Stedendriehoek

Nieuwe entreepoort voor Paleis Het Loo

APELDOORN – Vorige week is de nieuwe entreepoort naar Paleis Het Loo aan de Amersfoortseweg opgeleverd. Voor het ontwerp van de entreepoort zocht Paleis Het Loo de samenwerking met ACEC.

ACEC organiseerde voor deze opdracht een artistiek selectieproces. Frank Tjepkema van ontwerpbureau Tjep. uit Amsterdam heeft de opdracht gewonnen op basis van zijn creatieve uitgangspunten voor het ontwerp. De poort bestaat uit twee lagen. De buitenste cortenstalen laag biedt via abstracte uitsparingen doorkijk op een tweede, witte laag die verwijst naar de barokke patronen in de tuin van Paleis Het Loo.

Algemeen directeur Paleis Het Loo Michel van Maarseveen: “We zijn blij met het prachtige ontwerp van Frank. Zijn entreepoort sluit op een eigentijdse wijze aan bij het historische paleis en is een artistieke blikvanger.”

Dat kunst en vormgeving een grote invloed kunnen hebben op de omgeving is uiteraard bekend bij Jasper van der Graaf, directeur van ACEC. Dit toegangskunstwerk is dan ook meer dan alleen een aanduiding van een entree, het is beeldbepalend voor de hele omgeving. Jasper van der Graaf: “Deze samenwerking tussen een landelijk museum en een lokale kunstinstelling is uniek en goed geslaagd.”

Frank Tjepkema: “De nieuwe toegangspoort van Paleis Het Loo beschouw ik als een poort van onze moderne tijd naar de klassieke tijd, maar bovenal een plek waar een versmelting plaatsvindt tussen heden en verleden.” Paleis Het Loo is vanaf 22 april weer open voor bezoekers. Zie ook: www.paleishetloo.nl

Tentoonstelling ACEC en Tjep.

Van 20 mei tot en met 25 juni is een tentoonstelling van kunstenaar/vormgever Frank Tjepkema, ‘TJEP’, te zien in kunstruimte ACEC, Roggestraat 44 Apeldoorn. De tentoonstelling bestaat uit een visueel display van het ontstaansproces van het toegangskunstwerk en een overzicht van gerealiseerde werken in de openbare ruimte. www.acec.nl

Foto:

Van links naar rechts: Michel van Maarseveen (algemeen directeur Paleis Het Loo), Frank Tjepkema, Jasper van der Graaf (directeur ACEC), Pien Harms (zakelijk directeur Paleis Het Loo).