Stedendriehoek

Nieuws Gemeente Apeldoorn

KONINGSDAG 2022 IN APELDOORN

Oranje, het Koningshuis, Apeldoorn, deze begrippen zijn al eeuwen met elkaar verbonden. Koningsdag is dan ook een groots feest in onze koninklijke stad. Dit jaar zijn er weer volop evenementen en feestelijkheden in het centrum en omliggende dorpen. De start is op Prinsennacht, dinsdag 26 april en op Koningsdag zelf zijn er programma’s voor jong en oud. Kijk voor het totale programma in Apeldoorn op de websites www.uitinapeldoorn.nl of www.k055.nl.

Koningskermis
Ook staat de Koningskermis weer op het Marktplein van zaterdag 23 april tot zondag 1 mei. De kermis is dagelijks open van 13.00 tot 23.00 uur. Op Koningsdag kunt u van 09.30 tot 24.00 uur de kermis bezoeken.

 

KONINGSDAG 2022: WELKOM IN DE BINNENSTAD

Het belooft deze Prinsennacht en Koningsdag als vanouds druk en gezellig te worden in het centrum. Er is weer een kleedjesmarkt, er zijn verschillende activiteiten op het Caterplein, in het Beekparkplantsoen en het Oranjepark. Een vrolijke en gezellige feestdag vraagt om een aantal veiligheids- en verkeersmaatregelen. Gemeente, politie, bezoekers en (horeca)ondernemers zorgen samen voor een prettige, feestelijke en veilige sfeer.

Op 26 en 27 april organiseren horecaondernemers op het Caterplein diverse activiteiten. Om zoveel mogelijk publiek hiervan te laten genieten, is het reguliere terrasmeubilair verwijderd. Er is een beperkt aantal biertaps op het plein, zodat hulpdiensten bij noodgevallen makkelijk het plein op kunnen rijden. Ook zorgt dit voor voldoende bewegingsruimte voor bezoekers. Voor noodgevallen is er een EHBO-post bij het plein. Voor uw veiligheid hebben de ondernemers een particuliere beveiligingsorganisatie gevraagd een oogje in het zeil te houden. Daarnaast zijn er stewards aanwezig om in geval van grote drukte het plein af te sluiten. Zij kunnen u doorverwijzen naar andere evenementenlocaties in de binnenstad. Komt u op de fiets? Zet deze dan in één van de bewaakte fietsenstallingen in de binnenstad.  

Ruimte voor evenementen
Ook zijn er enkele wegafsluitingen op 26 en 27 april. De Kapelstraat, Nieuwstraat en Asselsestraat vanaf de Korte Nieuwstraat zijn op deze dagen vanaf 17.00 uur afgesloten voor verkeer. Op 26 april is de Asselsestraat ter hoogte van het Leienplein vanaf 18.00 uur afgesloten. Voor de kleedjesmarkt zijn de volgende straten van 07.00 tot 18.00 uur afgesloten: Nieuwstraat, gedeelte Beekstraat, Marktstraat, gedeelte Mariastraat, Helfrichstraat, gedeelte Vosselmanstraat, gedeelte Roggestraat en Beekpark.

Geen woensdagmarkt bij ’t Fort
Op woensdag 27 april is er geen woensdagmarkt bij winkelcentrum ‘t Fort.

 

VAN DE BURGEMEESTER

Anjers bloeien
Deze dagen en weken staan in het teken van vrijheid. Dat wil zeggen, bij ons, in Nederland. Wij vieren en herdenken dat wij 77 jaar geleden werden bevrijd. In andere landen in de wereld vechten ze momenteel voor hun vrijheid. Ook in Europa, in Oekraïne. Ik kan daar met mijn verstand niet bij, laat staan met mijn gevoel. Maar toch is het zo. Het geeft een extra lading aan onze vieringen en herdenkingen. Want ieder jaar rond deze tijd, klinkt er: dit nooit weer. Maar het is er weer. En zo dichtbij. De cynische conclusie zou kunnen zijn dat vieren en herdenken dus geen zin heeft. Dat je er geen oorlogen mee voorkomt, laat staan beëindigt. Maar met cynisme zijn we al bij voorbaat verloren. Hoop houden, is het devies. En vieren en herdenken helpen ons daarbij. Sinds afgelopen zaterdag hebben we in Apeldoorn een Victory Walk. Die wandelroute vertelt het verhaal van de 14 Canadese regimenten die Apeldoorn bevrijdden. Geen verhalen over wapengekletter, maar verhalen over de mannen die ons onze vrijheid teruggaven. Die route loopt langs het Witte Anjer perkje, dat we ook zaterdag openden. De komende maanden zullen daar witte anjers bloeien, de bloem van de veteranen. Als eerbetoon aan militairen die zich inzetten om de wereld veiliger te maken, vroeger en nu. Als eerbetoon aan hen die onze vrede en vrijheid bewaken. Op dit moment geven Oekraïense militairen hun leven voor de vrijheid van hun land en hun landgenoten. Voor de pas pril verworven democratie in hun land. En daarmee vechten ze ook voor ons. Deze zomer bloeien onze witte anjers ook voor hen. Denkt u even aan hen als u er langsloopt?

Ton Heerts


GEWIJZIGDE OPENINGSTIJDEN STADHUIS

Op Koningsdag, woensdag 27 april, is het stadhuis gesloten.
Een aantal zaken regelt u ook makkelijk en snel via de website www.apeldoorn.nl. Wilt u een afspraak maken voor een andere dag? Bezoek dan de website www.apeldoorn.nl/ afspraak of bel tijdens openingstijden naar 14 055.

LAATSTE KANS OP KLEEDJE VOOR KLEEDJESMARKT

Er zijn nog een aantal plekken te vergeven voor de kleedjesmarkt tijdens Koningsdag.
Op zaterdag 23 april van 13.30 tot 14.30 uur kunt u bij de ingang van het stadhuis aan het Marktplein een vergunning voor een kleedje kopen. De locaties waar u uw een kleedje kunt leggen zijn: Beekstraat, Vosselmanstraat, Van der Houven van Oordtlaan, Oranjepark en Oranjerie. Meer informatie Meer informatie leest u op de website van Stichting Oranjefeesten Apeldoorn op www.k055.nl.

VAN HARTE WELKOM BIJ DE APELDOORNSE VRIJHEIDSMAALTIJD!

Op 5 mei wordt in Apeldoorn Bevrijdingsdag met een Vrijheidsmaaltijd gevierd. Deze maaltijd is om 12.00 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom daarbij aanwezig te zijn! De Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting, waarbij als vanzelf gesprekken ontstaan over vrijheid, en wat dat betekent. De Vrijheidsmaaltijd is er voor iedereen, voor jong en oud, voor groot en klein. U kunt alleen komen, of samen met anderen. Wat u wilt!

Aanmelden
Wit u hierbij zijn? Stuur dan vóór 30 april een aanmelding (met naam, aantal personen en eventuele bijzonderheden) naar s.burgers@apeldoorn.nl.