslag als u:
• jonger dan 21 jaar bent;
• jonger dan 27 jaar bent en studiefinanciering ontvangt;
• in een inrichting woont;
• geen zelfstandige woonruimte heeft.

Vraag over de energietoeslag?
Kijk voor meer informatie op de website www.apeldoorn.nl/energietoeslag. Of stuur een e-mail naar energietoeslag@apeldoorn.nl. Of kom eens langs bij Centenkwesties. Daar zitten ze klaar om met u mee te kijken en om u gratis advies te geven. Kijk voor meer informatie op www.samen055.nl/centenkwesties. Voor vragen kunt u ook bellen naar de gemeente op 14 055 tijdens openingstijden.

120% van de bijstandsnorm

21 jaar tot AOW-leeftijd        AOW-leeftijd of ouder

Alleenstaand                                                            € 1244,54                                     € 1382,89

Alleenstaande ouder
(inwonende kinderen tot 18 jaar)                       € 1244,54                                     € 1382,89

Echtpaar of samenwonend                                   € 1777, 92                                    € 1872,49Gewijzigde openingstijden stadhuis

Op Bevrijdingsdag (5 mei) en donderdag 6 mei is het stadhuis gesloten.

Een aantal zaken regelt u makkelijk en snel via de website www.apeldoorn.nl. Wilt u een afspraak maken voor een andere dag? Bezoek dan www.apeldoorn.nl/afspraak of bel tijdens openingstijden naar 14 055.Van harte welkom bij de Apeldoornse Vrijheidsmaaltijd

Op 5 mei wordt in Apeldoorn Bevrijdingsdag met een Vrijheidsmaaltijd gevierd. Deze maaltijd is om 12.00 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom daarbij aanwezig te zijn.

De Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting, waarbij als vanzelf gesprekken ontstaan over vrijheid, en wat dat betekent. De Vrijheidsmaaltijd is er voor iedereen, voor jong en oud, voor groot en klein. U kunt alleen komen, of samen met anderen. Wat u wilt!

Aanmelden
Wit u aanschuiven? Stuur dan vóór zaterdag 30 april een mail naar s.burgers@apeldoorn met daarin vermeld uw naam, aantal personen en eventuele bijzonderheden.Markt terug naar marktplein

Vanaf maandag 2 mei vindt u de markt op het vernieuwde Marktplein in de binnenstad. Op maandag is er markt van 09.00 tot 14.00 uur, op zaterdag van 08.30 tot 17.00 uur.

Vanwege de werkzaamheden aan het Plein van de Stad stond de zaterdagen maandagmarkt sinds 2 oktober 2021 aan de Hofstraat/Kanaalstraat/ Hoofdstraat. Het Plein van de Stad is nu bijna klaar en de markt gaat in mei weer volledig terug naar het Marktplein. Kom lekker snuffelen tussen de kraampjes en genieten van het fonkelnieuwe plein!

Meer informatie
Meer informatie over de markt vindt u op de website www.apeldoorn.nl/ warenmarkt.Meet & Greet en informatie Oekraïense vluchtelingen

Wekelijks zijn er Meet & Greet bijeenkomsten met Oekraïense vluchtelingen tussen 13.00 uur en 15.00 uur bij wijkcentrum Orca (Germanenlaan 360). De ontmoeting en het stellen van vragen staan hierbij centraal. Dat geldt niet alleen voor Oekraïense vluchtelingen onderling, maar ook voor andere inwoners van Apeldoorn. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Er zijn medewerkers van de gemeente aanwezig om vragen te beantwoorden over het aanvragen van leefgeld. De bijeenkomsten zijn ook bedoeld voor vrijwilligers en ondernemers. Met de Meet & Greet worden vraag en aanbod gematcht met elkaar. De gemeente organiseert de ontmoetingsbijeenkomsten in samenwerking met De Kap, Present, Kerk&Vluchteling, Stimenz en Vluchtelingenwerk.