Stedendriehoek

Natuurlijk Nieuwsgierig viert tienjarig jubileum

APELDOORN – Sinds 2007 hebben meer dan 1600 kinderen door deelname aan Natuurlijk Nieuwsgierig kennis gemaakt met alles wat er leeft, bloeit en groeit in en om de Apeldoornse wijk Osseveld-Woudhuis. De vrijwilligers van DenkTank Breed vieren op zaterdagmiddag 13 mei deze mijlpaal met ‘Het Natuurlijkste Feest ooit’. Natuureducatiecentrum IVN Het Woldhuis, gevestigd aan Het Woldhuis 11, is de passende feestlocatie. Tussen 14.00 en 17.00 uur is iedereen vanaf 5 jaar welkom om voor €2,- deel te nemen aan een gevarieerd programma.

Kinderen worden op 13 mei in het lentegroene bos meegenomen in de wondere wereld van de veelzijdige Apeldoornse natuur. Een greep uit de activiteiten: waterleven ontdekken, nestkastjes nalopen, natuurfotografie voor kinderen, bootcampen in het bos, schminken, zelf vuur maken en grondboren. Als klap op de vuurpijl geeft Theatergroep DISK tussen de bomen een unieke, interactieve voorstelling voor jong en oud. Kinderen kopen voor €2,- een activiteitenkaart en krijgen bij inlevering een passend presentje. Ook bij minder goed weer gaat alles door.

Bekroond

In 2008 won het vrijwilligersinitiatief de Apeldoornse Louise de Brauw-vrijwilligersprijs. De jury prees de speelse manier waarop jonge wijkbewoners in contact worden gebracht met het land-, bos- en waterleven in en om hun wijk en zo hun verantwoordelijkheidsgevoel wordt gevoed. Tijdens de 40 ‘expedities’ die Natuurlijk Nieuwsgierig het afgelopen decennium organiseerde, maakten de kleine avonturiers veel mee. Ze ontmoetten hoornaars, salamanders, bloedzuigers, ooievaars en kleine vuurvlinders. Ze maakten hun eigen warme nest, bestudeerden de sterrenhemel, verzamelden tamme kastanjes, maakten hun buurt schoon en gingen zelfs op een heus kamp.

Natuurlijk Nieuwsgierig is uitgegroeid tot een begrip in de wijk. De deelnemers van het eerste uur, inmiddels jongvolwassen, zijn actief betrokken bij de organisatie en delen hun kennis met een nieuwe generatie wijkbewoners.