Stedendriehoek

Natuurtoilet open bij Loenense Waterval

LOENEN – Vorige week donderdag is een natuurtoilet geopend bij de parkeerplaats van de Loenense Waterval. Wethouder Danny Huizer van de gemeente Apeldoorn scheurde symbolisch een lint van toiletpapier door. Ook mensen die vaker een toilet nodig hebben, kunnen vanaf nu van de natuur genieten. Het natuurtoilet maakt onderdeel uit van het project When Nature Calls van het MDL Fonds (voorheen Maag Lever Darm Stichting) en Natuurmonumenten, met steun van de Nationale Postcode Loterij en de gemeente Apeldoorn.

Eén op de vier Nederlanders geeft aan soms tot regelmatig thuis te blijven vanwege het gebrek aan toiletten. Als er geen toilet is bij een natuurgebied, zegt driekwart van de mensen te gaan wildplassen en één op de drie laat een grote boodschap achter in het natuurgebied. Dit zorgt voor ongemak bij mensen die een toilet nodig hebben en voor rotzooi in de natuur. Het MDL Fonds, Natuurmonumenten en de gemeente Apeldoorn vinden het belangrijk dat iedereen van de natuur kan genieten, ook mensen die vaker een toilet nodig hebben. Het nieuwe natuurtoilet bij de parkeerplaats van de Loenense Waterval geeft natuurliefhebbers extra lucht om langer van de natuur te kunnen genieten.

Toegankelijke en schone natuur

Wethouder Danny Huizer: “De Gemeente Apeldoorn zet in op het inrichten van openbare en opengestelde toiletten. Ik ben er trots op dat dit het eerste natuurtoilet binnen onze gemeente is.“

Ook Natuurmonumenten is blij met het nieuwe natuurtoilet. “Zo houden we niet alleen de natuur schoner, want het ontbreken van toiletten leidt tot allerlei vuil. Maar daarnaast maakt het natuurtoilet de natuur toegankelijker voor iedereen, zodat niemand zich zorgen hoeft te maken over het dichtstbijzijnde toilet tijdens hun bezoek aan de natuur. Het natuurtoilet is ontworpen met oog voor toegankelijkheid. Ook rolstoelgebruikers kunnen er gebruik van maken”, aldus Jeroen Oorschot.

Natuurtoiletten zijn innovatieve, duurzame droogtoiletten die geen wateraansluiting, elektriciteit of afvoer nodig hebben. De urine verdampt en de uitwerpselen drogen in en kunnen gewoon in een vuilniszak als het reservoir vol is. Ze zijn volledig zelfvoorzienend en ontworpen om milieuvriendelijk en toegankelijk te zijn voor iedereen. Het MDL Fonds gaat dit jaar nog meer natuurtoiletten plaatsen in Nationale Parken en de meest populaire natuurgebieden. (Foto: Rob Voss)