Stedendriehoek

Nieuwe expositie in dok Zuid

APELDOORN – Het is zomer in (dok) Zuid. Tot en met 8 september zijn schilderijen en foto- en breiwerk te bewonderen van Toos Teijink en Merel Verkerk. Daarnaast is tot en met 22 september de presentatie Zomer in Zuid te zien. Met diverse zomerse objecten en foto’s van Apeldoorn-Zuid uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. De toegang is gratis.

Toos Tijink: schilderijen

Sinds 1993 schildert Toos al. Schilderen is haar grootste hobby en ze heeft meerdere keren meegedaan met kunstroutes, exposities en kunstmarkten. Waar ze de eerste periode vooral olieverf gebruikte, is ze later ook meer met acrylverf gaan werken. Haar werken ontstaan spontaan op het doek. Toos volgde verschillende schildercursussen. In sommige schilderijen verwerkt ze ook verschillende materialen zoals zand, papier of lapjes stof. Naast het schilderen maakt zij fantasietekeningen met fineliners en schildert ze iconen met eitempera, een oude techniek met eigeel en pigmenten.

Merel Verkerk: foto- en breiwerk

Eerst breide ze kleding, nu breit ze beeld. Merel Verkerk (1963) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Ze fotografeert en maakt alledaagse dingen die ze bekijkt met haar nét iets andere blik. Je zou het werk van Merel kunnen omschrijven als ‘terloops’. Het onderwerp lijkt een bijzaak, bijna onbelangrijk. Maar het is niet altijd wat het lijkt. Vaak bekijkt ze dingen van dichtbij, zodat iets bijna leeft. Een stilleven, een portret. Soms bekijkt ze dingen van veraf. Vangt het op en laat het als één beeld binnenkomen. In dat geval kun je het bijna voelen. Wandel je door haar gebreide werk, dan voel je ook daar spanning. Dichtbij valt het werk uiteen in onderdelen. Je kunt ze bijna van de grond rapen. Van veraf voel je pas de samenhang en zie je de choreografie. Zie ook: www.merelverkerk.nl

Zomer in Zuid: terug naar toen

Tot en met 22 september geniet je in CODA dok Zuid ook van de presentatie Zomer in Zuid. Speciaal voor deze presentatie zijn de vitrines hier gevuld met zomerse objecten en foto’s uit de jaren zestig en zeventig van bijvoorbeeld het Westenenkerpark, Zuiderpark en Park Malkenschoten in Apeldoorn-Zuid. Ook wordt de diashow Zomer in Apeldoorn vertoond. Kortom, terug naar de nostalgische zomers van toen.

CODA dok Zuid is te vinden aan de 1e Wormenseweg 460 in Apeldoorn. Kijk voor de openingstijden op www.coda-apeldoorn.nl