Stedendriehoek

Nieuwe foto-expositie in dok Zuid

APELDOORN – Tot en met 4 december is er een nieuwe foto-expositie in dok Zuid te zien. Deze keer met werken van Cees van der Lelij en Gert de Vries. De toegang is gratis.

Cees en Gert maken deel uit van het fotografencollectief FOCUS4U uit Deventer. Het collectief bestaat uit vijf fotografen in de pensioenleeftijd die hun passie voor fotografie inzetten voor maatschappelijke organisaties. Daarnaast maken ze ook vrij werk waarin ze hun creativiteit kwijt kunnen. Tijdens de expositie in dok Zuid laten Cees van der Lelij en Gert de Vries vrij werk zien.

Sporen nagelaten

Cees, gepensioneerd fysiotherapeut, heeft een vijftal mannen uit zijn woonomgeving gefotografeerd. Mannen die al een heel leven achter de rug hebben. Een leven dat sporen heeft nagelaten in hun gezichten. Cees heeft een zeer zorgvuldige manier van werken, zowel in zijn opnames, zijn nabewerking als in de presentatie van de foto’s. De portretten zijn het resultaat van een zoektocht naar de juiste belichting, de juiste verhouding tussen licht en donker, de juiste papiersoort en de juiste manier van printen. Dit alles om de karakters optimaal te kunnen weergeven. De portretten worden in baklijsten getoond die bijdragen aan de dieptebeleving.

Bewegende mens in stilstaande wereld

Gert, gepensioneerd IT-er, heeft de bewegende mens in een stilstaande wereld gefotografeerd. De wereld waarin de mens beweegt, krijgt hierdoor de functie van decor. De mens wordt door de beweging onscherp weergegeven en verliest daardoor identiteit en wordt decorvulling. De mens is slechts tijdelijk in de blijvende wereld. In het decor, de wereld, is gezocht naar een verhouding tussen herkenbaarheid en vervreemding die vragen oproept. De foto’s zijn zowel in kleur als zwart-wit.

CODA dok Zuid is te vinden aan de 1e Wormenseweg 460 in Apeldoorn. Kijk voor de openingstijden op www.coda-apeldoorn.nl