Stedendriehoek

Nationale Archeologiedagen: drie dagen lang terug in de tijd

Op 18, 19 en 20 juni vinden de Nationale Archeologiedagen plaats. Met een webinar en twee wandelroutes kan men terug in de tijd. De Archeologische Werkgroep Apeldoorn en het Erfgoedplatform Apeldoorn hebben samen met de archeologen van de gemeente een interessant programma voorbereid. Dit jaar staan Natuurpark Berg en Bos en het voormalig munitiedepot in Hoog Soeren in de schijnwerpers.

Het afgelopen jaar heeft een groep vrijwilligers samen met de gemeente Apeldoorn een cultuurhistorische inventarisatie van het Natuurpark Berg en Bos uitgevoerd. Het onderzoek en bijbehorende rapport worden tijdens de Archeologiedagen gepresenteerd.

Webinar Verborgen Verleden

Op vrijdagavond 18 juni wordt het boek ‘Verborgen Verleden van Natuurpark Berg en Bos’ gepresenteerd tijdens een webinar van 19.30 tot 21.00 uur. Enkele onderwerpen uit het boek worden uitgelicht. Jelle Reitsma vertelt over de verschillende gevonden sporen uit de Tweede Wereldoorlog. Sander Hurenkamp neemt de kijkers mee in het verhaal van het vroegere sanatorium. Aanmelden voor het webinar kan via archeologie@apeldoorn.nl.

Ontdekkingstocht door Berg en Bos

Her en der in Natuurpark Berg en Bos zijn nog sporen terug te zien uit het verleden. Met een wandelkaart kan men zelf op zoek naar de cultuurhistorische relicten. Stippel zelf een route uit en ga op ontdekking. De kaart is verkrijgbaar bij CODA en in het park Berg en Bos.

Wandelen waar ooit bommen lagen

De wandelkaart Hoog Soeren neemt de deelnemers mee over het grootste Europese munitieopslagdepot uit de Tweede Wereldoorlog, tussen Apeldoorn en Hoog Soeren. De wandeling is ongeveer 6,5 kilometer en start vanaf hotel Oranjeoord. Onderweg worden de verborgen verwijzingen naar het verleden aangewezen. Deze kaart is verkrijgbaar bij CODA en op diverse locaties in het dorp.

Meer informatie over al deze activiteiten is te vinden op de website www.erfgoedplatformapeldoorn.nl/activiteiten/2021/de-nationale-archeologiedagen