Stedendriehoek

Nieuwe maatregelen Apeldoornse binnenstad

Foto: Rob Voss

De aangescherpte maatregelen rondom het coronavirus hebben uiteraard ook gevolgen voor (de binnenstad van) Apeldoorn. Sinds afgelopen weekeinde gelden enkele nieuwe maatregelen, met als doel om de drukte in de binnenstad in goede banen te leiden.

“Allemaal maatregelen die hard ingrijpen in onze samenleving en pijn doen”, zegt burgemeester Ton Heerts. “Maar ook hard nodig zijn om ervoor te zorgen dat de zorg niet overbelast raakt en ziekenhuizen toegankelijk blijven voor iedereen die zorg nodig heeft. We moeten alles op alles zetten om een totale lockdown te voorkomen. Nu kunnen de markt en de winkels nog openblijven. De maatregelen die we nemen zijn erop gericht om dat zo te houden.” Een ervan is de sluiting voor bezoekers op zaterdag van de parkeergarage onder het Marktplein, om zo de drukte te kunnen spreiden.

Stewards bij besloten zaterdagmarkt

Alleen vergunninghouders en personen in bezit van een invalidenparkeerkaart mogen de garage op zaterdag blijven gebruiken. De andere parkeergarages in en rondom de binnenstad blijven zaterdags beschikbaar.

De zaterdagmarkt mag doorgaan. Om grip te houden op de drukte, wordt het Marktplein een besloten terrein waarbij bezoekers via vier in- en uitgangen het plein op lopen. Bij deze entrees staan stewards om dit in goede banen te leiden en om de bezoekers te tellen. Er mogen ongeveer 600 bezoekers tegelijk binnen het terrein zijn; dit is gebaseerd op de landelijk vastgestelde richtlijn van 1 persoon per 5 m². De vier ingangen bevinden zich rond drie hoeken van het plein, en in de Markstraat, vlakbij de fietsenstalling. Op de plattegrond is aangegeven waar de entrees zich precies bevinden.

Heerts: “Ik zie echt dat ontzettend veel van onze ondernemers en inwoners al maandenlang hun uiterste best doen om zich aan alle regels te houden. Maar de cijfers liegen niet, het is helaas nog niet genoeg. We moeten strenger zijn om het virus onder controle te krijgen en te houden. Denk aan alle zorgmedewerkers waar al lange tijd het uiterste van gevraagd wordt, denk aan de kwetsbaren die de deur nog steeds bijna niet uit kunnen, en aan de ondernemers bij wie het water aan de lippen staat. Aan hen allen zijn we het verplicht om strenger te zijn voor onszelf.”

De burgemeester vervolgt: “Winkel zeker bij onze lokale ondernemers, bestel bij jouw favoriete restaurant eten voor thuis en kom gerust nog naar de markt. Maar kom echt alleen, vermijd drukte, blijf thuis bij klachten en houd je strikt aan alle andere basisregels. Kortom: houd vol, houd moed en houd ook zeker aandacht voor elkaar!”