Stedendriehoek

Nederlandse musea, in jouw eigen huiskamer

STEDENDRIEHOEK – Musea zijn al geruime tijd gesloten als gevolg van het coronavirus. Maar dat betekent niet dat er niets gebeurt. Musea in binnen- en buitenland bieden nu een virtueel aanbod aan, zodat jij vanuit huis kunt genieten van een online expositie. 

Het Rijksmuseum
Het Rijksmuseum biedt bijna 700.000 kunstwerken online aan! Als je daar niet even druk mee bent. In Rijksstudio kun je de werken gratis en in hoge resolutie bekijken, downloaden, liken en delen. Zoom in om alle details te zien en maak je eigen verzameling met jouw favoriete werken. Ook zijn er podcasts te beluisteren waarin conservatoren, experts en kunstenaars bijzondere verhalen over kunstwerken en hun makers vertellen.

Van Gogh Museum
Ook het Van Gogh Museum heeft de collectie online gezet. Daarnaast zijn er schoollessen voor het basis- en het voorgezet onderwijs beschikbaar en verschijnt elke dag nieuws over Vincent van Gogh op social media.

NEMO
Wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam biedt de mogelijkheid om thuis wetenschappelijke experimenten uit te voeren. Zo is bijvoorbeeld beschreven hoe uit citroenen energie gehaald kan worden.

Naturalis
Naturalis in Leiden geeft toegang tot de Nederlandse natuurhistorische collecties. Het museum heeft een app waarin onder meer een rondleiding door het museum wordt gegeven door bioloog Freek Vonk.

Teylers Museum
Het oudste museum van Nederland – te vinden in Haarlem – heeft de app Grootmeesters ontwikkeld. Leerlingen worden meegenomen in de wereld van grootmeesters als Michelangelo, Rembrandt en Rafaël. Ook een digitaal prentenboek en kleurplaten vallen onder de tips van het museum om te voorkomen dat kinderen zich vervelen.