Stedendriehoek

NEEF

Het Coronavirus is de onwelkome neef op ons luxueuze feestje. Het is de irritante betweter in biologisch katoenen afritsbroek. Het is de absolute winnaar van het strippoker. We kunnen niets anders doen dan elke ronde met tegenzin een laag kleding uittrekken. Terug naar onze naakte basis.

De neef laat zien. Dat we minder (hard) moeten werken. Dat het maakt niet uit waar, wanneer en hoe laat je arbeidt, als het maar af komt. Minder uitstoot, files en stress. Werken om te leven, niet andersom.

De neef wil rust. Rust in de lijven, de hoofden, op de straten, in de agenda’s. Hij krast straten en agenda’s leeg. Lucht. Hij wil dat we heroverwegen. De zin van vier sporten tegelijk beoefenen, onnodige afspraken en nutteloze get-togethers bekijken. Het van hot naar her haasten. De neef wil geen uitjes omdat het verwacht wordt of moet.

De neef draait de rollen om. De ‘normale’ mens is van belang. Niet de grootverdieners, dikdoeners en hoge-daken-schreeuwers staan aan de frontlinie. Door de neef krijgen de weldoeners, dokters en zusters een podium. Door de neef herstelt de natuur. De vissen in Venetië schateren in het zwembadheldere water. De wolken zuchten frisse lucht. De aarde kan weer ademen.

De neef zet menselijke relaties in ander daglicht. Relaties tot zwakkeren, ouderen en familie. Hij laat zien hoe hypocriet de mens is; massale steunbetuigingen en klappen voor de zorg, maar in drommen en groepen richting de woonboulevard. Thuisblijven en anderhalve meter afstand. Nog nooit was een opdracht zo simpel. De mens regeert en negeert.

De neef bewijst. Dat elkaar helpen een fijn gevoel geeft. Dat iets voor niets doen, loont. Dat de globalisering in veel gevallen goed uitpakt, maar dat het in combinatie met het neoliberalisme de neef tot ieder feestje, waar ook gegeven, gratis toegang geeft.

De neef is familie; of we nu willen of niet. Neef Coronavirus is geen op zichzelf staande bedreiging. Het overkomt ons niet. Door de globalisering, het neoliberalisme en de arrogantie ten opzichte van de natuur werken we virussen zelf in de hand. Het is tijd om de onwelkome neef te verwelkomen op het luxueuze feestje. Goed naar hem te luisteren. Om de familiebanden te heroverwegen. Om zijn input te waarderen. Het Coronavirus wil ons iets leren. Laten we er naar luisteren en er zorg voor dragen dat hij niet hoeft te schreeuwen door (onnodig) veel levens te eisen.