Stedendriehoek

Nieuwe bondscoach Jamie Morrison geïmponeerd door Omnisport

APELDOORN – In februari werd Jamie Morrison gepresenteerd als de nieuwe bondscoach van de Nederlandse volleybalsters. De ambitieuze Amerikaan, de opvolger van Giovanni Guidetti, is inmiddels al enkele maanden in functie en blikt vooruit op de World Grand Prix-wedstrijden van vrijdag 7 tot en met zondag 9 juli in Apeldoorn: “De eerste keer dat ik voet zette in het Omnisport, was ik even sprakeloos na het zien van deze indrukwekkende hal.”

Jamie Morrison uit Dana Point (Californië) begon al op zijn 18e aan zijn carrière als coach. Na enkele jaren werkzaam te zijn geweest in het Amerikaanse college- en university volleybal, werd hij op zijn 24e aangesteld als assistent-coach van Hugh McCutcheon bij het nationale mannenteam. Met de Nieuw-Zeelandse topcoach boekte Morrison grote successen: de Amerikaanse mannen wonnen in 2008 de World League én goud op de Olympische Spelen van Peking. Toen McCutcheon vervolgens overstapte naar het vrouwenteam, nam hij Morrison mee. Samen wonnen ze drie keer op rij de World Grand Prix en zilver op de Olympische Spelen van Londen.

Ook Karch Kiraly, de opvolger van McCutcheon, stelde Morrison aan als assistent. Kiraly en Morrison maakten Team USA in 2014 voor het eerst wereldkampioen, wonnen in 2015 opnieuw de World Grand Prix en legden beslag op Olympisch brons in Rio de Janeiro door in de kleine finale Nederland te verslaan. Bij het Nederlands team is Morrison bezig met zijn eerste grote klus als hoofdcoach. De Amerikaan debuteerde op vrijdag 26 mei tijdens de oefeninterland tegen Italië in de volleybalhal van het Omnisport met een 3-1 overwinning.

“De oefeninterland tegen Italië gaf al een goede impressie hoe het is om voor het Nederlandse publiek te spelen”, legt Morrison uit. “Na die wedstrijd in de volleybalhal heb ik ook alvast een kijkje genomen op de wielerbaan, waar we de World Grand Prix gaan spelen. Ik stond versteld van het indrukwekkende ontwerp: het design is echt prachtig. Ik heb de EK-wedstrijden van 2015 destijds live gevolgd via internet, en ik was jaloers op de geweldige atmosfeer in de hal.”

Nederland speelt tijdens het World Grand Prix-toernooi in Apeldoorn achtereenvolgens tegen de Dominicaanse Republiek, Thailand en Japan. Morrison kent deze tegenstanders vanuit zijn periode bij het Amerikaanse team al goed. “De Dominicaanse Republiek beschikt over een sterke libero en een sterke buitenaanvalster; beiden behoren tot de besten van de wereld. Thailand noem ik altijd het vliegende circus, omdat ze gevarieerde combinaties spelen. Tegen dit team moeten we goed serveren, want dan krijgen ze het moeilijk tegen onze hoge blokkering.”

“Japan is een van de meest gedisciplineerde teams ter wereld. Zij halen het maximale uit het potentieel van hun speelsters. Voor alle tegenstanders geldt dat zij, net als wij, aan het begin staan van een nieuwe Olympische cyclus, en dat het dus enigszins afwachten is wie we tegenover ons krijgen. We hebben enorm veel zin om voor eigen publiek de competitie aan te gaan!”

Er zijn nog kaarten te koop voor de World Grand Prix wedstrijden in Apeldoorn via volleybal.nl/tickets