Stedendriehoek

Nieuwbouw met knipoog naar vroeger

Een huurder ontvangt de sleutel van haar nieuwe middenhuurwoning van Arné van Haver (BPD Woningfonds) en Frank Wigbers (ontwikkelcombinatie BPD-Nikkels). (Foto: BPD)

De opgeleverde middenhuurwoningen in De Vlijtsekade fase 1b. (Foto: BPD)

APELDOORN – BPD Woningfonds, de ontwikkelcombinatie BPD-Nikkels en Nikkels Bouwbedrijf, heeft de sleutel overhandigd aan de bewoners van de middenhuurwoningen in De Vlijtsekade fase 1b. Deze ruime eengezinswoningen komen hiermee in eigendom van BPD Woningfonds, dat zich richt op betaalbare en duurzame nieuwbouwwoningen voor huishoudens met een middeninkomen. BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en Nikkels hebben samen alle woningen ontwikkeld.

De Vlijtsekade is een nieuwbouwplan aan het Apeldoorns Kanaal. Het kanaal was in het verleden een belangrijke waterweg voor de aanliggende industrie. Inmiddels is de industriële reuring verdwenen, maar het robuuste karakter van toen leeft verder. Het oude industrieterrein wordt getransformeerd tot een bijzonder en aantrekkelijk woongebied. De architectuur van de nieuwbouw verwijst naar de fabriekspanden van vroeger. De nieuwe wijk, bestaande uit fase 1a, 1b en 2, heeft een autoluwe kade en is gelegen op loopafstand van het centrum van Apeldoorn.

Gebiedsontwikkeling Kanaalzone
Al in 2013 zijn de eerste robuuste pakhuizen, stadswoningen en kadewoningen langs de kade in fase 1a door BPD en Nikkels ontwikkeld en gerealiseerd. In fase 1b worden in totaal 62 koop- en huurwoningen gerealiseerd. Naast de 23 woningen in de middenhuur bestaat deze fase uit 31 koopwoningen en 8 sociale huurwoningen voor woningcorporatie De Goede Woning. Alle woningen zijn ontworpen door SACON uit Zwolle en worden gebouwd door Nikkels Bouwbedrijf uit Twello. De plannen voor fase 2, grenzend aan het Vlijtsepark, worden momenteel in samenwerking met gemeente Apeldoorn uitgewerkt als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Kanaalzone.

Arné van Haver, assetmanager bij BPD Woningfonds: “Betaalbaarheid van wonen is een van de grootste uitdagingen van deze tijd, ook in Apeldoorn. Met de toevoeging van 23 middenhuurwoningen in dit duurzame plan voegen we gewilde woningen toe aan de stedelijke woningvoorraad van Apeldoorn. De woningen met een huur van €760 tot €950 per maand passen perfect binnen de doelstellingen van het woningfonds om betaalbare en duurzame nieuwbouwhuurwoningen te realiseren voor gezinnen met een middeninkomen.”

Duurzaam wonen
De woningen in De Vlijtsekade zijn zonder gasaansluiting gebouwd en beschikken over de nieuwste duurzame technieken en installaties als het gaat om het verwarmen van de woning en het opwekken van elektriciteit. Zo hebben de woningen een luchtwarmtepomp, vloerverwarming, zonnepanelen en een berging met een sedum dak. Deze maatregelen zorgen niet alleen voor een beter milieu, maar ook voor een lagere energierekening.

Henri Schimmel namens ontwikkelcombinatie BPD-Nikkels: “Met de afronding van De Vlijt 1b voegen we een divers woonmilieu toe aan de Kanaalzone. Dit past goed bij het nagestreefde stedelijke karakter van deze zone, waar komende jaren ook diverse sociale en culturele activiteiten plaatsvinden. Met de aankomende transformatie naar woningbouw van het huidige bedrijventerrein in fase 2 maken we de laatste stap in de ontwikkeling van dit gebied tussen de binnenstad en Zwitsal Apeldoorn.”