Stedendriehoek

Nieuwe opzet Apeldoorn Cup voor herhaling vatbaar

Foto’s: Wout van Zoeren

APELDOORN – Naar het zich laat aanzien laat een wisseling van de wacht binnen het Apeldoornse voetbal voorlopig nog wel eventjes op zich wachten. Met csv Apeldoorn kende de eerste editie van de Apeldoorn Cup nieuwe stijl een oude en vertrouwde winnaar. Zoals mocht worden verwacht, kon niemand de hoogst spelende lokale voetbalclub beentje lichten. In de finale bleef de zaterdaghoofdklasser Columbia eenvoudig met 4-1 de baas.

 

Een week voor de start van de competitie in de Hoofdklasse rolde csv Apeldoorn de tegenstander zonder al te veel moeite op. Adel verplicht. De laatste finale oude stijl, in 2014, kende dezelfde finalisten. Destijds met meer spanning. Op het veld van ZVV’56 kon csv zich bij die gelegenheid pas in de slotminuten van de taaie opponent ontdoen. Zaterdagmiddag mochten de Columbianen op het kunstgras van sportpark Orderbos slechts drie minuten de illusie koesteren op een stunt. Michael Langenbach schoot de zondagderdeklasser in de achttiende minuut verrassend op voorsprong. In de 21e minuut bracht Sander Krijns de stand alweer in evenwicht.

Rutger Bekebrede stak de favoriet vervolgens de helpende hand toe. De scheidsrechter gaf csv in de 33e minuut wel erg makkelijk een strafschop. Van Schooten schoot in eerste instantie naast, maar mocht van de arbiter nogmaals aanleggen. Bij zijn tweede poging trof csv’s topscorer van het afgelopen seizoen al vallend wel doel: 2-1. Deze treffer ontnam de eindstrijd feitelijk van alle spanning. In het tweede bedrijf liep de formatie van trainer Peter Boeve via opnieuw Van Schooten (62.) en invaller Jesse Hartgers (69.) uit naar 4-1. Als afsluiting van twee avonden en één middag voetbal in het Orderbos kreeg het dit jaar nieuw opgezette toernooi om de Apeldoorn Cup daarmee een verwachte en terechte winnaar.

Na de aanhoudende problematiek van de afgelopen jaren moest er wat gebeuren om de Apeldoorn Cup-strijd nieuw leven in te blazen. De nieuwe opzet, waar de Federatie van Apeldoornse voetbalverenigingen dit jaar mee voor de dag kwam, is met wat kleine aanpassingen hier en daar zeker voor herhaling vatbaar. Door binnen een week alle wedstrijden in toernooivorm af te werken heeft de organisatie in elk geval het voortdurende gesteggel van het zoeken naar geschikte speeldata weggenomen.

Het toernooi om de Apeldoorn Cup van 2016 mocht zich verheugen in een redelijke publieke belangstelling. Ondanks dat de clubs in het beginstadium van hun voorbereiding zitten en de vakanties nog in volle gang zijn, wisten Apeldoornse voetballiefhebbers de weg naar sportpark Orderbos in behoorlijke getale te vinden. Rondom de op maandag, woensdag en zaterdag afgewerkte wedstrijden hoefde het kantinepersoneel van csv Apeldoorn niet met de armen over elkaar te staan.

Kanttekeningen konden er vanzelfsprekend ook worden gemaakt. Alle begin is immers moeilijk. Zo zorgden strafschoppenseries met drie in plaats van de gebruikelijke vijf penalty’s voor enige onduidelijkheid bij de toeschouwers. Dat het voor teams die op de openingsavond als verliezer van het veld stapten meteen over en uit was, moet misschien ook eens overdacht worden. Zoals het ook enigszins vreemd overkwam dat Robur et Velocitas en Alexandria zowel op maandag- áls woensdagavond tegen elkaar speelden.

Bij een grondige evaluatie zet het Federatiebestuur eerdaags alle plussen op en minnen van de eerste editie op een rijtje en kan worden besloten of de Apeldoorn Cup in de huidige constructie in 2017 een vervolg krijgt.

Door Rob Kruitbosch