Stedendriehoek

Nieuwe trend Fidget Spinnernbreidt zich razendsnel uit

STEDENDRIEHOEK – De Fidget Spinner, het driehoekige handspeeltje, is leuk voor zowel kinderen als volwassenen. Het kan je helpen met concentreren of je kunt er allerlei trucjes mee doen. Deze nieuwe trend breidt zich razendsnel uit.

De Fidget Spinner werd in 1997 uitgevonden door Catherine Hettinger. Het was bedoeld als een soort bezigheidstherapie voor haar. Het was een uniek concept, waar al snel onderzoek naar gedaan werd. Docente dr. Suneeta Kercood kwam erachter dat het speeltje goed is voor studenten met AD(H)D. In ‘Journal of Behavioral Education’ schreef zij dat het handspeeltje ervoor zorgt dat deze studenten minder afgeleid zouden worden door andere prikkels. Ondanks deze nuttige werking werd de Fidget Spinner al snel uit het oog verloren.

Terugkeer
Pas twintig jaar later, in 2017, keert de Fidget Spinner terug. Het is een rage onder alle leeftijdscategorieën. Op menig plek kom je ze tegen, waaronder op scholen en op kantoren. “Ik heb er drie en het helpt mij met concentreren”, vertelt de elfjarige Ryan. “Het voelt heel raar als je ‘m schuin houdt, terwijl hij draait. Je hebt ze ook in verschillende kleuren.”
Trends, je moet het maar snappen. Ouders die niet meedoen met de trend, vragen zich af wat er nu zo leuk is aan die kleine speeltjes? “Niks. Het is gewoon voor als je je verveelt. Het is om je bezig te houden”, legt de dertienjarige Jairo uit. “Je kunt er naar kijken en je kunt er trucjes mee doen.” Moeder Yvonne lacht: “Maar hij stond wel te schreeuwen dat hij ‘m per se wilde hebben.” Zijn negenjarige zusje Fiore laat wat trucjes zien. “Je kunt ‘m op je hoofd laten draaien of op je neus. Het helpt ook tegen stress en ik kan er beter mee nadenken.” Joshua, de partner van Yvonne, heeft het speeltje thuis geïntroduceerd. “Ik ben wel van dit soort spelletjes. Dit vind ik leuk. Maar ik vind ook dat kinderen met jojo’s moeten spelen. Ouderwets? Helemaal niet. Toch?”