Stedendriehoek

Na bijna 50 jaar dienstverband welverdiend pensioen voor Eef Berenschot

Het is bijna 50 jaar geleden dat Eef Berenschot in 1971, als 16-jarige jongen, op zijn Kreidler aan kwam rijden bij het bedrijf dat tegenwoordig Mulder Systems heet. Pieter Mulder, inmiddels de derde generatie en eigenaar van het bedrijf, weet het nog goed: “Ik was tien jaar oud, zat op mijn fietsje en vond het zo indrukwekkend om die jongen aan te zien komen rijden. En nu, bijna 50 jaar later, mag ik er weer bij zijn. Eef mag genieten van zijn pensioen na bijna een halve eeuw voor dit familiebedrijf te hebben gewerkt. Een mijlpaal die vrijwel nooit meer voorkomt in een bedrijf.”

Eef kwam als jonge jongen bij – destijds – Bart Mulder werken, de eerste generatie van het bedrijf dat in 1924 is opgericht. “Gedurende zijn hele loopbaan heeft hij gewerkt als elektromonteur. Dat was zijn lust en zijn leven. Werken kon hij als de beste, maar ook heeft hij jarenlang leiding gegeven aan monteurs en daarbij grote projecten onder zijn hoede gehad”, vertelt Pieter. “Ik kwam in 1983 in de zaak en zeven jaar later, in 1990, nam ik de zaak over. Eef was een van de twaalf medewerkers die voor mij kwamen werken. Bijna 50 jaar voor een bedrijf werken is ongekend en zeker iets om trots op te zijn.” Maandag 30 november was de laatste werkdag van Eef bij Mulder Systems. “Vervelen gaat hij zich niet met duiven als hobby en als trotse opa van zijn kleinkinderen.”

‘Wij installeren kwaliteit’

Met deze slogan is de visie en werkwijze van het bedrijf duidelijk. Met de oprichting van Elektrotechnisch Bureau A.M. Mulder in 1925 was de basis gelegd voor Mulder Systems en oprichter Bart Mulder, van oorsprong loodgieter, had toen al een vooruitziende blik. Hij zag in welke belangrijke rol elektriciteit in de samenleving zou gaan spelen en maakte er zijn werk van. Zijn zoons Hans en Frans Mulder voegden het specialisme Brandmelding aan het bedrijf toe. Inmiddels staat nu de derde generatie in de persoon van Pieter Mulder aan het stuur. Ook hij had die vooruitziende blik, toen hij in 2001 samen met een compagnon Mulder Connect oprichtte. Overnames volgden op het gebied van communicatie, ICT en telefonie en maakten Mulder Connect tot een specialist op deze gebieden. Het leidde tot een multidisciplinair technisch bedrijf, dat naast elektrotechniek ook beveiligingsoplossingen, communicatiesystemen, informatietechnologie, klimaatbeheersing en verwarmingstechniek levert. Een familiebedrijf waar tegenwoordig ruim 80 mensen werkzaam zijn met nog steeds als thuisbasis Apeldoorn, maar inmiddels wel met een internationaal werkgebied.

Elektrotechniek is een mooi en uitdagend beroep

“Wij bieden een breed aanbod aan diensten. Maar kijken we specifiek naar elektrotechniek, het werk dat onder anderen Eef al die jaren heeft gedaan, dan is het bijzonder te noemen dat iemand zo lang in dienst is. De ontwikkelingen in deze branche staan niet stil en je moet bijblijven met je kennis en werkwijze. Dat is zeker niet altijd makkelijk en vraagt veel van de medewerkers. Daar letten wij ook op als we mensen aannemen. Eigenlijk is dan de vraag: wat voeg jij toe aan ons bedrijf? Zo krijg je een sterk team dat past bij het bedrijf.”

Een roerig jaar dat ook mooie dingen nalaat

Pieter is duidelijk over deze roerige tijd waarin het coronavirus veel invloed heeft op ons leven, zowel zakelijk als privé. “Natuurlijk vonden wij het in maart ook spannend. De hele wereld stond stil, vooral de eerste twee weken. Een virus dat de kop opsteekt, niet wetend wat er gaat gebeuren, bedrijven die de deuren sluiten… Nu, driekwart jaar later, zie ik ook goede dingen ontstaan waarvan ik denk dat een aantal ook zullen blijven in de toekomst. Denk aan de waarde van vrijheid, de herwaardering van je ‘inner circle’, de dierbaren om je heen. Er blijft hopelijk een stuk bewustwording hangen bij de mensen. En wat het werk betreft kunnen wij gelukkig doorwerken, waarbij we natuurlijk rekening houden met de maatregelen die gelden tegen het coronavirus.”

Wil je meer weten over Mulder Systems? Kijk dan even op de website: www.muldersystems.nl