Stedendriehoek

Nieuwe stadsdichter maakt entree op Gedichtendag

De nieuwe stadsdichter van Apeldoorn, Peter-Jan de Wilde (zie foto), stelt zich op donderdag 26 januari voor aan het publiek. Dat gebeurt tijdens het feestelijke programma ter gelegenheid van Gedichtendag, die avond van 19.30 tot 22.30 uur in CODA Auditorium, Vosselmanstraat 299. Ook voormalig stadsdichters treden op. Het thema van de avond is ‘Vriendschap’.

‘Vriendschap’ is ook het thema van de Nationale Poëzieweek, die elk jaar met Gedichtendag wordt ingeluid. In CODA wordt dat gevierd met een avond vol (gesproken) poëzie en muziek. Voor de kersverse stadsdichter van Apeldoorn betekent het zijn debuut in die rol voor publiek. Peter-Jan de Wilde draagt voor uit eigen werk, net als een aantal van zijn voorgangers. Bovendien worden vijftien gedichten voorgedragen rond het thema Vriendschap, afgewisseld met muzikale intermezzi door Arie Kooiman.

Apeldoorn heeft al sinds 2009 een stadsdichter. Peter-Jan de Wilde nam deze maand de pen over van Herman Kattemölle. Oud-huisarts De Wilde is voor twee jaar benoemd. Hij is al langer actief als schrijver, van onder meer toneelteksten. In vakanties vat hij mensen en plekken in verzen van zes regels. Die vorm is ook zijn uitgangspunt bij het werk als stadsdichter. “Geen keurslijf maar een uitdaging”, zegt hij zelf over die aanpak.

De toegangsprijs voor deze avond is inclusief koffie of thee voor aanvang én een dichtbundel waarin de voorgedragen gedichten van de avond zijn opgenomen. De entree kost €5,- (met CODA Pas) of €7,50 (zonder pas). Tickets koopt men online via de website van CODA: coda-apeldoorn.nl. Napraten kan na afloop in CODA Café. De drankjes zijn voor eigen rekening. (Foto: Peter Lous)