Stedendriehoek

Nieuwe donorwet gaat bijna van start

De Rijksoverheid vraagt aan iedere Nederlander van 18 jaar en ouder die nog geen keuze over orgaan- en weefseldonatie heeft vastgelegd in het Donorregister, dat wel te doen. Dit staat in de nieuwe donorwet. Na ingang van de wet op 1 juli 2020, krijgen alle Nederlanders van 18 jaar en ouder een brief, met de vraag om hun keuze over orgaan- en weefseldonatie vast te leggen in het Donorregister.

Het Donorregister is in 1998 opgericht om de Wet op de orgaandonatie (Wod) uit te voeren. Deze wet bepaalt dat iedereen van 12 jaar of ouder die is ingeschreven bij een Nederlandse gemeente, een keuze kan maken over orgaandonatie en deze keuze kan vastleggen in het Donorregister. Het vastleggen van de keuze geeft duidelijkheid aan iedereen die bij donatie is betrokken. Bovendien kan hierdoor het aantal orgaan- en weefseldonaties worden vergroot. Verder verbiedt de Wet op de orgaandonatie handel in organen en weefsels.

Er zijn vier keuzemogelijkheden:

  • Ja, ik geef toestemming voor orgaandonatie. U wilt donor worden. Misschien wilt u sommige organen en weefsels niet doneren.
  • Nee, ik geef geen toestemming.
  • Mijn partner of familie beslist.
  • De door mij gekozen persoon beslist.

Deze keuzemogelijkheden zijn dezelfde als nu het geval is. Meer informatie over de keuzes in het Donorregister staat op Donorregister.nl. U kunt de registratie in het Donorregister altijd en op ieder moment wijzigen.

Geen bezwaar’ donatie bij uitblijven keuze
Wie na twee brieven geen registratie in het Donorregister maakt, wordt automatisch geregistreerd met ‘geen bezwaar’ tegen donatie van organen of weefsel. U krijgt hierover een brief. Dit geldt voor iedereen in Nederland van 18 jaar en ouder die ingeschreven staat bij een gemeente.

Betekenis van ‘geen bezwaar’
Personen die zelf geen keuze hebben gemaakt in het Donorregister, staan daar vermeld met ‘geen bezwaar’. Hun familieleden moeten in principe accepteren dat de overledene geen bezwaar had tegen doneren van organen of weefsels. De wet laat wel een mogelijkheid om dat tegen te houden. Dat kan als de nabestaanden aannemelijk maken dat de overledene echt geen donor had willen zijn.

Registratiestand 1 maart 2020
Momenteel zijn er bijna 7 miljoen (40 procent van de totale Nederlandse bevolking) mensen geregistreerd voor het Donorregister, waarvan 46 procent mannen en ongeveer 54 procent vrouwen. Wie nog vragen heeft, kan bellen met de Donorinformatielijn: 0900-8212166 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 19.00 uur) of een e-mail sturen naar: info@donorregister.nl of vragen@transplantatiestichting.nl