Stedendriehoek

Negen vragen en antwoorden over het gele vaccinatieboekje

Het gele vaccinatieboekje is een internationaal bewijs van inenting, waarin alle vaccinaties bij elkaar staan. Het is een soort medisch paspoort, dat handig is als je gaat reizen voor vakantie en/of werk. Dit boekje is goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het RIVM en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Nu dit boekje vaker in het nieuws komt, heb je er misschien vragen over. Wij hebben er een aantal (inclusief antwoord) onder elkaar gezet.

Welke vaccinaties kunnen geregistreerd worden?

Er zijn tientallen vaccinaties die in het boekje kunnen worden opgenomen. Denk aan inentingen tegen hepatitis A en B, gele koorts, rabiƫs en meningokokken. Onlangs is het coronavaccin hier aan toegevoegd.

Hoe werkt een vaccinatieregistratie?

Na een vaccinatie krijgt u een registratiekaart uitgereikt, voorzien van de datum (ingevuld door uitvoerende), productnaam, batchnummer vaccin en een url die linkt naar de bijsluiter. Het RIVM levert stickers voor productnaam, batchnummer vaccin en een url. De stickers worden door de uitvoerende organisatie op de registratiekaart geplakt. De naam en geboortedatum kun je zelf thuis invullen op de daarvoor aangegeven plek.

Het is ook mogelijk om een eigen vaccinatieboekje (het gele boekje) mee te nemen. De stickers worden dan op een priklocatie (indien zij daaraan wil meewerken) geplakt. Je kunt dit boekje bestellen op www.mijnvaccinatieboekje.nl.

Is het gele boekje verplicht?

Nee. Het RIVM heeft het gele boekje aangemerkt als document om je vaccinatie vrijwillig in te registreren. Je kunt op de priklocatie vragen om een stempel.

Wat heb je aan een vaccinatiestempel?

Voorlopig niet zo veel. Het gele vaccinatieboekje wordt erkend door de WHO, maar het is geen officieel erkend bewijs dat je gevaccineerd bent met een coronavaccin. Op dit moment accepteren Duitsland, Oostenrijk en IJsland de stempel als bewijs van vaccinatie, maar dat geldt lang niet voor alle landen.

Komt er op continentaal niveau een vaccinatiebewijs?

Op Europees niveau wordt er gewerkt aan een EU-certificaat. Het parlement wil dat het op 1 juli in gebruik wordt genomen. De druk vanuit onder andere de reisbranches is hoog, aangezien de zomervakantie er weer aankomt en Europeanen weer op reis willen. Het zogenoemde EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) moet het mensen straks makkelijker maken om binnen de Europese Unie te reizen.

Is het boekje ook in een andere taal verkrijgbaar?

Ja, op dit moment is het vaccinatieboekje in het Nederlands, Engels en Frans verkrijgbaar.

Help! Ik ben mijn boekje kwijt

Voor mensen die hun boekje kwijt zijn; zij kunnen dit zelf bestellen via www.mijnvaccinatieboekje.nl. Ben je je registratiekaart van je vaccinatie(s) kwijt, dan kun je naar de coronalijn 088-4430370 bellen. Je krijgt dan een nieuwe registratiekaart toegestuurd.

Ik ben gevaccineerd, maar heb geen stempel

Wie al is geprikt en alsnog een stempel wil, kan op korte termijn bij de GGD – en in sommige gevallen bij de huisarts – voor een vaccinatiestempel terecht.

Kan het ook digitaal?

Pim en Marco van Vaccinatieboekje bv hebben een app ontwikkeld waarin alle vaccinatiebewijzen kunnen worden geregistreerd. Je kunt je registreren via de website of in de app www.vaccinatieboekje.com. Zo hoef je nooit meer te zoeken naar het gele boekje en weet je altijd welke vaccinaties je al hebt gehad. De app is gratis te downloaden via de Apple Store (iPhone) en Google Play Store (Android). Let op: deze besloten vennootschap is geen overheidsinstantie.

Bronnen: SDU, Rijksoverheid, vaccinatieboekje.com