Stedendriehoek

Niet ín maar óver scholen leren tijdens 34e editie van de Open Monumentendagen

De 34e editie van de Open Monumentendagen vindt plaats op zaterdag 12 en zondag 13 september in en om Apeldoorn met als thema ‘Leermonument’. “Een thema dat ertoe uitnodigt een scholenroute te organiseren”, zegt Herma van Dorth van Open Monumentendagen Apeldoorn. “Deze route bestaat uit scholen en voormalige schoolgebouwen: monumentale panden die in de loop van de tijd dikwijls een andere bestemming hebben gekregen.”

Een van de te bezoeken panden is de Berg en Bosschool, waarvoor in 1932 de eerste steen werd gelegd (zie foto). “Alles over de 31 panden staat in het programmaboekje, online beschikbaar op www.monumentendagenapeldoorn.nl, of gedrukt gratis verkrijgbaar bij CODA (alle vestigingen), verschillende boek- en tijdschriftenwinkels en diverse horecagelegenheden in Apeldoorn en omgeving.”

‘Locatiebezoek vooraf via website reserveren’

“Dit jaar spreken we van een ‘Open Monumentendagen lightversie’. Op onze website en in het programmaboekje leggen we ons coronaprotocol uit. Reserveren is een van die maatregelen. De Open Monumentendagen zijn weliswaar gratis te bezoeken, maar voordat een bezoek kan worden gebracht dient de betreffende locatie via onze site te worden gereserveerd. Daar staat duidelijk aangegeven hoe, voor welke locatie(s) en voor welk tijdslot u kunt reserveren. Locaties zijn in principe op beide dagen geopend tussen 11.00 en 17.00 uur, maar er zijn ook uitzonderingen”, licht Herma van Dorth toe.

Ze voegt hier meteen een advies aan toe: “Bewaar het boekje; de scholenroute is namelijk iedere dag van het jaar te fietsen of te voet af te leggen. Van deze route zijn er overigens zeven panden die alleen hun deuren openen tijdens de Open Monumentendagen, waaronder twee voormalige schooltjes in Hoog Soeren. Hoe vaak krijgt u de kans binnen te kijken bij de Wittenborg University of bij de Theologische Universiteit Apeldoorn? Dat kan dus ook dit weekend! Een overzichtelijke plattegrond in het midden van het boekje helpt u op weg.”

Het programma is minder uitgebreid dan normaliter, maar er zijn buiten de scholenroute vijf andere leermonumenten waar men wél binnen mag kijken. Zoals bijvoorbeeld Parc Spelderholt, de villa naast de voormalige Romijn Apotheek waar nu lunchroom Brownies&downieS gevestigd is en het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch: een leermonument bij uitstek. Van Dorth: “Hier en daar zal er muziek te horen zijn en als u ‘geschiedenis wilt beleven’, zijn optredens van het Vertelgenootschap Apeldoorn en het Apeldoorns Gidsen Collectief een aanrader. Ook zijn er Klassendagen en is er het Mystery Monument Diner.”

Het centrale informatiepunt is in het stationsgebouw Statie. Vanaf het Stationsplein (tegenover de taxistandplaats) vertrekken gratis oldtimer pendelbussen van Stichting Veteraan Autobussen eenmaal per uur naar Parc Spelderholt in Beekbergen (en terug). Behalve op www.monumentendagenapeldoorn.nl is het laatste nieuws tijdens het weekend ook te volgen via facebook.com/erfgoedplatform.